Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mayıs 05, 2015

Herhangi bir hastalıkta acil doktora gidilmesi gereken bulgular nelerdir?


* 3 Aydan küçük bebeklerde sorunu ne olursa olsun.

* Uykuya Eğilim: Enfeksiyonlar esnasında çocuğun uykuya eğilimli olması normaldir. Ancak çocuk gülümsemiyorsa, oynamıyorsa, etrafıyla ilgilenmiyorsa, ağlayamayacak kadar güçsüz görünüyorsa, aşırı uykuya eğilimi varsa, hareketsizse durum acildir.

* Aşırı Ağrı: Çocuğu hareket ettirdiğinizde ya da dokunduğunuzda ağlıyorsa, menenjit, apandisit gibi ciddi bir enfeksiyon ihtimali vardır. Sürekli ağlama, sakinleştirilememe ya da uyuyamama da aşırı ağrısı olduğunu gösterebilir.

* Yürüyememe: Çocuk basmak ya da yürümek istemiyorsa, bacakta kırık gibi ciddi bir hasar ya da denge kaybı ile ilgili bir sorunun varlığını gösterebilir. Çocuk yürürken eğiliyorsa, karnını tutuyorsa, karnında ciddi bir enfeksiyon olma ihtimali olabilir.

* Karında ağrı- gerginlik: Çocuğun karnına 1-2 cm derine gidecek kadar parmağınızla bastırdığınızda normalde ağrısı olmaz. Ancak, ciddi bir durum varlığında karnına hafifçe bastırıldığında bile ağlar, elimizi çeker. Karın tahta gibi sertse, durum ciddiye alınmalıdır.

* Erkek çocukta yumurtalık ya da üzerindeki deride ağrı: Yumurtalık bölgesindeki her çeşit ağrı ciddiye alınmalıdır.


* Solunum Güçlüğü: Çocuk öksürüyorken, burnunun temizlenmesine rağmen nefes darlığı çekiyorsa, hırıltılı solunumu varsa, köpek havlar gibi ses çıkartıyorsa, acil doktora gidilmelidir. Dakikada 60dan fazla nefes alışı, dudakların morarması,  nefes alırken kaburgaların içe doğru çekilmesi de solunum sıkıntısını gösterir.

* Dudakların morarması.

* Ani gelişen ağızdan salya gelmesi ya da kusma: Yutma güçlüğü de varsa, solunum yollarıyla alakalı ciddi bir enfeksiyon varlığını gösteriyor olabilir.

* Susuz kalma: Vücuttan sıvı kaybı genelde kusma ve ishal sonrası gelişir. Çocuk, 8 saatten daha uzun süreden beridir çiş yapmıyorsa, ağladığında gözyaşı yoksa, ağzı kuruysa ya da bıngıldağı çökükse ciddi sıvı kaybı vardır. 

* Bıngıldak aşırı gerginse ve nabız gibi atıyorsa.

* Boyun sertliği: Çocuk çenesini göğsüne değdiremiyorsa ya da başını öne eğerken aşırı ağrıyorsa, doktora gösterilmelidir.

* Boynu zedeleyebilecek herhangi bir kaza: Sinir zedelenmesine yol açabileceğinden, önemlidir. Doktora gösterilmelidir.

* Deride morluklar: Mor ya da içi kan dolu noktalar, eğer düşme/çarpma dışında gelişmişse, ciddi bir enfeksiyon ya da kan ile ilgili bir rahatsızlığı gösteriyor olabilir.

*40,5 üzerindeki ateş: Ciddi bir enfeksiyon habercisidir. Tam tersine bebeklerde düşük ısı da önemlidir.




Bilgi: Dr. Şirin Göker Seçkin

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın