Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Temmuz 15, 2011

Başarılı bir tuvalet eğitimi için bilinmesi gerekenler



İçecekler;
Çocuğun tuvalet ihtiyacı ne kadar sıvı tükettiği ile orantılıdır. Özellikle günün sonlarına doğru sıvı tüketimini kontrol altına almaya çalışın.


Hatırlatma;
Çocuğunuzun külot giymeye başladığı ilk günlerde saatte bir hatırlatmada bulunabilirsiniz fakat dikkatli olun bu hatırlatma sıklığı çocuğunuzda bir tuvalete gitme alışkanlığına dönüşebilir. Gerekli hatırlatma "çişin ya da kakan varmış gibi hissediyor musun" şeklinde olursa çocuk vücudundan gelen sinyalleri dinleme şansını bulacak ve tuvalet eğitimi sürecinin sorumluluğunu almış olacaktır.

Giysiler;
Çocuğunuzun başlangıçta giyecekleri bir anda çıkartılabilecek şeyler olmalıdır ki, çişi geldiğini son anda hissetse bile başarısızlık hissiyle karşılaşmadan tuvalete yetişme fırsatı bulabilsin.

Bazen bu giysilerin kolay giyip çıkarılabilir olması; (buna izin veren anneler için) kaza sonrası çocuk tarafından değiştirilerek çocuğun kazanın sorumluluğunu alabilmesi açısından da faydalı olmaktadır. Çocuk kaza olduğunda giysilerini çıkartır ve kirli sepetine atarsa; kazanın sorumluluğunu paylaşmış olacaktır.

Çiş ve Kaka;
Bazı çocuklar önce kaka eğitimini alırlar bazıları ise çiş eğitimini. Bazıları da ikisini aynı anda öğrenebilirler. Çocuğunuz sadece birini yapabiliyorsa bunu inadından yaptığı şeklinde değerlendirmeyin. Bu sıra dışı bir durum değildir. Bağırsak ve mesane kasları farklıdır. Farklı yerlerdedir ve farklı ihtiyaç hisleri gerektirir. Çocuk fiziksel ve duygusal yeterliliğe ulaştığında diğerini de oturağına yapmaya başlayacaktır.

Temizlik;
Çocuğunuza sifonu çekip ellerini yıkamayı öğretirken yaptığı şeyin (çiş/kaka) kirli olmadığı hissini vermeye gayret edin.

Hileler;
- Klozete yüzen hedefler alın bu erkek çocukları çabucak cezbedecektir.
- Klozete mavi gıda boyası koyarsanız çocuğunuz çişini yaptığında yeşile dönüşecek ve bu ona çok sihirli ve eğlenceli gelecektir.
- Hayal gücüne hitap edin; - hey gördün mü orada bir yangın çıkmış ve sen bir itfaiyeci olarak onu söndürmelisin- 
- Ona üzerinde çizgi bir karakter olan bir külot alın ve onun çişle ıslanmaktan hiç hoşlanmadığını söyleyin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın