Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 16, 2011

7. ve 8. Ay Ek Gıda Tarifleri


Bu dönemde bebekler ilk bağımsızlık belirtilerini, ilk yiyecek tercihlerini ve kendi kendilerine yemek için gerekli fiziksel becerileri göstermeye başlarlar. Bebeğinize çok çeşitli yiyecekler tanıtmak için harika bir zamandır. Bir çok bebek yaklaşık sekiz aylıkken kavrama, tutma reflekslerini geliştirmektedir.

Bebeğin ana yiyeceği hala süttür. Mama veya anne sütü olması fark etmez.

Bebeğin beslenme düzenine püre sebze ve meyveler eklenebilir. Damağı ve dişetlerini rahatlatacak ve kolay sindirilebilen yumuşak pürelerle başlayın. Kendinize zaman tanıyın ve bebeğiniz hazır olduğunda püreleri zaman içinde birleştirerek ve giderek daha dokulu hale getirerek yedirin. Bebeğiniz alıştığında sebzeleri gevreklerle karıştırabilirsiniz.

Meyve Suları;
Sulandırılmış, narenciye olmayan meyvelerin suları sekizinci aydan itibaren verilebilir. %100 saf meyve suyu alın; kokteyllerden veya şeker içeren meyve sularından sakının. Tercih edilen meyve suları; şeftali, armut ve kayısıdır. Portalak ve elma suları tekbaşlarına çocuklar için fazla asitlidir.

Meyve suları çeşitli vitaminler ve mineraller içerir ama bütün meyvelerde bulunan liflerden yoksundur. En iyisi meyveleri doğal durumunda vermektir. Çünkü bu hallerinde besin değerleri daha yüksektir. 

Meyve suyu ve diğer içecekler bebeğe oda sıcaklığında verilmelidir. Bebeğin sindirim sistemi en iyi bu şekilde karşılayacaktır.

Diş kaşıyıcı lezzetler;

Balkabağı
Balkabağı; lif ve karmaşık karbonhidratlar açısından zengindir ve harika bir A vitamini kaynağıdır.
3-5 Fincan Balkabağını (Soyulmuş ve küp halinde kesilmiş) buharda pişirin (yaklaşık 15 dakika) Az miktarda yemek suyu kullanarak püre yapın. (8 aydan büyük bebekler için bu haliyle çatalla ezilerek verilebilir)

Havuç
1-2 Fincan Havucu (Soyulmuş ve küp halinde kesilmiş) buharda pişirin (yaklaşık 15 dakika) Az miktarda yemek suyu kullanarak püre yapın. (8 aydan büyük bebekler için bu haliyle çatalla ezilerek verilebilir)

Patates
Patates bir besin şampiyonudur. A ve C vitaminleri ile Beta karoten açısından zengindir.
3-5 küçük patatesi soyup dilimleyin üzerini örtecek kadar su koyun 15 dakika kadar patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. El blenderi ile püre yapın. İstenen kıvam için biraz yemek suyu - anne sütü yada mama kullanabilirsiniz.

8. Aydan Sonra verilebilecek Sebzeler;
 Bezelye / Taze Fasülye Püresi
Bezelye C vitamini, beta karoten, lif ve çinko açısından çok zengindir.
3-5 fincan dondurulmuş veya taze bezelye (ya da temizlenmiş taze fasülye) küçük bir tencerede yarısı örtülecek kadar suyla pişirilir. (kapağı kapalı olarak fakat parlak rengi kaybolmayacak kadar)

Brokoli Püresi
Kokusu nedeniyle ufaklığınız yemeği reddederse içine patates ekleyebilirsiniz.
2 Fincan brokoli çiçeği iyice yıkanır. Bir süre suda bekletilir ve durulanır. Yarısına kadar su doldurularak haşlanır. Az miktar anne sütü yada mama kullanılarak püre yapılır.

Karnıbahar Püresi
Brokoli Püresine bakınız.

Lahana Püresi
3 Fincan yıkanmış ve dilimlenmiş lahana yumuşayana kadar haşlanıp anne sütü yada mama ile püre kıvamına getirilir.

Bebeğiniz bu sebzeyi severse; karalahana, semizotu ve ıspanak da yiyebilir.

Pancar Püresi
2 orta boy pancar (yıkanmış, soyulmuş, uçları kesilmiş ve dilimlenmiş) üzerini örtmeyecek kadar su ile haşlanır. (10 dakika) Yemek suyu ile püre yapılır.

Önemli Not: Pancardan sonra bebeğinizin idrarı kırmızı olabilir çünkü hepsini sindiremeyecektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın