Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Ekim 14, 2010

Gebelikte Fiziksel Değişimler



Gebeliğin başlangıcında fiziksel değişiklikler sizi rahatsız etse de, sağlığınızı veya bebeğin sağlığını tehlikeye sokmaz. Her gebelik kendi içinde ele alınır. Bazı fiziksel belirtiler her gebede görülmekle birlikte, bazı fiziksel belirtiler ancak bazılarında görülmektedir.

- Yorgunluk
Gebeliğin başında kadınların çoğu normalden daha fazla yorgundur. Bu duygu çok iyi anlaşılabilir bir durumdur çünkü vücudunuzun yapması gereken çok fazla iş vardır. Gebeliğin ilk haftalarında vücudunuz bebeğe besin taşıyabilmek için daha fazla kan üretir. Bu artmış kanı göndermek için kalbiniz daha fazla çalışır ve nabzınız dakikada 10-15 daha fazla atar. 

Gebeliğiniz planlı olsun ya da olmasın bu dönemde duygusal sıkıntılarınız da olacaktır. Bebeğin sağlığı ile ilgili kaygılar ve nasıl bir anne olacağınız ile ilgili endişeler bu dönemde çok normaldir. 

Bu dönemde bol bol dinlenmeye gayret etmelisiniz.Her gün en az 30 dakika yürümeye çalışın. Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin ve iyileştirin.

- Bulantı ve Kusma
Gebeliğin erken dönemlerindeki bulantı ve kusmanın nedeni ile ilgili teori, plesenta ve fetusta salgılanan hormon değişikliklerinin neden olduğu şeklindedir. Bunda mide- bağırsak sistemindeki değişiklikler de rol oynayabilmektedir. Mide gebelik hormonlarının etkisiyle daha yavaş boşalır. Bulantı ve kusma duygusal stresle de tetiklenebilmektedir. Gebelerin yüzde yetmişi bulantı ve kusma yaşarlar. İlk gebeliklerde ve ikiz gebeliklerde daha yoğun olabilir. 4-8 haftalıkken başlar ve 14-16 haftalıkken azalmaya başlar. Bazı gebelerde gebelik boyunca bulantı görülebilir.

Gün içinde sık ve az beslenmeye çalışın. Midenizi tamamen boş ya da tamamen dolu tutmaktan kaçının. Yatağınızın başına kraker, galeta gibi şeyler bulundurun ve yatağınızdan çıkmadan önce biraz atıştırın. 

- Sık idrara çıkma
İlk üç ayda uterusun büyüyen hacmi ile birlikte böbreklerin etkili fonksiyonları size idrara çıkma ihtiyacı hissini verecektir. Gebelerin hapşırırken, öksürürken, gülerken idrar kaçırması normaldir. Dördüncü aydan itibaren uterus kasık bölgesine doğru yayılacağından bu belirti hafifler.

Bu dönemde idrarınızı tutmaya çalışmaktan kaçınmalısınız. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceğinden erken doğum riskine yol açar.

- Meme hassasiyeti
Östrojen ve progesteron adı verilen dişilik hormonlarının artışı memelerdeki değişimin asıl nedenidir. Bu dönemde ağrılı hassasiyetler normaldir.

Destekli sütyen kullanımıyla bu hissi azaltabilirsiniz.

- Baş Ağrısı
Stres, yorgunluk, kafeinin aniden kesilmesi gibi pek çok nedeni olabilir. Gevşeme egzersizleri rahatlamanıza yardımcı olabilir.

- Leke ya da Kanama
İlk üç ayda vajinal kanama çok sık görülen bir durum değildir. Lekelenme uzun sürer ya da akıntı şeklinde çoğalırsa doktora başvurulmalıdır. Yerleşme kanaması iç çamaşırında sürüntü şeklinde görülebilir.

-Kasık Ağrısı
Rahim genişlerken kasların buna ayak uydurabilmek için genişlemesi sonucunda ortaya çıkarlar. Dinlenme ile geçer. Dinlenme ile geçmiyorsa, ateş ve kanama ile birlikteyse doktora başvurulması gerekir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın