Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Temmuz 15, 2011

Tuvalet Eğitiminde Ödül Faktörü


Bazı çocuklar somut ödüllere olumlu yanıt verirler. Başarı için verilen ödüller bezden tuvalete geçişteki tümseği aşmalarını kolaylaştırır, süreci kişiselleştirmesini önler ve çocuğa başka bir seçenek sunar. Çocuk tuvaleti anne babasını mutlu edeceği / onlarla savaş edeceği bir alan olarak kullanmaz. Herhangi bir durumda çocuğa seçenek sunmak onda güç ve kontrol sağlar.

Ödülleri hangi durumlarda kullanmalısınız;

- Eğer çocuğunuzla aranızda bir güç savaşı başladıysa; yapabildiği halde yapmadığını (2-3 yaş arası çocuklarda genellikle görülen bir durum) fark ediyorsanız sevdiği bir şeyden fazlaca miktarda alıp bir kutuya doldurun; çocuğunuzu "tuvalete her yaptığında bunlardan birine sahip olacaksın" diye bilgi verin. Sonra çocuğunuza "şimdi seçim yapmalısın; ya oturak ya da külodun. Benim için fark etmez. Fakat eğer oturağa yaparsan bunlardan alabilirsin, küloduna yapmayı seçtiğinde alamazsın" şeklinde seçeneklerini belirtin ve kutuyu tuvalete koyun. Her başarısında bir ödül verin, başarısızlıklarında ödülünü geri almayın ya da herhangi bir şey söylemeyin. Kısa bir süre sonra kutunun içindekiler bittiğinde çocuğunuz tuvalet sinyallerini ve onu nereye yapması gerektiğini öğrenmiş olacaktır. 

Ödüller anında verilmelidir. Bir hafta boyunca kuru kalmasını gerektirecek uzun vadeli planlar çoğu zaman işe yaramaz. 

Ödül çocuğunuzun gerçekten istediği ve sevdiği bir şey olmalıdır, çocuğunuz çıkartmalar için deli olurken ona şeker vermek işe yaramaz.

3 yaşından büyük çocuklar daha fazla ödül için işi bölmeyi tercih edebilirler. Kısa süre sonra tekrar tuvaleti geldiğini söylüyorsa kaka ya da çişi tamamıyle bittikten sonra ödül alabileceği konusunda anlaşın.

Çocuğunuz anlayacak kadar büyükse; büyük bir hediye için her tuvaletten sonra ona biraz para verebilir ve bunu bir yerde biriktirmesini sağlayabilirsiniz. Ya da etiketler yapıştırabileceğiniz bir pano ile başarıları takip edip sonradan büyük bir hediye ile ödüllendirebilirsiniz.

Tuvalet eğitimi genellikle 2-3 yaş arası yapıldığından ve bu dönem çocukları gelişim özelliği itibarıyle olumsuz davranışlar sergilemeye yatkın olduğundan bu eğitimde ödül şarttır. Sosyal ödüller (sarılmak, okşamak, alkışlamak) işe yaramıyor gibi göründüğünde ve eğer çocuğunuzun her yönden hazır olduğunu biliyor iseniz (gece kuru kalıyor- bezi 1,5 saat kuru kalabiliyor ve tuvalet ile ilgili herhangi bir olumsuz tavrı yok ise) somut ödüller işe yarayacaktır. Yalnızca buna gerek olup olmadığına karar vermeniz yeterlidir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın