Montessori düzeni ile ilgili bir rica vardı blogu takip eden arkadaşlardan; bununla ilgili bir post hazırlamaya söz vermiştim.
Montessori der ki; Evinizi çocuğunuzun kendisini bağımsız ve özgüvenli hissetmesini sağlayacak şekilde düzenleyin. Sağlık ve güvenlik birinci planda olmalı.
Bebeğin Odası;
Görsel Uyarılar:
Yeni doğmuş bebeklerin gözleri yakın nesnelere odaklanmaya meyillidir. Öte yandan özellikle hareket eden uzak nesneleri de görebilir. İçgüdüsel olarak görüp fark ettikleri ilk şey insan yüzüdür. Bebeğinizin yanında olup onunla iletişim kurmanız onun için güçlü bir görsel uyarandır. Günler geçtikçe etrafında gördüğü şeylere karşı da ilgisi artar.Yatağının üzerine asacağınız hareketli oyuncaklar onun için iyi görsel uyarandır. Bu oyuncağı evde kendiniz de yapabilirsiniz, arada sırada ucundaki nesneleri değiştirerek monotonluğu kırabilirsiniz.
Renkli Resimler
Duvar resimlerini çocuğunuz yürümeye başladığında göz hizasına asın. Televizyon ve sinemada görülen karakterleri kullanmaktan sakının. Bunlar yerine sanatsal değeri olan şeyleri, sevimli bebek-çocuk resimlerini, hayvan resimlerini tercih edin. Çocukların bu en duyarlı döneminde onları estetik şeylerle tanıştırın.
İyi Müzik
Güzel Oyuncaklar
Çocuğunuzun dokunma duyusunu daha iyi uyarması açısından ahşap oyuncakları tercih edin. Oyuncakları oyuncak kutusu yerine düzenli bir şekilde raflara koyun. Küçük oyuncakları bir sepette muhafaza edebilirsiniz.
Bebeğin Yatağı;
Bebeğiniz için öncelikle bir beşiğe ihtiyacınız olacaktır. Alternatif olarak yumuşak bir yer yatağını da önerebilirim. Rahat bir yer yatağı tam onun boyuna göredir. Böylece bebeğiniz hareket döneminde rahatça dönüp emekleyebilir. Tamamen güvenli olması koşuluyla odasını rahatça keşfetmesi beşiğe kapatılmasından çok daha iyi olacaktır.
Oturma Odası;
Oturma odasında çocuğunuzun kitaplarını ve oyuncaklarını koyabileceği bir rafı olmalıdır. Çocuğunuzun boyuna uygun sandalye ve masalar çeşitli projeler üzerinde çalışırken ona rahatlık sağlar.
Mutfak;
Çocuğunuz iki yaş civarındayken mümkünse mutfağa sizinle birlikte girsin. Alt çekmecelerden birine çocuğunuza uygun tabak, bardak ve peçeteleri koyun. Buzdolabının en alt bölümünü çocuğunuza ayırın.
Banyo;
Banyonuza bir göz atın ve çocuğunuzun burada ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini göz önüne getirmeye çalışın. Lavaboya, diş fırçasına, musluğa erişebilmesi için bir basamak edinin.
Koridor;
Çocuğunuzun ayakkabılarını kendisinin alıp koyabileceği bir dolap ve palto ve ceketini kolayca asabileceği bir askılık olsun.
Bu Blogda Ara
Bu Blogda Okuyabilirsiniz:
Mart 29, 2011
Maria Montessori
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Fikrinizi paylaşın