Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Ekim 08, 2010

Uyku Terörü Nedir?



Çocuğum Geceleri Ağlayarak Uyanıyor;


-Çocukların gece ağlayarak uyanmalarının bir çok sebebi olabilir. Birincisi fiziksel bir sıkıntı yaşıyor olabilirler, bir ağrı, bir sancı ya da özellikle bebeklik döneminde doyurulmayan bir ihtiyaçları varsa, öncelikle bunları belirlemek gerekir, tetkikler yapıldıktan sonra, eğer fiziksel bir sıkıntısı yoksa ve yine gece ağlamaları devam ediyorsa bunun da iki farklı türü vardır; korkular ve kabuslar görüyor olabilir, kendini iyi ve güvende hissetmiyor olabilir. Anne babaların daha zorluk yaşadıkları "uyku terörü" denen bir uyku problemi var ve bunun mutlaka uzman eşliğinde çözülmesi gerekir. Gece terörü; Çocuğun özellikle yattıktan 2 saat sonraki uykusunda meydana gelen bağırmalar ağlamalar şiddetli çığlıklarla ortaya çıkan, hiç bir şekilde anne babanın çocuğu sakinleştiremediği durumlardır. Bu durumda çocuğun asla uyandırılmaması gerekir. 

Psikolojik Danışman Seçil Akaygün Cuntay




Uyku Terörü ile Kabus Arasındaki Fark;


Okul öncesi ya da daha büyük ve genellikle erkek çocuklarda görülen gece terörünün nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genellikle çocuk uyuduktan 1 ya da 1.5 saat sonra ortaya çıkar ve ortalama 10-30 dakika devam eder. Çocuk uykusunda çığlıklar atmaya ya da ağlamaya başlar hatta yatağından çıkıp koşturan çocuklarda vardır. Böyle bir durumda iken her ne kadar çocuğun gözleri açık olsa da uyanık değildir ve çevresindeki insanların varlığını fark etmez, onları duymaz. Gece terörü yaşayan çocuk kabustan farklı olarak kolaylıkla yeniden uykusuna devam edebilir. Ertesi sabah uyandığında ise gece yaşananlarla ilgili hiç birşey hatırlamaz.


Gece terörünü yaşarken çocuğa müdahale edilmemesi, uyandırılmaya çalışılmaması gerekir. Eğer çocuğun can güvenliği tehlikede değilse ya da kendine zarar verdiği bir durum söz konusu değilse sabırla çocuğun içinde bulunduğu halin geçmesi beklenmelidir. Eğer çocuğunuzu fiziksel olarak kavrayarak engellemeye çalışırsanız bu çocuğunuzun daha çok korkmasına yol açar. Onun yerine sakin bir şekilde yavaşça çocuğunuzu ürkütmeden ona yaklaşmanız gerekir.




Gece terörü kabusun bir sonucu olarak ortaya çıkmaz. Gece terörü derin uykuda ortaya çıkarken, kabuslar uykuda rüyanın görüldüğü aşamada ortaya çıkarlar..


Çocuklarda görülmesinin nedeninin uyku paternlerinin olgunlaşmaması ve beynin hafif uykudan derin uykuya geçişi kolaylıkla yapamaması olduğu düşünülmektedir. Uykuda derin uykudan, rüya uykusuna ya da hafif uykuya geçiş vardır. Beyin dalgaları uykunun evrelerine göre değişir.Gece terörü yaşayan çocuklarda bu geçişin birdenbire olduğu bunun sonucu olarak da çocuk yatağın içinde oturarak korku dolu bir ifade ile bağırıp çığlık atmaya başladığı düşünülür.


Uykuda yürüme ile gece terörü birbiri ile yakından ilgilidir. Beyin dalgaları, kalp atışları ve solunum hızı her ikisinde de benzerdir. Gece terörünün çok uzun sürmemesi ve çocuğun kolaylıkla uykusuna devam edebilmesi ve ertesi sabah da hiçbir şey hatırlamaması çocuk açısından durumu kolaylaştırmaktadır. Dolayısı ile de gece terörünün olumsuz etkileri çocuktan çok anne baba üzerinde olmaktadır. Anne babaların çocuklarının uyku düzenlerini muhafaza etmeleri, gün içinde dinlenmesi için zaman yaratılması gerekir. Gündüz uykuları çocuklar için çok yararlıdır. Anne babaların gece terörünün çocuk uyuduktan ne kadar zaman sonra ortaya çıktığını takip ederek , ortaya çıkması beklenen zamandan 15 dakika önce çocuğu uyandırmak, 5 dakika kadar onunla konuşarak, uyanık tutmaya çalışmaları ve buna düzenli olarak 1 hafta devam etmeleri çocuklar üzerinde etkili olan bir yöntemdir. Eğer gece terörü çok sık görülüyorsa ilaç tedavisi gerekebilir bir çocuk nörologuna gidilmesinde yarar vardır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın