Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 26, 2017

Meme Kanserinin Farkında Ol!

Son yıllarda meme kanseri ile ilgili ne çok şey duymaya başladık değil mi? Peki meme kanserinin ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Kulaktan dolma bilgiler yerine ne olduğunun farkında olmaya çalıştık mı? Nasıl korunabileceğimizi ve olası bir durumda erkenden nasıl yakalayabileceğimizi öğrendik mi? Öğrenmeliyiz. Çünkü her sekiz kadından biri meme kanseriyle karşı karşıya kalma riski taşıyor. Memorial Hastanesinin web sitesinde yayınlanmış bu istatistiki bilgiye göre kadınlarda en sık görülen kanser tipi meme kanseri. Bu durumda korkmak yerine bilgilenmeyi seçmeliyiz. Üstelik yalnızca kadınlar değil erkekler de meme kanserine dikkat etmeli. 




Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir kanser. Peki erken tanı için nelere dikkat etmek gerekiyor?

*20 yaşındaki her kadın kendini muayene etmeyi öğrenmeli ve bu yaştan itibaren düzenli aralıklarla kendi muayenesini yapmalıdır.
* Reglin bitiminden bir hafta sonra muayene yapılabilir.
* Memede ele gelecek ağrısız sertliklere dikkat edilmelidir.
* Memede şekil ve büyüklük farklılıklarına dikkat edilmelidir.
* Memede kızarıklık, meme damarlarında genişleme, morarma, meme başında içe çöküntü, memede portakal kabuğu dokusu gibi değişiklikler gözden geçirilmelidir.
* Meme başından gelen akıntılar -özellikle kanlı ve koyu kahverengi olursa- ihmal edilmemelidir.
* Koltuk altında oluşan sertlik ihmal edilmemelidir.

Her ay düzenli olarak bu kontrolleri kendi kendinize yapabilir ve olası değişiklikleri anında fark edebilirsiniz.

Kendinizi sağlıklı hissediyor olsanız bile yıllık muayenenizi ihmal etmeyin.



Elinize gelen her kitleden korkmalı mısınız? Kitle Fark Ettiğinizde Ne yapmalısınız?
Memede görülen on kistten sekizi genellikle iyi huyludur. Özellikle regl döneminde ele gelen kitleler önemli bir bulgu sayılmazlar. Genellikle regl sonrasında kaybolurlar. Eğer reglinizin bitmesine rağmen fark ettiğiniz sertlik devam ediyorsa doktora başvurmanız gerekir. Ama yine de bu durum kitlenin tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Kitleyi farkına vardığınızda Genel Cerrahi Meme Hastalıkları bölümünden randevu alarak fiziksel muayeneden geçmeniz gerekir. Doktorunuzun gerek görmesi halinde kitlenin içeriği ultrason ya da mamografi ile araştırılabilir. 

Meme kanseri erken tanı ile yüzde yüz tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Bu nedenle meme muayenesi 20 yaş üzeri her kadın için önemlidir.




Kaynak: Memorial Hastanesi

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın