Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 30, 2011

Çocuğunuz "gerçekten" iştahsız mı?





Genelde annelerin çocuklarının iştahı ile ilgili kurduğu ilk cümle " hiçbir şey yemiyor bu çocuk!" şeklindedir ve komşunun tavuğu komşuya kaz görünür misali hep diğerinin çocuğuna özenir. Ada babasına ve bana oranlandığında evin en iştahlı bireyi sayılabilir. Yine de kilosuyla ilgili yaşadığım mahalle baskısı sebebiyle doktoruna her gidişimizde aynı şeyi konuşuyoruz; kilosu nasıl? 

Bu ziyaretimizden öğrendiğim çok değerli bir bilgiyi kamu yararına sunuyorum şimdi; bir çocuğun iştahsız olup olmadığı basit bir matematik işlemiyle anlaşılabiliyormuş;

Bir insanın bir günde alması gereken kalori miktarı; Her 10 kg için 1.000 kalori olduğuna göre; 15 kilo olan bir çocuğun bir günde ne kadar yiyebileceğine bakalım şimdi;

bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir:  75 kalori
bir kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peynir:  124 kalori
orta büyüklükte bir yumurta:                        100 kalori
bir su bardağı süt: 220 gr x 70 kalori:            119 kalori

Sabah kahvaltısında bunları yediğinde yaklaşık 500 kaloriyi doğrultmuş oluyor, geri kalıyor 1.000 kalori.

Bu arada gün içinde bir avuç patlamış mısır yesin 500 kalori. Bir avuç da fıstık yesin bir 500 daha. Sonra da anne  "çocuğum bir kahvaltıyla geziyor" diye dövünüp dursun. 

15 kilo olan bir çocuk, 1,500 kalorilik ihtiyaç tamamlandığında artık bir şey yeme ihtiyacı duymuyor bu sebeple de kendisine sunulan yemeği reddediyor, annesi de bunu çocuğunun iştahsızlığına yorup üzülüyor.

Bu küçük hesapla içiniz rahat edebilir oysa.

Herhangi bir beslenme sitesinden bulabileceğiniz bir kalori cetveli yardımı ile çocuğunuzun gün içinde ihtiyacı olan kaloriyi alıp almadığını hesaplayabilir, takip edebilir hatta düzenleyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın