Bazen çeşitli nedenlerden dolayı çocuğunuza tuvalet eğitimi verme girişiminiz başarılı olmaz.
Onun her açıdan hazır olduğunu düşünüp başlamış ve bir haftadan fazla bir süre uğraşmış olabilirsiniz fakat artık kabullenin ki o hazır değil. Eğer bir haftanın sonunda çocuğunuzda ilerleme göremediyseniz geri çekilin, bezini yeniden bağlayın ve bir kaç ay içinde tekrar deneyin.
Eğer çocuğunuz normal gelişiminde de yavaş ilerliyorsa ve bebek adımlarıyla da olsa ilerlediğini fark ediyorsanız devam edin. Çocuğunuzun bu aşamada da zamana ihtiyacı olabilir. Yavaş ilerleyen çocuğunuza ceza ya da ödüller vermek onu başarısız olduğu fikrine inandırır. Çocuğunuzun normal gelişimine dikkat edin ve onu bezine döndürmeden önce genelde değişimlere hızlı cevap verip vermediğini tekrar düşünün.
Bazı çocuklar sinyalleri alabilir, oturağa gidebilir fakat nasıl gevşeyebileceği konusunda desteğe ihtiyacı olabilir. Çocuğunuzun normal zamanlarda gevşemek için nelere ihtiyaç duyduğunu düşünün; bu kucaklanmak, bir hikaye dinlemek ya da bir oyuncağına sarılmak olabilir.
Hazır bir çocuğun tuvalet eğitimini kabul edip etmediği genellikle 4-5 gün içinde belli olur. Bir ay sonunda işlem rutine oturmuş olmalıdır.
Çocuklar için odaklandığı aktivite veya oyun içinde vücudundan gelen sinyalleri dinlemek oldukça zordur. Bazen bu durumlarda hatırlatmaya ihtiyaç duyabilirler.
Eğer tekrar bezlere dönecekseniz bunu kendiniz ve çocuğunuz için bir başarısızlık olarak görmeyin. Kendi üzerinizde ve çocuğunuz üzerinde stres yaratmasına izin vermeyin. Ona söyleyeceğiniz tek şey; "daha sonra tekrar deneyebiliriz." olmalıdır. Beze tekrar döndüğünüzde tuvalet eğitimini tamamen durdurmayın. Günde iki kez oluşturduğunuz oturma rutinine geri dönün.
Gerileme;
Gerileme, tuvalet eğitimi almış gibi görünen bir çocuğun tekrar altına yapmaya başlaması demektir. Bu eğitim tamamlandıktan sonra ortaya çıkan bir stresin sonucunda olabilir. Ya da çocuğunuz sadece sizi mutlu etmek istediği için eğitimi almış gibi görünmüş olabilir. Bazı çocuklar sadece kendilerinden bu beklendiği için çişini ve kakasını oturağa yapmaya bir süreliğine tamamen konsantre olurlar ve sonra bunun aslında sürekli olduğunu, çok fazla zaman ve konsantrasyon gerektirdiğini keşfederek bundan vazgeçebilirler.
Çocuğunuzda gerileme yaşanıyorsa paniğe kapılmayın. Bezini tekrar bağlayın ve ona biraz zaman verin.
Çocuğunuzu gözlemleyin; çiş ya da kaka yaparken sıkıntılı görünüyorsa kuru kalma konusunda strese girmiş olabilir. Bu durumda ona tekrar bezine alışması için zaman verin ve gerçekten duygusal açıdan hazır olmasını bekleyin.
Göz önünde bulundurulması gereken başka bir faktör de ailenin stres seviyesidir. Evde yeni doğmuş ya da doğacak bir bebek var mı, aile büyüklerinden biri misafirliğe gelmiş ya da sizinle yaşarken gitmiş olabilir mi, sokağın karşısı ya da başka bir şehir fark etmez; bir taşınma yaşandı mı/ yaşanacak mı, boşanmayla ilgili bir süreç olabilir mi, anaokuluna başlama ya da okul değiştirme gibi bir durum var mı... Bu süreçler çocuğunuzun ve sizin hayatınızda stres kaynağıdır ve çocuğunuzun tuvalet eğitimini sekteye uğratabilir. Böyle bir sürece girilecekse tuvalet eğitimini hayatınız sakinleşeceği zamana kadar erteleyin.
Eğer çocuğunuz istekliyse, bu gelişmelerden biri olacaksa bile eğitime başlayın ancak bu stres kaynakları oluştuğunda biraz gerilemeye hazırlıklı olun. Tekrar öğrenmek hızlı gerçekleşir bu yüzden eğitim fırsatını kaçırmayın.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Fikrinizi paylaşın