Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 11, 2010

Emzirme Döneminde Beslenme



Emzirme döneminde besin ögelerine duyulan ihtiyaç gebelik döneminde olduğundan daha fazladır ancak gebelik döneminde iyi beslenmiş bir annenin emzirme döneminde depoları dolu olacağından anne emzirme döneminde iyi beslenmezse kısmen kilo kaybedecektir.

Emzirme döneminde gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır;
1- Gebelik süresince vücutta yağ olarak depolanan enerji
2- Tüketilen besinlerden gelen enerji

Emziren anne, hem kendi enerji ihtiyacını hem de süt üretimi için gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilecek biçimde düzenli beslenmezse, vücut depolarını kullanarak süt üretir. Bu bir süre sonra annede rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam etmek gerekmektedir.

Emziren annenin su ihtiyacı çok fazla olacağından gün boyunca su tüketimine dikkat etmelidir.

Emzirme dönemi boyunca sigara tüketilmemelidir. Nikotin direkt olarak anne sütüne geçebilen bir maddedir. Aynı şekilde kafein ve alkol de anne sütüne geçebildiğinden bebek için zararlı olacaktır.

Emzirirken soğan, sarımsak, balık, baharat tüketildiğinde bunlar anne sütüne geçerek sütün tadını ve kokusunu değiştirebilir. Bazı bebekler bu tat değişikliğine hassas tepkiler verebilmektedir. 

Besinlerin anne sütüne geçerek gaz yapabilmesi çok mümkün görülmemekle birlikte bazı besin ögelerinin henüz yeterince gelişmemiş olan bebek bağırsağında sindirim sorunu yaratması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin bazı bebekler laktozu sindirememektedir. Bu durumda annenin süt ve süt ürünleri diyeti yaparak emzirmeye devam etmesi gerekebilir.

Anne sütünü arttırabilen bir gıda olup olmadığı tartışma konusudur. Ancak bol emzirme ve çocukla temas halinde olarak prolaktin hormonunun tetiklenmesi, bol su tüketimi ve iyi dinlenme ile anne sütü üretimi artabilmektedir.

Anne sütünün yeterli olup olmadığını anlamanın yolu, bebeğin çişli bez sayısına bakmaktır. Bebek yeterli kilo alıyor ve günde beş kez civarında çişli bez değiştiriliyor ise annenin sütü bebeği için yeterlidir.

Bebeğin emme süreleri kısa olabilir (anne sütünün akışı fazla olduğundan doyuyor ve bırakıyor olabilir) anne pompa ile sağdığında düşük miktarlarda süt çekebiliyor olabilir ancak hiçbir pompa bebeğin çekişi kadar kuvvetli değildir ve pompa ile çekerken vücudunuzda prolaktin salgılanmaz. Bu da çekilen süt miktarını değiştirir.

Bebeğinizi uzun aralıklarla emzirerek süt biriktirmeye çalışmayın. Süt üretimi bebek çektikçe oluşan bir şeydir. Bebek emmediği sürece vücudunuz süt üretmez.

Bebeğiniz uykuya dalamıyor ya da bir kaç dakika sonra tekrar emmek istiyormuş gibi davranabilir bunlar sütünüzün yetmediği anlamına gelmez. Kimi anneler ise memelerinde başlangıçta hissettiği ağırlığı ve sertliği hissetmediklerinde paniğe kapılırlar. Ancak meme ve bebek arasında bir iletişim vardır ve bir süre sonra memeler bebeğin ihtiyacı kadar süt üretmeye başladığından süt miktarı azalabilir. Bu yetersiz olduğu anlamına gelmez.

Sütün yetersiz olduğunu anlayabilmenin tek yolu bebeğin kilo alamıyor oluşudur.