Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Ağustos 25, 2019

Saf olan su mu tüketici mi?


Son günlerde televizyon ve sosyal medyada saf su ile ilgili enteresan bir tanıtım filmi dönüyor. Henüz denk gelmediyseniz buradan izleyebilirsiniz.



Endişeli bir sesle dile getirilen “Saf su akü suyudur” “Saf su kalorifer suyudur” gibi ibareleri duyunca “saf” olanı “temiz, doğal ve sağlıklı olan” olarak algıladığım için-hangimiz böyle algılamıyoruz ki?- konu ilgimi çekti zira tanıtımın devamında “bunu bebeğinizin cildine sürer misiniz,” diye soruyor. Bunu bilebilmek için sağlıklı zannettiğim şeyin aslında ne olduğunu öğrenmem gerekti.

Saf su nedir ve bunu bebeğimin cildine sürer miyim?

Saf su, ismiyle müsemma bir şekilde doğada saf olarak bulunan bir şey değil. Suyun doğal hali değil yani. Aksine çoğunlukla sanayide kullanılan deminarize su, damıtılmış su gibi değişik isimleri olan ve çeşitli işlemlerden geçirilerek içerisinden mineralleri ayrılan, sertliği ve iletkenliği neredeyse sıfıra indirilmiş, yoğuşturulmuş su demek. Sanayide kullanım amacı kullanılan ekipmanın zarar görmemesi zira içerisinde doğal mineral ve organizmalar alındığı için paslanma gibi “doğal suyun” neden olduğu şeyleri engelliyor, kireçlenmeyi önlüyor,  iletkenliği sıfır olduğu için akülerde kullanılabiliyor vs… İsmindeki “saf”lık içerisinde yararlı, zararlı hiçbir şey kalmamasından ileri geliyor. Bildiğimiz su önce filtreleniyor, ardından iyonlarından ve karbondioksitten arındırılıyor. Yani reklamlarda ismi geçen bu “saf su” bir şekilde “üretilerek elde edilen su” demek. Bizim bildiğimiz doğal suyun içerisinde bulunan demir, sodyum, potasyum gibi mineraller, pozitif yüklü iyonlar ve negatif yüklü iyonlar (yani katyon ve anyonlar) bu elde edilmiş “saf suyun” içerisinde bulunmuyor. Kullanım alanları otomotiv, kimya, tekstil, boya sanayii gibi geniş bir alana yayılan üretilmiş suyun ositlenme önleyici, kireçlenme önleyici, metal parlatıcı gibi görevleri varken bebeğimle ilgili bir ürünün içinde neden yer aldığı bir yana, yer alması durumunda bebeğime ne yapacağını merak etmedim değil.

Konuyla ilgili çeşitli kaynaklardan yaptığım okumalarda bu konuya ışık tutabilecek ilginç bilgiler vardı. Bir tanesi “Suyun saf olmayı seven bir varlık” olmadığından bahsediyor ve mineralsiz su tüketildiğinde vücuttaki mineralleri bir sünger gibi emdiğini anlatıyor. (Bu nedenle de elektronik alanında mikroçiplerin temizliğinde kullanılıyormuş.) İçerisinde herhangi bir canlı barındırmadığı ve üremesine izin vermediği için paket gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılıyormuş. İçerisinde canlı barındırmaması, yararlı bakterileri de yok etme gücü demek. Bu da vücudun savaş mekanizmasını bozabildiği gibi uzun süreli temasta cilde zarar verebiliyor. Bu nedenle antibakteriyel ürünlerden bile özellikle uzak duranlar için tercih edilebilir bir şey değil.

Reklamlarda bahsi geçen “saf su” ibaresi suyun doğallığına mı atıftır yoksa gerçekten saflaştırılmış bir sudan mı bahsediyorlar bilemem. Ancak konu bebekler olunca riske girmeye gerek yok diye düşünüyorum. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın