Çocuğunuzu çiş konusunda eğitmeye hazırsınız ve onun eğitilmeye hazır olduğunu düşünüyorsunuz; peki nasıl başlayacaksınız? Hemen bezi çıkartıp külot mu giydirmelisiniz, yoksa alıştırma külotlarıyla mı başlayacaksınız?
Gerçek şu ki çocuğunuzla ilgili mükemmel bir plan tavsiye edebilecek hiç kimse yok! Çocuğunuzu siz tanıyorsunuz ve ne istediğini ancak siz bilebilirsiniz.
Başlangıç için gerekli olanlar aslında şunlardır;
Zaman ayırmak!
Düzenli aktivitelerinizi bırakmaya hazır olun. Çünkü geçiş döneminde ekstra enerji ve zamana ihtiyacınız olacak. Çocuğunuza tuvaleti kullanmayı öğretmeniz için onun gelişimini sessiz ve dikkatli bir şekilde izlemeniz gerekecek.
Alınacaklar!
İki şey satın alarak başlayın. İlki çocuğunuzla birlikte alacağınız ve onun kendisinin seçeceği külotlar. Çocuğunuzu bu işe karıştırmak hem eğlenceli hem de önemlidir. (Alıştırma külotları daha pratiktir fakat çocuklar bacaklarından sızan çişler olmadan ne yaptıklarını farkına varamazlar, normal külot ıslaklık-kuruluk-kirlilik ve temizlilik ayrımı için daha faydalıdır.) İkinci alacağınız şey ise bir oturak veya adaptördür. Yalnız şunu unutmayın ki tuvalet ihtiyacını ayaklarımızdan aldığımız güç sayesinde karşılarız. Dolayısıyla tercihiniz adaptör olacaksa;ayaklarını sıkıca basabilmesi için bir basamak da almanız gereklidir.
En makul olanı hem oturak hem adaptör almak ve kullanımı çocuğunuzun tercihine bırakmaktır.
Başlamak!
O büyülü anı kestirmek çok zordur, önsezilerinize güvenin. Çocuğunuz doğduğundan beri onun her anını dikkatle gözlemlediniz. Bu yüzden kendinize güvenin ve zamanın geldiğine inanıyorsanız başlayın.
Başlangıç Aşamaları;
Antrenman:
Tuvalet eğitimi antrenmanla başlar, icraatla değil. Çocuğunuzun ek gıdaya geçiş dönemini düşünün. Küçük porsiyonları ve anne sütü/mamayı nasıl birlikte sürdürdüyseniz, bu aşamada da bu olacaktır.
Çocuğunuzu yavaş yavaş ve provalarla tuvalete yapma fikrine alıştırın.
Çocuğunuza tuvaletin geldi mi, tuvalete oturmak istiyor musun diye sorarsanız muhtemelen bu aşamada alacağınız cevap "hayır" olacaktır. Bu aşamadan "yeni kural" olarak bahsedin; "hatırlıyor musun yeni bir kuralımız var, kahvaltıdan sonra oturağında oturuyorsun!"
Tuvalette oturduğu süre boyunca çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz, oyuncakları ile oynayabilirsiniz. Bezini değiştirirken yaptığınız gibi göz temasında bulunmayı ve onunla konuşmayı unutmayın. Bu kural değişse de bazı şeylerin değişmeyeceğini gösterecek ve güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Tuvalete alışmanın çocuğunuzun yürümesinden bir farkı yoktur. Önce emekleyecek, sonra düşse de yürümeye başlayacaktır. Yürümeyi öğrenirken düştüğünde sinirlenmemiştiniz, kazalara kızmayın. Bu konuda sadece destek olabilirsiniz. Öğretemezsiniz.
İkinci Aşama;
Bez olmadan oturağa oturma;
Çocuğunuz giysili olarak oturağa oturma rutinine alıştığında artık bezini çıkartabilirsiniz. Başarı beklemeyin fakat cesaretlendirin. "Bir gün sen de büyük insanlar gibi çişini ve kakanı tuvalete yapmayı öğreneceksin, şu anda sadece alıştırma yapıyorsun". Bu aşamada direnişle karşılaşmanız normaldir. Çocuğunuzun tuvalete mi yeni kurala mı direniş gösterdiğini gözlemleyin. Sorun yeni kuraldan kaynaklanıyorsa, "bundan hoşlanmadığını farkındayım fakat (evden çıkmadan önce/uyumadan önce vs.) oturağına oturmalısın ve şimdi oturacağız" diyerek tutarlı ve istikrarlı davranın. (Seni anlıyorum fakat kuralımız bu!)
Üçüncü Aşama;
Külot:
Bezsiz oturağa oturmaya alıştığında günde 2 saat küloduyla dolaştırın ve periyodik olarak bunu ger gün tekrarlayın.
Kaza!
Kaza; tuvalet eğitiminin en önemli parçasıdır. Vücut ve beyin arasındaki bağlantı bu kazalar sonucu kurulacaktır.
* Kaza olduğunda "bir dahaki sefere bana söylersen oturağına oturmana yardımcı olabilirim" deyin.
* Her kaza sonrasında 2-3 dakika oturağında oturmasını sağlayın. Böylece çiş ve kakanın nereye ait olduğunun bağlantısını kurabilir.
* Oturağına çiş ve kaka yapan çocularla ilgili hikayeler anlatın.
* çiş ve kaka ile ilgili onun hoşuna gidecek ve komik bulacağı şarkılar söyleyin.
Çiş Kazalarını temizlemenin kolay yolu; Mısır nişastası halılardaki, koltuklardaki çiş lekelerini çıkartmakta birebirdir. Eğer çocuğunuz bir yeri ıslattıysa mısır nişastasını oraya dökün kurumasını bekleyin (mümkünse bir gece) sonra elektrik süpürgesi ile süpürün.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Fikrinizi paylaşın