Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 01, 2014

7/24 Annelik



Kitabın girişindeki öz geçmişlerinden anladığım kadarıyla bir baba-kız tarafından yazılmış bir kitap olan 7/24 annelik hakkına net bir fikir edinemedim aslında. Yani, şöyle ki, kadının tüm duygusal gelişimini penis hasedine bağlayan freudyan içeriği, kadının yaşamını yönlendiren şeyin kocasıyla olan cinsel yakınlığı olarak betimlenmesi, çalışan anneler için sarf edilen net ve sivri cümleler, sezaryene yönlendirici bulduğum tespitler bir yana bırakılabilirse (bırakılabilir mi?) öte tarafta neden "böyle davranıyoruz" ve "bu davranışlar çocuklarımızda nelere yol açıyor" karşılaştırmaları, bazı noktaları çok güzel tespit edilebilmiş anne tiplemeleri ve bu tiplemelerin çocuk üzerindeki etkileri ile, benim merak ettiğim ancak şimdiye kadar hiç bir kitapta rast gelmediğim sorulara verilmiş akılcı cevaplar göz önünde bulundurularak tavsiye edebileceğim bir kitap diyebilirim.

Mesela, aynı anne-baba tarafından yetiştirilen iki çocuğun neden aynı karakterde olmadığı, çocukların karakter özellikleri ile dünyaya gelip gelmediği ve çevrenin karakter üzerinde etkisi olup olmadığı merak ettiğim ve şimdiye kadar cevabına rast gelmediğim konulardan biriydi. Kitaptaki "kadının halleri" kısmı bu soruya verilebilecek mantıklı bir cevap bana göre; insanın yaşam motivasyonu her zaman aynı olmaz, duygusal durumunu sekteye uğratabilecek, iyileştirecek ya da kötüleştirecek şeyler yaşayabilir süreç içinde ve bu durum davranışlarında, duygularında değişikliğe yol açabilir, bu durumda, iki çocuğu büyüten "aynı" kişi olmayacaktır ve dolayısıyla çocuklar da aynı olmayacaktır. Aynı şekilde, içinde büyünen aile de zaman içinde değişime uğramış olacağından çocuklar "aynı aile" içinde büyümüş değiller aslında. Birden fazla çocuğu olan anneler anlatmak istediğim şeyi daha net anlayabilmişlerdir muhtemelen.

Merak ettiğim diğer bir konu da, neden belli bir yaş itibariyle, erkek çocuk Süpermen'e kız çocuk prensese dönüşüveriyor? Ona da şöyle bir cevap verilmiş-ki bana yine mantıklı geldi.





Kitap bilinen ebeveyn kitapları gibi çocuk açısından değil, anne açısından yazılmış tamamen ve bence annelerden ziyade babalar tarafından okunmasında fayda var.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın