Bebeğinizi ne kadar emzireceğinize karar verirken, birçok kişisel faktörle birlikte bazı bilimsel verileri de göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.
Bu bilimsel verilerin yapılan yeni araştırmalarla sürekli güncellendiğini ve bu nedenle eski bilgilerin yerlerine hızla yenilerinin geldiğini göz önünde bulundurmakta fayda var tabii ki.
Teknoloji geliştikçe her alanda yapılan araştırmalar daha derin ve daha doğru sonuçlarla güncellenebiliyor. Bu nedenle araştırmalarınıza son güncel makaleleri baz alarak devam etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Burada yer alan bilgiler, yazının yazıldığı dönemin verilerini içermektedir.
Bilimsel Veriler: Bilim insanları, bebeğin 6. ayının sonuna doğru artık anne sütünün protein, çinko, bakır, potasyum içeriğinin yeterli olmadığını belirtiyorlar. Bebek 6. ayında artık ek besin maddelerine ihtiyaç duyar. Halen bebeğini emziren anneler emzirmekten zevk alabilirler, fakat şu unutulmamalıdır ki artık anne sütü bebek için ana besin kaynağı olmaya yetmemektedir. Bebeğin eksiksiz beslenmesi için anne emzirmeye devam ediyor olsa bile, ek besinlerin bebeğe denetilmesi gerekmektedir.
Sizin hisleriniz: Emzirmeyle ilgili olumlu hisleriniz azalırsa, bebeğiniz bunu hemen anlayacaktır ve bunu kendisinin reddedilmesi ya da istenmemesi gibi algılayabilir. Dolayısıyla memeden kesme uygun olacaktır.
Bebeğin hisleri: Bazı bebekler kendiliklerinden emmeyi bırakırlar. Emzirme sıradında huzursuz hareketleri ile bunu gösterirler. Artık gıda almanın farklı yollarına hazır olduklarını gösterirler. Dikkatli olmalısınız, zira bebeğin bu tip işaretlerini yanlış yorumlayabilirsiniz.
Sizin sağlığınız: Eğer kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız ve bunu emzirmenin fiziksel-duygusal gereksinimlerinden başka bir şey açıklayamıyorsa, doktorunuza başvurup memeden kesmeyi danışmalısınız.
Bebeğinizin sağlığı: Bazen bebeğiniz büyüdükçe sütünüz ona az gelmeye başayabilir. Eğer bebeğiniz yeterince kilo alamıyorsa, huzursuz ve rahatsız görünüyorsa ya da büyüme eksikliğine dair göstergeleri veriyorsa, sütünüz onun tüm besin ihtiyaçlarını karşılamıyor olabilir. Destek olarak katı gıda ya da mama düşünebilirsiniz. Memeden kesilen çocuk, çoğunlukla emzirilirken hiç ilgi göstermediği gıdalara karşı ani bir ilgi duyar ve yeniden gelişmeye başlar.
Emzirme ve anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini desteklediğinden, 6. aydan sonra da emzirmenin sürdürülmesi önerilmektedir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda çocuk büyüme sütleri ile bebeğinizin gelişimini ve bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.
Bebeğinizi Memeden Kesmek
Memeden kesme temel olarak iki ana devreden oluşur:
Devre 1- Bebeği memeniz dışında bir kaynaktan süt veya mama almaya alıştırmak: Memeden emen bir çocuğu şişeye alıştırmak zaman alacaktır. Dolayısıyla tamamen sütten kesmeyi planladığınız günden çok önce çalışmalara başlamalısınız. Eğer önceden bebeği bardak ya da biberon ile tanıştırmadıysanız, memeden kesme çok daha yavaş ve zor olabilir. Bazı durumlarda bir emzirmeyi atlayıp bebeği aç bırakmanız gerekebilir. Bu işlemi üç-dört kez tekrarlarsınız ve sadece alternatif olarak seçtiğiniz beslenme türünü bebeğe sunarsınız. İnatçı bebekler başlangıçta değişimi kabul etmeyebilir, fakat tüm bebekler sonunda alışır.
Devre 2- Emzirmeyi azaltmak: Tiryakilerin bağımlılıklarını bırakmasında birdenbire bırakmak iyi bir yoldur. Fakat bebeğin memeyi bırakması aniden olmamalıdır.Eğer memeden kesme çok ani olursa bu bebek için çok travmatik, anne için de problemli olur (örn: sızıntı, memelerde şişme, süt kanallarında tıkanma ve enfeksiyonlar görülebilir). Hedeflediğiniz kesin memeden kesme tarihinden en az birkaç hafta önce bu işe yavaş yavaş başlayın. Eğer çocuğun hayatında önemli bir değişiklik olacaksa bu süreci biraz erteleyin. Örneğin taşınmak, annenin işe başlaması ya da bakıcının değişmesi gibi.
Emzirme yalnızca bebeğin beslenmesi anlamına gelmez. Anne ile arasındaki bağ ve psikolojik doyum da emzirmenin fonksiyonlarından bazılarıdır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Fikrinizi paylaşın