Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Ekim 06, 2010

Çocuğun tuvalete hazır olup olmadığı nasıl anlaşılır?


Ebeveynlik yolculuğunun en önemli aşamalarından biri sanırım tuvalete alışma süreci. Eğer çocukta sinyal yoksa (bezden rahatsız olmuyor ya da çeşitli işaret ve seslerle belirti vermiyorsa) anne için her şey daha da zor bir hale geliyor. 

Bebeğinizin bezi bırakmaya hazır olup olmadığını anlayabilmenin basit yolları var aslında. Bebeğiniz uzun süre çişini ve kakasını tutabilme kabiliyetine erişmişse, mesanesi yeterli olgunluğa erişmiş diyebiliriz. Bunu anlamanın yolu, bez kontrolünü sıklaştırmak olabilir. İki saat gibi sürelerle bezini kontrol ettiğinizde eğer bezin kuru olduğunu görüyorsanız artık bezle vedalaşmanın vakti gelmiş olabilir.

Bezi açmadan önce bir süre tuvalet hakkında bilgilendirme yapmak çocuğun kafa karışıklığını aza indirmek ve belki (büyümeye hevesli çocuklarda özellikle işe yarayabilir) heveslendirmeye yardımcı olabilir. Bir hafta süre ile tuvaletinizin geldiğini, tuvalete gitmeniz gerektiğini, tuvalet ihtiyacınız için tuvaleti kullandığınızı vurgulayarak "bu işin" nereye ve nasıl yapıldığına yönelik ip uçları verebilirsiniz. 

Eğer çocuğunuz mesane kontrolü ve tuvalet kültürü ile ilgili yeterli olgunluğa eriştiği halde tuvalete gitme konusunda isteksizse ya da direnç gösteriyorsa kesinlikle zorlamadan hazır hale gelmesini beklemelisiniz. Bu süre içerisinde yediğimiz yemeklerin kakaya dönüşme sürecini anlatabilir, bunun doğal ve normal bir durum olduğunu farkına varmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun bezini çıkartmaya karar verdiğinizde bunu hemen uygulamaya çalışmayın. Öncesinde onun psikolojik olarak hazırlanması için gereken sürenin geçmesi için teori olarak hazırlanmasını sağlayın. Yukarıda bahsettiğim yiyeceklerin kakaya dönüşme serüveni, sizin ve diğer herkesin tuvalet ihtiyacınızı nasıl giderdiğiniz gibi bilgiler çocuğunuzun "tuvalet farkındalığı" için iyi bir giriş bölümü olacaktır. 

Gelişme bölümünde birlikte iç çamaşırları almak, kullanacağı adaptör ya da oturağı birlikte seçmek, ellerini yıkamasına müsade etmek (bütün çocuklar su ve sabunla oynamaya bayılır, yalnızca bunun için bile tuvalete gitmek isteyebilir), birlikte alışma takvimi hazırlamak ve başarılı her sefer için takvime yapıştırılacak çıkartmaları birlikte seçmek gibi özendirici çalışmalar yapabilirsiniz.

Sonuç bölümünde, bezi çıkartıp (eğer çocuk tepki göstermiyorsa) denemelere başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın