Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Ekim 17, 2010

Çocuklara Ölümden Bahsetmek



Ölüm belki de hakkında konuşulması en zor konulardan biridir. Çocukların bir kısmı okul öncesi dönemlerde bu konu hakkında sorular sormaya başlarken bir kısmı hiç sormayıp konuşmayabilir. Çocuk bu konunun aile içinde konuşulup konuşulmayacağını bir şekilde sezer sizin yaklaşımınıza göre. Dolayısıyla öncelikle sizin bu konuda konuşmaya hazır hissetmeniz ve bununla ilgili konuşmakta problem olmadığı mesajını çocuğa vermeniz önemlidir. 

Çocuk bir soru sorduğunda ne sorduğunu "varsaymamak", ne sorduğunu, neyi öğrenmeye çalıştığını, kendisinin bu konuda tam olarak ne bildiğini iyi anlamak ve o soruya yönelik net ve kısa cevaplar vermek gereklidir. Böylece olası yanlış anlaşılmaların ve fazla bilginin yol açacağı kaygının önüne geçilmiş olur.

Çocukların tehlikeli soruları karşısında ebeveynlerin izlediği iki tür yanlış yol vardır. Bunlardan biri kaçınmak diğeri ise yüzleştirmektir. Kaçınma çocukta olaya karşı suskunluk, kaygı ve utanma duygusu, yüzleştirme yani gereksiz detaylarla bilmek istemediği kadar fazla bilgi verme de kafasının karışmasına neden olacaktır.


Doğru olan yöntem konuşma isteğine sakin ve açık bir yaklaşımla cevap vermektir. Soruların altında yatan duygunun (merak ya da korku) iyi analiz edilmesi önemlidir. En iyi hazırlık gelebilecek sorularla ilgili kendi zihninizde kısa, net ve açık yanıtlar oluşturmaktır. Kendi duygularınız hakkında dürüst olmanız ve ölümü çocuğa ölüm olarak anlatmanız gerekmektedir. Çocuğun zihninde yanlış inanışlara neden olmamak için, gökyüzüne çıktı, uyuyor, bizi izliyor gibi kaçamak yanıtlar verilmemelidir.

Çocukların ölümle ilgili merakı kendisinin de ölüp ölmeyeceği ya da siz ölürseniz kendisine ne olacağı ile ilgilidir. Bu konuda ona sakince güvence vermeye çalışın ancak bunu yaparken sonsuza dek onunla olmayacağınızı da ifade etmeye çalışın.

Ölen kişileri göremiyor olmanın onları sevmenizi engellemeyeceği ya da onların sizi sevmeye her zaman devam edecekleri gibi ifadelerle o kişinin aslında tamamen yok olmadığını düşünmesini sağlayabilirsiniz. Böylece kendisini daha güvende hissedebilir.

Çocuğu cenaze ve yas ortamından uzak tutmaya çalışın ancak hayatın normal devam ettiğini düşündürecek abartılı davranışlardan da kaçının. Ölen kişiyi sevdiği için sizin bundan etkilenmediğinizi düşünmek size kızgınlık duymasına neden olabilir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın