Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Temmuz 15, 2011

Sıkça Görülen Tuvalet Eğitimi Sorunları


Çişini oturağına yapıyor fakat kaka için bez istiyor!
Çiş ve Kaka eğitimi birbirinden ayrı iki süreçtir. Genellikle çocuklar bir prosedürü öğrendikten sonra diğerini öğrenirler. Eğer çocuğunuz çişini oturağına istekle yaptığı halde kakasını yapmak için bez istiyorsa ona bezini bağlayın ve kendisi isteyinceye kadar bu konuda ısrar etmeyin. Ona kakasını oturağa yapması için ısrar etmeniz bir güç mücadelesine bu da kakasını tutması ve kabız olmasına sebep olabilir.

Klozetten-Sifondan korkuyor!
Bazı çocuklar kakaları klozete düşüyor ve kayboluyorsa içindeki başka şeylerin de düşebileceğinden korkarlar. Unutmayın, çocukların düşünmeleri gelişimleriyle sınırlıdır; yetişkinlerin yaptığı gibi akıl yürütemezler. Çocukların kafalarında bu düşünce oluştuğunda bunu onlarla konuşarak kafalarından çıkartmak çok zordur. İlk olarak empati kurun ve " biliyorum tuvaleti kullanmaktan korkuyorsun", "kaka yapmak sana korkutucu geliyor" deyin. Sonra da "Vücudundan klozete sadece çiş ve kaka düşer" diyerek açıklayın. Çocuğunuzun klozete düşeceği ve üzerine sifon çekileceği konusunda bir korkusu varsa "oradan sadece çiş ve kakalar gidebilir, insanlar değil" diyerek ona açıklayın.

Ödüller ve Cezalar
Tuvalet eğitiminin başarılı olması sadece çocuğunuzun başarısıdır. Kendinizi başarısız hissedip çocuğunuza ve kendinize stres yaratmayın. Karşı komşunuzun çocuğu yürümeye başladığında, çocuğunuzun da bir gün yürümeye başlayacağını biliyordunuz. Yürümesi için onu zorlamadınız. Yürüdüğü için sevinmekten başka bir şey yapmadınız. Ona onu alkışlamak, sevgiyle sarılmak gibi ödülleri bu aşamada da verin fakat pek çok çocuğun somut hediyelere ihtiyacı yoktur.

Çocuklar olumlu hareketlerine daha fazla ilgi gösterildiğinde olumlu, olumsuz hareketlerine daha fazla ilgi gösterildiğinde olumsuz davranmaya meyillidir. Başarısına başarısızlığından daha fazla tepki vermeye çalışın.

Çocuğunuza sürekli tuvalet ile ilgili açıklamalar yapmayın. Bazı ebeveynler yeterince konuştuklarında çocuklarının "tamam anladım bundan sonra oturağıma yapacağım" demesini bekler gibi davranırlar.

Tuvaletteki Başarıyı Engelleyen Davranışlar;
- Artık bez giyemeyecek kadar büyüdün!
- Bütün arkadaşların külot giymeye başladı!
- Yine mi altına yaptın!!! Neden oturağını kullanmıyorsun!
- Hayatın boyunca bebekler gibi altına mı yapacaksın!
- İğrenç kokuyorsun.
- Beni çok kızdırdın. Altına yaptığın zaman seni hiç sevmiyorum!
- Senin sorunun ne! Bütün arkadaşların oturağa yapmaları gerektiğini öğrendi!
Bunları sözlü olarak söylemeseniz bile; kaş çatmanız, kafanızı iki yana sallamanız, iğreniyor gibi davranmanız çocuğunuza kendisini kötü hissettirir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın