Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 04, 2010

Nightmare (Kabus Bozukluğu) ve Pavor Nokturnus (Uyku Terörü)



Bazı uyku bozukluklarında uykuya dalma ya da sürdürmede oluşan problemler dış kaynaklı değildir. Genellikle rem uykusunun sıklaştığı ve uzadığı uyku sonuna doğru görülen korkutucu rüyalarla belirgin, dış uyarana bağlı olmaksızın uyanmaya neden olan nigtmare (kabus bozukluğu) ve gece terörü bu uyku bozukluklarına örnektir.

Kabus bozukluğu her yaşta ortaya çıkabilir. En yaygın görüldüğü yaş grubu 3-5 yaş aralığıdır. Erişkinlerde görülme sıklığı %5, çocuklarda görülme sıklığı %10 - %30 aralığındadır. 

Cinsiyet farkı olmaksızın görülebilir.

Uyku terörüne benzer çığlık, otonomik aktivite artışı, anormal davranışlar gözlemlenebilir. Kişi şaşkınlık içindedir ve genellikle rüyayı anımsar. Epizod sonunda uykuya dalar.

Uyku Terörü
Uykunun ilk saatlerinde ortaya çıkan, çığlık atma ve ağlamanın eşlik ettiği yoğun korku ile birlikte otonomik ve davranışsal değişikliklerle karakterize bir uyku bozukluğudur. 

Yoğun korku ve panik ile bunlara bağlı olarak gelişen otonomik belirtiler (çarpıntı, terleme vs) vardır. Kişi yataktan çıkmaya, kaçmaya ve kendine ya da çevresine zarar vermeye çalışabilir. Sabah uyandığında yaşadıklarını hatırlamaz. 

Genellikle gecede 1 epizod görülür ve 15 dakikada uyanma olmaksızın yatışır. 

Çocuklarda yaygın olarak görülür. En sık 5-7 yaş aralığında görülebilmektedir. Ergenlikte azalmaya başlar ve erişkinlerde görülme ihtimali yüzde bir civarındadır.