Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 08, 2012

Gebelikte Grip



Yaklaşık on gündür süren sevgili gribim halen bünyemi terk etmiş değil, ilaç kullanmayı da kesince iyice halsiz bıraktı. Oğlumla sarılıp yatıyoruz akşama kadar. "Bol dinlen, bol vitamin al, sık sık duş al "dışında yapılabilecek bir şey de yok maalesef.

Grip ilacı kullanımı kesinlikle yasak.

Çok ağrı ateş falan olursa diye bir ilaç yazdı Dilek Hanım, onun dışında ilaçlarım salep, bol limonlu zencefil çayı ve tavuk suyuna çorbadan ibaret.

Zencefil Çayı
1 ad. taze zencefil
1 ad. limon
2 çubuk tarçın
isteğe göre karanfil
Bal

zencefilin kabuğu soyularak minik yuvarlaklar halinde dilimlenir. 20 dakika kaynatılır. İçine dilimlenmiş limonlar, tarçın ve karanfil eklenerek 5 dakika demlendirilir. Ilık halde balla karıştırılıp içilir. (Bal yüksek ısıda besin değerini kaybediyor ve bazı kaynaklara göre de zehirleyici olabiliyor)


Tavuk Suyuna Çorba

Tavuk Suyu için;
1 Tavuk Göğsü
6 ad arpacık soğan
6 diş sarımsak
Karabiber
Tuz

Tel Şehriye
Bir yemek kaşığı un
Margarin
Baharatlar

Tavuk suyu malzemeleri 4 bardak su ile yarım saatten biraz fazla süre kaynatılır.
Bu arada çorba tenceresinde margarin ve un karıştırılır, tavuk suyu eklendikten sonra şehriyesi dökülür.
Didiklenen tavuk eti eklenir.
Baharatlarıyla süslenerek servis yapılır.


Gebelikte vücut direnci çok düşük olduğundan grip normal zamanlarda geçirdiğiniz gripten daha ağır ve uzun sürüyor. Özellikle şeker ve kalp sorunu olan gebelerde zatürreye kadar varabiliyormuş. Pnomoni gelişen gebelerde de erken doğum ya da suyun erken gelmesi gibi sıkıntılar yaşatabiliyormuş.

Grip virüsünün kan yoluyla plesantadan geçip bebeğe ulaştığı tespit edilmiş ancak bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi olduğu şimdiye kadar gözlemlenmemiş. (Dr. Nevra Topalismailoğlu)

Gebelik döneminde grip oluşursa neler yapılmalıdır?

Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da grip sık olarak meydana gelmektedir.

Grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte istenmeyen durumlar oluşturması beklenen bir durum değildir. Ancak grip şiddetli belirtilere yolaçması ve pnomoni (zatürre) gibi hayatı tehdid eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle gebelik döneminde üzerine önemle durulması gereken bir durumdur.

Anne adayları genellikle genç ve sağlıklı bireyler olduklarından gebelik döneminde gribe bağlı komplikasyonlar nadiren ortaya çıkar. Ancak bu komplikasyonların gebelik döneminde ortaya çıktığında özellikle ağır seyredebileceği gözönünde bulundurulmalı ve doktor önerisine göre hareket edilmelidir. Komplikasyon belirtileri konusunda yeterli bilgi edinilmeli ve gerekli her durumda doktorla irtibat kurulmalıdır.

Gebelik döneminde grip belirtileri oluşursa ilk yapmanız gereken doktorunuza başvurmaktır.Genel bir muayene sonrası doktorunuz size belirtileri hafifletmek için çeşitli ilaçlar verecek ve gerekli öneri ve uyarılarda bulunacaktır.

Diğer grip geçiren bireylerde olduğu gibi anne adaylarının da istirahat etmeleri ve beslenme ve uykularına dikkat etmeleri esastır. Sigara gebelik ve bebek üzerine olan olumsuz etkilerini grip olduğunda da gösterir ve özellikle çok fazla sayıda sigara içen anne adaylarında grip daha ağır seyreder.


Anne adaylarının gripten korunmaları için ne yapmaları gerekir?

Grip mevsiminde (Aralık-Mart sonu arası) mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunmamak, öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmak virüs alma riskini oldukça azaltır.

Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır.

Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Gebeliğin her döneminde uygulanabilmesine karşın organ gelişiminin bittiği birinci trimester sonu aşı uygulanması için en ideal zamandır. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır.
(Dr. Kaan Kocatepe)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın