Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Temmuz 15, 2011

Gece Altını Islatma Alışkanlığı - Gece İşemeleri


Pek çok çocuk tuvalet eğitimine başlandığında sabahları kuru bezle uyanmaya çoktan başlamıştır.  Bazıları ise sadece bez bağlı olduğu için çişini yapmaya devam eder.


Tuvalet eğitimine başladığınızda gece uykularında da bez bağlamayın. Bu "artık bez yok" dediğiniz çocuğunuzun kafasını karıştıracaktır.

Bütün çocuklar kısa sürede gündüz kuru uyanmaya başlarlar. Fakat sekiz yaşına kadar, hayatında olabilecek her türlü değişikliğin çiş olarak geri döneceğini de unutmayın. Çocuğunuz uzunca bir süre kuru kaldıktan sonra bir sabah altına yapmış olarak uyanırsa stres altında olduğunu düşünün. Neyin buna sebep olmuş olabileceğini bulmaya çalışın. Stres dönemi geçtiğinde kuru günlere geri döneceğinden emin olun ve paniğe kapılmayın.

Eğer her gece değil fakat sıkça tekrarlanan bir durumsa belki de çocuğunuzun bir teşviğe ihtiyacı vardır; ona bir ödül tablosu yaparak kuru geceler için bir çıkartma yapıştırabilirsiniz.


Çocuğunuz her sabah yataktan ıslak pijamalarla çıkıyorsa kendinizi yalnız hissetmeyin. Beş yaşındaki çocukların %10 u ve on yaşındaki çocukların %5inin yatak ıslatma sorunları vardır. Bazı çocuklar ergenliğe kadar kendilerini kontrol edemez. Yatak ıslatmak özellikle erkek çocuklarda yaygın ve genetik bir özelliktir. 


Gece ıslatmaları ebeveyn için, çocuk için olduğundan daha önemli bir hal alırsa; çocuk bu konuda aşama kaydetmek için doğal arzusunu kaybeder. Ona kızmayı bırakın. Bu durumu daha zorlaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Fiziksel olarak yeterli olmadığını düşünün. Bu sizi sakinleştirecek ve onunla empati yapmanızı sağlayacaktır.  Çocuklar genellikle bunun tüm çocukların başına gelmediğini bilmektedir.

Doktora Danışın!
İdrar boşaltım sisteminde fiziksel anormallikler ve uzun süreli idrar yolları iltihapları da nadiren yatak ıslatmaya sebep olurlar.


Antidiüretik Hormonu
Çocuğunuz altı yaşını geçtiği halde altını ıslatmaya devam ediyorsa doktorunuzla genelde AHD olarak bilinen bu hormonun salgılanmasında bir problem olup olmayadığı ihtimalini konuşun.


Çocuk uykudayken onu oturağa oturtmak yatağı kuru tutabilir ama gece eğitiminin bir parçası değildir ve başarıyı sınırlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın