Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 08, 2010

Tracy Hogg- Help Yöntemi



Tracy Hogg severler bilirler ki kendisi akrostiş hastasıdır. Help de onun bu akrostiş icadlarından biri. Ve çocuk yetiştirme konusunda kullanılabilecek en güzel kelimeyi bulmuş yine; HELP!!!

Nedir Help?

Hold yourself back - Geri çekilip izle
Encourage exploration - keşfi destekle
Limit - Limit koy
Praise - Öv

Help fazla basitleştirme gibi gelebilir. Ama iyi çocuk yetiştirmenin esası (her yaştaki çocuklar için) bu dört unsurda toplanır. Bağlılık ile ilgili son araştırmalar -ebeveyn ve çocuk arasında güven duygusunun gelişmesi- çocukların, kendilerini güvenli hissettiklerinde kendi başlarına daha kolay keşfedebildiklerini, gerilimle kolay başa çıkabildiklerini, yeni beceriler öğrenebildiklerini,başkalarıyla kolay ilişki kurabildiklerini ve çevre ile ilişkilerinde kendilerine daha çok güvendiklerini ortaya koymuştur. Helpde bulunan harfler güvenli bir bağlılığa yol açan unsurları göstermektedir.

(H)Geri çekilip izleyerek bilgi toplarsınız. Gözlemler; dinler ve çocuğunuzla ilgili resmin bütününü kavrarsınız. Böylece isteklerini karşılayabilir ve dünyaya nasıl tepki verdiğini anlarsınız. Başarılı olduğu ve ona güvendiğiniz mesajını verebilirsimniz. Tabii ki size ihtiyacı olduğunda elinizi uzatırsınız fakat bu onu kurtarmakla aynı değildir.

(E)Keşfetmeye teşvik ederek kendi başına yaşamı deneyimlemesi konusunda ona güvendiğinizi, insanları, nesneleri,fikirleri debenesini arzuladığınızı ortaya koyarsınız. Sizin orada olduğunuzu bilir, etrafına bakınca sizi görür, siz de başında dikilmeyerek şunu iletirsiniz "ilerle ve neler olduğunu keşfet"

(L)imit koyarak yetişkin rolünüzü pekiştirirsiniz. Çocuğunuzu güvenli sınırlar içinde tutarsınız. Uygun seçimler yapmasında ona yardımcı olursunuz. Onu, onun için fiziksel ve duygusal zarar verebilecek ortamlardan uzak tutarsınız. yetişkin olduğunuz için daha iyisini bilirsiniz.

(P)Överek öğrenmesini, gelişmesini, diğer çocuklarla ve yetişkinlerle oluşacak ilişkilerini düzenlemesini pekiştirirsiniz. Araştırmalara göre; doğru biçimde övülen çocuklar ebeveynleriyle işbirliği yapmaya hazırdırlar.

Geri durmak;
Çocuğunuz kendi yolunu kendisi bulsun; Eğer yeni bir oyuncak aldıysanız bırakın kendi başına uğraşsın. Yeni bir durum ya da yeni bir yerdeyse kendi başına keşfetsin. Yeni bir kişiyle karşı karşıyaysa siz itmeden onun elini tutsun. Yardım isterse hazır olun ama istediğinden fazla yardım sunmayın.

Durumları kendi akışına bırakın; çocuğunuzu izlerken çeşitli olasılıklar zihninizi meşgul edebilir; "o oyuncağı sevmeyecek" "o köpekten korkacak"... varsayımların üzerine atlamayın. Dünün korkuları ve zevkleri değişmiş olabilir...

Yoldan çekilin; işgüzar olandan çocuklar da dahil kimse hoşlanmaz. Doğal olarak siz deneyim sahibisiniz ve her şeyi halletmenin kısa yolunu biliyorsunuz. Siz yetişkinsiniz, eğer bildiklerinizi onun yerine yaparsanız, problem çözmeyi öğrenemez.İşe karışarak başaramayacağını ona iletirsiniz ve bu mesaj gelecekteki sorunlarla nasıl başa çıkacağını etkiler.

Çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmayın; kendi bildiği gibi gelişmesine izin verin. Kendinizi onun yerine koyun; iş arkadaşınızla ya da sevgilinizin eski sevgilisi ile kıyaslansanız ne hissedersiniz?

Unutmayın; siz çocuğunuz değilsiniz. Kendi duygu ve korkularınızı ona yüklemeyin!!!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın