Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 08, 2010

Çocuklara Sınır Koymak - Tracy Hogg



Limit koymak konusunda ben de dahil olmak üzere bir çok annnenin kafası çok çabuk karışabiliyor. Neye izin vereceğiz? Ne kadardan sonrası aşırı oluyor? 

Sınır koymak çocuğun kendini sınırlanmış hissetmesine ve çekingen, pasif biri olmasına yol açar mı.... bir sürü sorumuz var bu konuyla ilgili. 

Tracy'nin HELPindeki limit konusu biraz olsun içimize su serpebilir gibi duruyor;

Çocukların limitlere ihtiyacı vardır. Her istediğini yapamaz çünkü bu kadar geniş özgürlükle başedecek zihinsel ve duygusal yeteneğe henüz sahip değildir. Ayrıca, onunla bizim aramızdaki farkı da anlatmamız gerekir. Biz yetişkiniz ve daha iyisini biliriz...

Artık çocuğunuz hareketli olduğu ve algılama yeteneği sıçramalarla geliştiği için ona bazı sınırlar koymalısınız;

Aşırı hareketlenme limiti; Bebek anneleri gibi çocuk anneleri de aşırı hareketliliğe limit koymalılar. Çocuklar heyecanla etrafta koşturmayı, canlı müzikler dinlemeyi severler. Ancak çocukarın hareketlilik kapasiteleri farklıdır. Bu sebeple çocuğunuzun hangi hareketi ne kadar süre ile kaldırabileceğini bilmelisiniz. Aşırı yorulmuş ve aşırı heyecanlanmış bir çocuk dünyanın sonu gelmiş gibi ağlar... Akıllı ebeveyn aksiyonun hızını düşürür veya sorun olmadan önce o noktadan ayrılır. Yatma vakti yaklaşınca hareketliliğin azalması bütün çocuklar için gereklidir.

Seçenek Limiti; Seçenekler sınırlı olursa çocuk dünyayı kontrol edebildiğini düşünür; çok fazla seçenek ise sadece aklı karıştırır.

Arzulanmayan Davranış Limiti; Bir-İki-Üç felsefesi olarak ayrıca açıklanmıştır...

Potansiyel Başarısızlığa Limit; Çocuğunuzun yetenekleri her gün gelişmektedir ama onu zorlamayın. Onun için çok gelişmiş bir oyuncak vererek, onu uzun bir film izlemeye zorlayarak, ona uygun olmayan bir mekana götürerek bela ararsınız...

Eğer bu anlatılanlar hep polis veya hakem gibi davranmanız gerektiğini düşündürdüyse haklısınız. Çocukların sınırlara ihtiyacı vardır aksi takdirde onlara çok büyük gelecek olan dünya ile başedemezler. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın