Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 22, 2010

Çocukla İlgilenme Meselesi

Çocuğa bakmak sadece konforlu bir yaşam sunmak mıdır? Temizliğine, yemeğine, okuduklarına, oyunlarına dikkat etmek midir? Yoksa daha fazlası var mıdır?

Zaman zaman Ada'ya yetemediğimi düşünüyorum, zaman zaman çok abarttığımı düşünüyorum. Bunun arasında bir duygu yaşamadım henüz Ada doğdu doğalı. Sağlıklı bir anne değilim sanırım. O orta noktayı yakalayabilirsem; böyle bir duygu varsa annelikte; sanırım çok daha mutlu olacağım.

Bu aralar yeni bir kitap okuyorum. Kitabın çeviri dilinden hiç hoşlanmamakla birlikte; yazarıyla pek iyi anlaştım. Zira kendisi çocukların yeterli ilgiyi aldıkları sürece memnun ve mutlu bireyler olduklarını ve ailelerine zorluk çıkartmadıklarını düşünüyor. İlgi kalitelerinin bir yelpaze olarak düşünülmesi gerektiğini söylüyor; ve diyor ki, A kalite ilgi alan bir çocuk; A kalite davranacaktır, yelpazede son harflere doğru gidildikçe; A kalite ilgiyi arzulayan bir çocuk bunu almak için davranışlarıyla ebeveyni zorlamaya başlayacaktır.

Şöyle de bir tablo çizmiş; paylaşabildiğim kadarını paylaşayım; zira o kadar kötü bir tercümesi var ki bazı cümlelerde ne söylenmek istediğini anlamak mümkün değil;

İlgi Yelpazesi;

Seviye A; Bölünmemiş ve kesintisiz ilgidir. Bu seviye; sıcaklık ve sarılmanın eşlik ettiği konuşma, kitap okuma ve beraber oyun oynama gibi ebeveyn ve çocuk ilişkilerini kapsar. Bu tür ilgiyle çocuk yeterli doyuma ulaşır.

Ebeveynler meşgulse; seviye B ya da C ye düşecektir. Cevaplarına en ufak bir ilgi göstermemesine rağmen; sadece ilgi seviyesini düzeltebilmek için çocuk sorular sormaya başlayacaktır. Bu; çocuk için iletişim yolunu açık tutmanın bir yoludur ve ona bir nevi istediği ilgiyi verecektir.

Seviye D ve E; Bu seviyede ilgiye maruz kalan çocuklar; sonu gelmez tartışmalara girecektir. İlgiyi üzerinde tuttuğu sürece konunun bir önemi yoktur. Siyahın beyaz olduğu ile ilgili bile sizinle saatlerce tartışabilir.

Daha aşağılara inildiğinde; çocukların her şeye hayır dedikleri görülür. Tesadüfen de olsa bu işe yaramazsa; çocukta bebekleşme görülür ya da ilgiyi üzerine çekeceğinden emin olduğu işleri yapmaya başlar (televizyon izleniyor ise televizyonu kapatmak, çekmeceleri karıştırmak, annenin çantasını karıştırmak)

Seviye P ve Q; Bu derecelerde kötü konuşmak ilgiyi garantilemenin yoludur; sıkça "senden nefret ediyorum anne!" dediğini duyabilirsiniz. Bu ifadeleri ilgi ile karşılık verdiğiniz sürece sıkça duyacağınızdan emin olmalısınız.

İlgi alfabesinin daha düşük harfleri gerçekten kodaman sorun çıkartıcıların limanıdır. Öfke nöbetleri; kusma; nefesini tutmak; kafasını yere vurmak... vs.

Seviye Y ve Z ise ebeveynlerin çocukları sürekli azarladığı, aşağıladığı ve dövdüğü seviyedir.


İster yüksek nitelikli isterse düşük nitelikli olsun, herhangi bir türde bir ilgi gösterme yorucudur. Özellikle günün sonunda ebeveyn kendini bitmiş hisseder. Yine de daha da yorulmak istemiyorsanız (çocuğunuz düşük seviyelerde davrandığında eviniz savaş alanına dönecek ve sinirleriniz yıpranacaktır) tüm ilginizi çocuğunuza verebilir ve onu A seviyesine davranmaya teşvik edebilirsiniz.

-----------

İnsan çocuğuna verdiği ilgi ve sevgiyi sorgulamak zorunda kaldığında canı çok sıkılıyor fakat son dönemlerde genellikle salondaki bir koltuk üzerinde yatay vaziyette yaşadığımdan bu ilgi gösterme mevzusuna tamamen kafayı takmış vaziyetteyim. Zira Ada'dan bu güne kadar hiç görmediğim davranışlar görmekteyim.

Canı sıkılan ve kendini eğlendirmek zorunda kalan bir çocuğun neler yapabileceğini düşünmek bile istemezsiniz.