Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mayıs 06, 2015

Ateş Nedir?




Koltuk altı ölçümlerinde 37,2 üzeri,
Popodan 38 üzeri,
Ağız ya da kulaktan 37,5 ( Kulak dereceleri 6 aydan küçük çocuklarda çok güvenilir değildir) üzerinde ateş, yüksek ateş olarak değerlendirilir.

Normal vücut sıcaklığı, koltuk altından ölçüldüğünde 36-37 derece aralığında değişir. Bu ısı gün içerisinde, aşırı hareket, fazla giydirilme, sıcak banyo ya da sıcak hava sonucu 38 dereceye kadar yükselebilir. Bu durumu ayırt edebilmek için, yarım saat sonra ateş yeniden ölçülmelidir. Ateş bir belirtidir. Hastalık değildir. Ateş, vücudun normal bir savunma reaksiyonudur. Vücut enfeksiyonlarla savaşabilmek için ısısını yükseltir. 37,8-40 arasındaki ateş, çocuğa zararsızdır, herhangi bir enfeksiyon ateşi bu kadar yükseltebilir. Diş çıkartma ateşe sebep olmaz.

Seyir
Genelde üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan virüsler 38-40 arasında, üç gün süren ateşe yol açarlar. Genelde ateşin yüksekliği enfeksiyonun ciddiyetini göstermez. Çocuğun ne kadar hasta göründüğü daha önemlidir. Ateş 41,7 dereceyi geçmediği sürece hasar bırakmaz. Çocukların hepsi ateşlendiği halde, ancak %4 ünde ateşli havale görülür. Ateşli havale genellikle hafif olduğundan ve kalıcı hasara yol açmadığından endişelenilecek bir şey değildir.


Tedavi
* Ateşlenen çocuk ince giydirilmeli ve normalden fazla sıvı verilmelidir.
Çocuk aşırı terlediği için, daha çok suya ihtiyacı vardır. Ateşli çocuğu giydirmek ya da örtmek, ateşin daha çok yükselmesine sebep olur. Ancak çocuk üşüyerek titriyorsa, ince bir battaniye ile örtülebilir.

* Ateş düşürücüler
Ateşin enfeksiyonu yenmek için bir savunma mekanizması olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ateş düşürücü, ateş 39 derece üzerindeyse ve çocuk huzursuzsa verilmelidir. Ateş düşürücüler 4-6 saatten kısa aralıklarla verilmemelidir. Ateş düşürücü verildikten 2 saat sonra, ısı ancak 1-1,5 derece kadar düşer. Hiç bir zaman vücut ısısının normale dönmesi beklenmemelidir. Çocuk uyuyorsa, ateşi olsa dahi uyandırıp ilaç verilmemelidir. Ateş düşürücülerin dozu ve sıklığı doktor tarafından belirlenmelidir. Doktorun önerdiği dozdan fazlasını vermek, ateşi düşürmeyeceği gibi, zehirlenmelere yol açabilir. 21 Yaşından  küçüklerde asprin kullanımı karaciğer ve beyinde hasara ve ölüme neden olabilir.

Ateş durumunda vücut ısısından daha soğuk suyla duş aldırmak, üşümeye sebep olacağından vücut ısısının daha yükselmesine sebep olabilir. Sirke, alkol kullanılmamalıdır.

Hangi durumda doktora başvurulmalıdır?
Bebek 3 aydan küçükse, 
ateş 40,6 ise, 
çocuk çok hasta görünüyorsa, 
ateş 3 günden fazla devam ederse,
ateş düştükten 2-3 gün sonra yeniden yükselirse,
doktora başvurulması gerekir.

Ateş nasıl ölçülür?
5 yaşından küçük çocuklarda popodan ölçme tercih edilmelidir. Cıvalı derece 2 dakika bekletilmelidir. Koltuk altından ölçüm yapılırken terli olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Derece en az 5 dakika tutulmalıdır.

38-39 derece ateş hafif,
39-40 derece ateş orta, 
40 üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir.

Hastalıkları Önleme
Burun- ağız salgıları, tükürük, sümük, gözyaşı solunum yolları enfeksiyonlarının yayılmasını sağlar. Dokunmak ve öpmek bu tür hastalıkların çocuklara geçişini kolaylaştırır. 

İshal, sarılık gibi hastalıklar dışkı ile kirlenmiş el ve besinlerden bulaşır. 

Su çiçeği, uçuk gibi deri hastalıkları direkt temas yolu ile bulaşır.

İyi pişmemiş yumurta ve tavuk eti tifo gibi ishallere neden olabilir. 




Bilgi: Dr. Şirin Göker Seçkin /Çocuk Hastalıkları


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın