Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 09, 2011

Z Son İnsan mı? Hakan Senbir


“Z son insan mı?” tüketici araştırmalarıyla doğan kitabımdır. Kitapta adı geçen “Z Kuşağı” 2003 yılında doğmaya başladılar. Kendilerinden önce doğanlardan çok farklı olan bu kuşağın adı Z. Onlar 2010′da ilkokula başladılar, 2020′de üniversiteye başlayacaklar. 2003 yılından sonra doğan Z’ler nasıl bir kuşak olacak? Francis Fukuyama’nın tarihin sonunda ortaya çıkacağını söylediği “Son İnsanlar” bu kuşağın içinden mi çıkacak? “Z son insan mı?” geleceğe yönelik olarak bu sorulara cevap arayan bir kitap. Z’yi bir tek hayati soru üzerine yazdım. Z’ler ya insanı insan yapan değerlerden uzaklaşıp, hiçbir şeyi sorgulamadan, hedonist bir yaşamla Fukuyama’nın “Son İnsan”ı olacaklar ve tarihin sonu gelecek; ya da uyanıp, çelişkileri sorgulayıp “Son İnsan” olmayı reddedecekler ve tarih devam edecek. Hala aynı sorunun cevabını arıyorum. Hakan Senbir
Okuduğum en ilginç kitaplardan biri bu. Tarih kitaplarını severim fakat ilk kez "gelecek tarihle" ilgili bir kitap okudum. Ada doğduğundan beri kafamı çok kurcalayan bir çok konu var gelecekle ilgili, bu kitap tam da bunların üzerinde gezinmiş. Okuduğum hem en ilginç kitap hem de en iyi araştırma kitabı diyebilirim bu sebeple. Bence; bu kitabı yazarının  hedeflediği pazarlama, iletişim, dağıtım, insan kaynakları, web, gsm sektörlerinde kariyer yapanların yanı sıra her anne-baba okumalı.
Çocuklarımızı gelecekte ne bekliyor?
Kitaptakiler komplo teorisi mi?
25. Kare yöntemi yasallaşır mı? Çocuklarımızın bilinçaltı yönetilmeye başlanabilir mi? Bir süre sonra insanlar sebebini bilmeksizin bazı şarkıları sevmeye, bazı insanlara oy vermeye ya da tam tersine sebebini bilmeden nefret etmeye başlayabilirler mi? (subliminal advertising)
"Z sonrası kuşak" dayatılan dünya sisteminin kurbanları olacak mı? Aynı bakan, aynı kokan, aynı dokunan, aynı konuşan, aynı tadan ve aynı hisseden bir insan topluluğu mu olacaklar? Bu kitapta bir yandan Z ve sonrasında etkin olacak eğilimlerin üzerinde durmaya çalışırken diğer yandan Z'nin çelişkisiz bir son insan olmaması için verilen bir mücadele var. aynılık siyasal açıdan yönetimi kolay bir toplum yarattığı için yönetenler tarafından tercih edilebilir bir durum olacaktır. 
"Z Kuşağı" teknolojik köleler mi olacak? Tüm bilgileri tek bir ortamda toplanarak alışkanlıkları, yaşayışları, düşünceleri takip mi edilecek? Sanal alışverişleri, kredi kartı ödemeleri takip edilerek kolay ulaşılabilir veriler olan kişisel özellikleri onların aleyhinde kullanılacak mı? Çocuklarımız gelecekte birer "Truman" mı olacaklar?
En büyük sorunları "güven" mi olacak? 
Eğer anne-baba olarak yaşadığınız korkular size yetmiyorsa bu kitabı mutlaka edinin.
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın