Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 16, 2011

6. Ay Ek Gıda Tarifleri


Bu bölümdeki kremalı, ev yapımı, tam kepekli gevrekler özellikle B vitaminleri, demir ve lif açısından çok zenginlerdir. Dışarıdan satın aldığınız gevreklerde aynı malzemeler kullanılsa da, geçirildikleri işlemler besin değerlerini azaltmaktadır. Tam tahılların besin değerleri kesinlikle daha üstündür. Dünyanın her yerinde bebekler bu tam tahıllı ev yapımı, tatlı ve kadifemsi gevrekleri çok sevmektedir.

Hububatlar; Besin santralleridir!
- Bulgur; B vitamini, kalsiyum, fosfor ve demir açısından çok zengindir ve bebekler kolayca sindirebilirler.

- Darı; bütün hububatlar içinde en yüksek demir içeriğinde sahiptir ve B vitamini, niyasin, filik asit, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko ve protein açısından zengindir.

- Arpa; Doğal olarak tatlıdır ve yüksek miktarlarda mineral içerir.

- Yulaf; En yüksek protein içeriğine sahip olan hububattır ve başta B1 olmak üzere B vitaminleri ve demir açısından iyi bir kaynaktır.

- Bulgur ve darı ilk gevrekler için harikadır çünkü ikisi de bebeklerin bu aşamada ihtiyaç duydukları çözülebilir demiri yüksek miktarda içerir. Bebeklerde 9-15 ay arasında demir eksikliğinden kaynaklanan anemi riski daha fazladır. Yaklaşık 6. ay civarında bu gevrekleri sindirmek için gerekli enzimleri salgılamaya başlarlar.

Gevreklerle ilgili temel bilgiler;

- Bebek ne kadar küçükse daha rahat sindirebilmeleri için gevrekler o kadar uzun süre suda bekletilmeli ve pişirilmelidir.
- 6-12 ay arasında bir el blenderı kullanılmalıdır.
-Bir yaşın üzerindeki bebekler için gevrekler püre halinde verilebilir.
-Bebeğiniz mide sorunları yaşıyorsa temel gevrekler midesini rahatlatacak ve onu sakinleştirecektir.
-Bebek bütün gevrekleri denedikten sonra, 7. aydan sonra çeşitli karışımlar deneyebilirsiniz.
-Buğday son derece alerjendir ve 1 yaşından önce önerilmez.

Hububatları pişirmek için 6 kolay adım;

-Hububatı bir kasede yıkayın ve iyice durulanana kadar suyunu değiştirin.
-Besinleri korumasına yardımcı olmak için derin ve paslanmaz çelik bir kasede suda bekletin. ( 6-10 ay arası için bir gece, 10 aydan büyük bebekler için 3-4 saat)
-6-9 ay bebekler için bir fincan hububata 6/8 fincan su kullanın.  9-12 ay bebekler için bir fincan hububata 4 fincan kullanabilirsiniz. 12 aydan büyükler için bir fincana 2-3 fincan kullanabilirsiniz.
-Hububatı koyduğunuz suyu daha sonra dökün.
-Bir yaşından büyük bebekler için çok az miktarda tuz ekleyebilirsiniz.
-Hububatı iyice kaynatın. Suyun üst kısmını alın ve pişmeye bırakın.
-Pişme işlemi bittiğinde 10 dakika soğutun, süzün ve sıvıyı bebeğe içirmek ya da yumuşatmak amacıyla gevreğe katmak için ayırın.
-Kepek ve diğer sindirilemeyen lifleri ayırmak için mutfak robotunda öğütün.
-Cam kavanozda en fazla 3 gün olmak şartı ile buzdolabında tutabilirsiniz.

Bulgur Gevreği;
6-8 fincan süzülmüş su
1 Fincan bulgur
Kaynadıktan sonra 1,5 saat pişirin

Darı Gevreği;
6 Fincan Süzülmüş Su
1 Fincan Darı
Kaynadıktan sonra 1 saat pişirin.

Yulaf Gevreği;
6-8 Fincan süzülmüş su
1 Fincan yulaf
Kaynadıktan sonra 1,5 saat pişirin.

Arpa Gevreği;
6-8 Fincan Süzülmüş Su
1 Fincan Arpa
Kaynadıktan sonra 1,5 saat pişirin.

Karışık Gevrek;
6-8 Fincan Süzülmüş su
1/4 fincan darı
3/4 fincan bulgur
Kaynadıktan sonra 1,5 saat pişirin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın