Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 11, 2010

Emzirmenin Temel Taşları



- Doğumun hemen ardından bebek emzirilmiş -anne tenine temas etmiş- olmalıdır. Emzirmenin doğumun hemen ardından başlaması, bebeğin meme ile temas etmesi ile annenin beyninin süt üretimi için uyarılmasıyla süt üretimini başlatacak ve sık emzirmeler ve ten temasının devam ettirilmesiyle süt üretimi arttırılacaktır. 

- Her anne bebeğinin ihtiyacı kadar sütü üretebilecek kapasitededir.

- Doğum sonrası gelen ilk süt (kolostrum) bebeğin ihtiyaç duyacağı ölçüdedir ve bebek için çok faydalıdır. Mutlaka emzirilmelidir.

- Bebekler kendilerine ilk iki üç gün yetebilecek enerji ile doğarlar ve bu süre annenin vücudunun bebeğin süt ihtiyacını anlayarak ona göre kendini hazırlayabilmesi için yeterlidir. Bu nedenle ilk üç gün içinde süt az geliyor olsa bile telaş edilmemeli bebek emzirilmeye devam edilmelidir.

- Anne sütü bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre kendini güncelleyen bir içeriğe sahiptir. İlk süt bebeğin iç organlarının büyümesini sağlayacak olan faktörler ve A, D, B12 vitaminleri açısından zengindir. Bu nedenle ilk günlerde bebek bol bol emzirilmeli, anne sütünün bir damlası bile ziyan edilmemelidir.

- İlk süt sarılığa karşı koruyucudur bu nedenle bol bol emzirilmelidir. Aynı şekilde ilk dışkılama için gerekli probiyotikleri sağlar.

- Kolostrum sonrası geçiş sütü denen süt üretimine başlanır ve süt ancak üç haftanın sonunda normal bir anne sütü şeklini alır.

- Bebek her talep ettiğinde emzirilmelidir.

- Bazı yeni doğanlar uykuyu çok sever ancak bu bebekler en geç üç saat içinde uyandırılarak emzirilmelidir. Gün içinde bebeğin emme sıklığı 12 den az olmamalıdır.

- Anne sütü çabuk hazmedildiğinden ilk haftalarda bebekler çok sık emmek isteyebilirler bu bebeğin doymadığı ya da annenin süt üretemediği anlamına gelmez. Bebek ne kadar çok emerse o kadar çok süt üretilir.

- Bebek ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir.

- Anne sütü alan bebeğe su verilmesinin anlamı yoktur. Bebeğin bağırsakları suyun içindeki bakteriler için henüz hazır olmadığından su vermek tehlikeli olabilir.

- 6 Aydan sonra ek gıdaya başlansa bile ana gıda yine anne sütü olmalı, diğer besinler takviye olarak görülmelidir.

- Ek gıdaya erken geçildiğinde bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir, ek gıda ishal ve başka hastalıklara neden olabilir, ek gıda anne sütünden daha öncelikli görülürse anne sütünün azalmasına neden olabilir. Ek gıda ile bebek doyurulmamalı, öncelik anne sütünde olmalıdır.

- Bebeğin her ay en az 500 gr alıyor olması anne sütünün yettiği anlamına gelir. 

- Her emzirme sonrası bebeğin gazı çıkartılmalıdır.

- Bebek anne sütü aldığı sürece dışkısı sarı ve yumuşak kıvamlı olacaktır.

- Bebek emmeye başladığında ön süt adı verilen şekerli ve sulu süt gelir. Bebek, sütün bu özelliği ile susuzluğunu ve ilk açlığını giderir. Emmeye devam ettikçe proteinden ve yağdan zengin son süt gelir. Daha besleyici olan ve daha doygunluk veren bu sütü alan bebek rahatlar, gevşer, sakinleşir ve uykuya dalması kolaylaşır.