Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 04, 2010

Restless Legs (Huzursuz Bacak Sendromu)



Uyku bozuklukları bazen hem psikolojik hem fizyolojik nedenlerle oluşur. Bazı durumlarda bu nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla uyku bozukluğu tedavi edilmiş olur. Uykuya başlama ya da sürdürmede zorluk yaşıyorsanız birincil nedenin uyku bozukluğu olup olmadığının anlaşılması çok önemlidir.

Huzursuz bacak sendromu, hormonal ya da farklı başka fizyolojik nedenlerle gelişen uyku bozukluklarından biridir. Uyku esnasında bacaklarınızın seyirme hareketi yapması gibi belirleyici bir şikayetiniz varsa, sorununuz huzursuz bacak sendromu olabilir.

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda uyuşma, ağrı, sıçrama gibi nedenlerle uykuya dalma ya da uykuyu sürdürme güçlüğüdür.

Yakınmalar genellikle geceleri kötüleşir. Gündüz yürüme ve hareket esnasında fark edilmediğinden  gece fark edilmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte dopaminerjik eksiklikten (dopamin adı verilen ve vücut hareketlerini kontrol eden hormonun eksikliği durumdu) söz edilebilir. Hamilelikte B12 eksikliğinde, demir eksikliğinde ya da böbrek hastalarında sıklıkla görülür.

Hasta zorla uykuya dalsa bile miyoklonus denilen periyodik hareketler nedeniyle uykuyu sürdüremez.


Nokturnal Miyoklonus (Periyodik Uzuv Hareketleri)
Özellikle bacaklarda yineleyici ve düşük amplitüdlü, kısa süreli atmalar şeklinde görülür.

Böbrek hastalıkları, demir eksikliği ve B12 eksikliği ile ilişkilendirilir.

Cinsiyet farkı olmaksızın orta yaşta görülen bir uyku bozukluğudur. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. İnsomniaya ve sık uyanmalara yol açar.