18 Ekim 2011 Salı

Kahvaltılık Seçenekleri

 
Patates mücveri
3 adet orta boy patates
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı süt
Tuz ve karabiber
50 gram beyaz peynir
Kızartmak için zeytinyağı

Patatesleri yıkayın ve kabukları ile birlikte haşlayın. Sonra kabukların soyun, rendeleyin. Sıcak olan rende patatesi yumurta ve süt ile karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. 1 saat kadar bekletin. Sonra ufalanmış beyaz peyniri patatesli malzemeye katın. Birer çorba kaşığı alın ve kızgın yağa atın.

Mıhlama
* 1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
* 1.5 su bardağı rendelenmiş dil peyniri
* 1 tatlı kaşığı tulum peyniri
* 1 tatlı kaşığı mısır unu
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* 1 fincan su

1. Mısır ununu yarım tatlı kaşığı tereyağında kavurun. Dil peyniri, kaşar peyniri ve tulum peynirini ekleyin.
2. Hazırladığınız karışıma 1 fincan su ilave edin ve kavurmaya devam edin.
3. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Peynir karışımını, macun haline geldikten sonra tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
4. Sıcak olarak servis yapın.


Yumurtalı Patates

* 2 adet orta boy patates
* 1 adet küçük boy domates
* 1 adet yeşil biber
* 2 adet yumurta
* Sıvı yağ, tuz, pul biber, karabiber…
 
Patatesleri soyalım, küçük küpler halinde doğrayalım. Domates ve biberi yemeklik doğrayalım. Patates ve biberleri mümkün olduğunca az yağda aynı anda kızartalım. Patates ve biberler kızardıktan sonra üzerine domatesleri ekleyelim ve karıştıralım. Ayrı bir tabağa yumurtaları kırıp, tuz ekleyerek çırpalım. Çırptığımız yumurtayı tavaya yavaş yavaş ekleyelim. Eğer başta çok yağ koyduysanız yumurtayı eklemeden önce fazla yağı almalısınız. Yumurtalar da piştikten sonra tabaklara koyalım. İsteğe göre karabiber, pul biber ekleyelim. Afiyet olsun.

İngiliz Keki
1/3 su bardağı su
1 yemek kaşığı şeker
2,5 tatlı kaşığı instant maya
1 su bardağı süt
3/4 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı un

Ilık suyun içine şeker ve mayayı katıp karıştırın.
10 dakika sonra köpüren mayayı un, süt ve tuz ile bir çırpma teli yardımıyla karıştırın.
Hamurun ağzını kapatıp 40 dakika mayalamaya bırakın.
Yapışmaz bir tavada birer kepçe birer kepçe pişirin. 

Tava Böreği
2 adet yufka
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ
içine; peynir ve maydanoz

Genişçe bir teflon tavanın tabanını sıvı yağ ile yağlayın.
Yufkalardan birini etrafa taşacak şekilde serin, ortasına bir kasede karıştırdığınız süt, yağ yumurta karışımından sürün.
Diğer yufkanın yarısını birkaç parçaya ayırarak onları da tavanın ortasına serin. Yine sütlü karışımdan sürün.
Üzerine peynir ve maydanoz harcından serpiştirin.
Yarım kalan yufkayı parçalar halinde yine gelişigüzel serin ve aralara süt harcından dökmeyi unutmayın.
Son olarak en altta kalan ve kenarlardan taşan yufkayı güzelce ortada toparlayın.
Unutmayın ne kadar süt sürerseniz o kadar yumuşacık olur, elbette çok da abartmamak gerekli.
Tavayı ocağa  alarak orta ateşte pişmeye bırakın, ara sıra spatula ile altını kontrol edin. Alt kısım kızardığında böreği dikkatlice ters çevirerek diğer yüzünü de kızartın.

Pankek
2 yumurta
1.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
4-5 yemek kaşığı un

- yumurta ve şeker çırpılır, diğer malzemeler de ilave edilerek kek hamuru kıvamına getirilir. Eğer karışım çok akıcı olursa un ekleyerek dengelenir.
- Teflon tavada, varsa krep tavasında 1 çay kaşığı margarin eritilir. Karışımdan bir kepçe boşaltılarak kendi halinde yayılması beklenir.
- orta ateşte bir dakika kadar beklendikten sonra spatula ile hamur ters çevirilir. Diğer yüzünün pişmesi beklenir. Bu şekilde tüm hamur pişirilir.
İşlemlerin hızlanması için iki ayrı tavada aynı anda pişirebilirsiniz, dilerseniz hamura kakao katarak kakaolu pankekler hazırlayabilirsiniz.  Boş bir zamanınızda hazırladığınız pankekleri buzdolabında muhafaza edip, sonrasında tost makinasında veya teflon tavada ısıtarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…

Yumurtalı Ispanak
1 kilo ıspanak
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
tuz ve pul biber, karabiber

- Ispanakları temizleyerek doğrayın.
- Haşlanması için bir tencereye alarak çok az su ekleyin. (yarım çay bardağı kadar, ıspanak kendi suyunu salacaktır.)
- Ispanaklar haşlandıktan sonra suyunu süzün.
- Soğanı yemeklik doğrayıp teflon tavada sıvı yağ ile pembeleşene kadar pişirin.
- Ispanakları da ekleyerek bir iki dakika pişirin.
- Bir kaseye yumurtaları kırarak tuz ve baharat ekleyip çırpın.
- Yumurtayı da ıspanaklarla karıştırın.
- 5 dakika sonra yumurtalar piştiğinde ocağı kapatabilirsiniz.

Yumurtalı Ekmek
İstediğiniz kadar bayat ekmek
yumurta
tuz
kızartmak için sıvı yağ

Bayat ekmeği dikkatlice dilimleyin. Derin bir tabakta yumurtaları (yaklaşık 3 tane yeterli olabilir.) güzelce çırparak tuzunu ekleyin. Dilerseniz karabiber ve kırmızı biber de ilave edebilirsiniz. Tavaya az mikrada sıvı yağ koyup kızdırın. Ekmek dilimlerinin iki yüzünü de yumurtaya bulayarak yağda kızartın.

Fırında Ekmek
3 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
1 kaşık margarin ya da sıvıyağ
Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri

Doğradığınız biberleri bir tavada yağ ile birlikte biraz pişirin. Küçük küçük doğradığınız domatesleri ekleyin ve tıpkı menemen pişirir gibi 3-4 dk pişirin. Ardından bir tepsiye dizdiğiniz ekmeklerin üzerine kaşık yardımı ile hazırladığınız sostan dökün ve üzerine peynir rendesini ekleyerek fırına sürün. Kıtır kıtır olduğunda fırından çıkarın. Afiyet olsun..



Bumerang - Yazarkafe