Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Ekim 04, 2010

Memeden Kesme



Memeden kesme her anne için zorlu bir dönem. Önce annelerin kafasındaki sorulara cevap olabilecek bazı bilgileri paylaşmak, sonra da oğlum için uyguladıklarımı anlatmak istiyorum;

Memeden kesmeye anne karar verir diyor bir çok yazıda, eğer anne emzirirken kendini kötü hissediyorsa bu negatif duygulara ve bebeğin istenmediğini hissetmesine sebep olur diyor.

Bazı yazılar da tam aksine, memeden ayrılmaya bebek karar vermeli diyor. Doğru olanın hangisi olduğuna içinde bulunduğunuz dönemin dinamiğine göre siz karar vermelisiniz. Ben öyle yapıyorum.

Anne; memeden kesmeyi düşünmeye başladığı anda kafasında bazı sorular oluşur;

Bebek memeden nasıl kesilir?
Bebek ne zaman memeden kesilmeli?
Bebeği memeden kestikten sonra göğüslerin dolması nasıl engellenir?
Bebeği memeden keserken ne tür güçlükler yaşanabilir?
Memeden kestim ama çok ağlıyor, ne yapmalıyım?


Bebek memeden nasıl kesilir?
Eğer anne ve bebek buna kendini hazır hissediyorsa, bebek 2 yaşına geldiyse, ortak bir karar alındıktan sonra, daha doğrusu,anne tarafından bu karar alındıktan sonra kesme yöntemi olarak, bazı öğünlerin yanına süt konabilir, anne sütü pompayla çekilerek konabilir, genellikle öğlen öğününe tercih ediyoruz; ilk olarak öğlen öğünü kesilebilir.

En son akşam uyumadan önceki öğünü kesmek gerekir çünkü; anneyle bebek arasındaki duygusal bağlantıyı sağlayan öğün gece uyumadan önceki öğündür.

Genellikle aşamalı olarak, bebeği çok zorlamadan, bu kararı verdikten sonra öncelikle öğünleri azaltıp yerine başka bir besin koyarak yapabiliriz, anne sütü pompayla çekilerek başka biri tarafından bebeğe içirilebilir, bu şekilde öncelikle gündüz öğünleri kesilebilir, sonrasında gece öğünleri kesilebilir.


Bebek ne zaman memeden kesilmeli?
Bir bebek için en ideal besin anne sütüdür. Anne sütünü mutlaka bebeğin iki yaşına kadar alması gerekir. İlk 6 ay sadece anne sütü, daha sonrası ek besinlerle birlikte anne sütü verilmelidir. 6 aydan sonra da 1 yaşına kadar bebek ihtiyaçlarının %70 ini anne sütünden karşılar. Bir yaşından sonra bu oran 1/3 e düşer. Dünya Sağlık örgütü 2 yaşına kadar emzirmeyi önerir. Amerika Pediatri Akademisi mutlaka 1 yaşına kadar emzirilmesi gerektiğini söylüyor. Bir yaşında kesilebilir fakat 2 yaşına kadar bağışıklık sistemine faydası devam etmektedir.
Bizim standart yaşımız 2 fakat annenin durumuna göre daha erken de kesilebilir.



Bebeği memeden kestikten sonra göğüslerin dolması nasıl engellenir?
Bir iki kez pompa ile çekilebilir, rahatsızlık varsa; soğuk kompress yapılabilir, bol elbiseler giyebilir, iki hafta problemli olabilir. Daha sonra anne sütü azalacak ve problem ortadan kalkacaktır.

Bebeği memeden keserken ne tür güçlükler yaşanabilir?
Anne açısından bebeğiyle arasındaki en büyük bağ, bebek açısından hem psikolojik hem de fiziksel özellikleri vardır. Annenin ve bebeğin psikolojik olarak etkilenmemesi için kendini ve bebeğini oyalaması, emzirirken kullandığı giysileri giymemeye özen göstermesi, emzirme saatlerini farklı aktivitelerle doldurması yeterlidir.


Memeden kestim ama çok ağlıyor, ne yapmalıyım?
Bebeği anneden ayırmadan başka biri besleyebilir. Bu dönemde kesinlikle bebek anneden ayırılmamalıdır. Kesinlikle tekrar memeye dönülmemelidir. Farklı besinlerle ve aktivitelerle boşluğu doldurulmaya çalışılmalıdır.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Vahap Öney

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın