Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 16, 2013

Kay Keçi Sütü Aslında Ne Sütü?



Önceki gün twitterda birkaç annenin "Kay süt arkadaşımızı mahkemeye veriyor" etiketiyle yazdığını gördüm. Bir annenin bir süt markasıyla problemi olması akla yatan bir şeydir ancak tersi olunca ilgimi çekti, bir anne koca bir firmaya ne yapmış olabilir ki mahkemeye verilsin? 

Araştırmaya başladığımda ise şok olduğum bir hikaye çıktı karşıma- ki bence firma öncelikle oturup, çocuğu inek sütüne alerjisi olup da kendisine güvenen ve bu yüzden çocuklarının hastalığıyla boğuşmak zorunda kalan annelerin birleşip kendisini dava etmediğine dua etmeli sonra da uğradıkları zararı karşılamalı. Konu şu; Bir çocuğun inek sütüne alerjisi var, annesi de bu markaya güvenip ürettiği keçi sütünü alıyor ancak çocuğun alerji belirtileri ve alerjinin yol açtığı sıkıntılar bir türlü geçmiyor, anne ise o kutunun içinde inek sütü olabileceğinden hiç şüphelenmiyor, ta ki sağlık bakanlığı firmayı deşifre edinceye kadar.

Anne bu haberi okuyor, sonrasında sinirlenip bu yazıyı yazıyor ve Kay Süt yetkilileri yavuz hırsız misali, "Sen bize nasıl şerefsiz dersin!" diyerek bu anneye dava açıyor!





Firmanın web sitesinde "Tüketicilerin sağlığını her şeyin üstünde tutan Kay süt, anne sütüne en yakın olan ve özellikle çocukların gelişimine büyük katkısı olan keçi sütünü ilk olarak piyasaya sürerek, sağlığınızı sizden daha çok düşündüğünü bir kez daha kanıtlıyor."yazıyor. Alerjisi olan bir çocuğa inek sütü içirmenin gelişim geriliğine varan sonuçları var. Yani ciddi sorunlarla karşılaşan anne ve çocuklar olabilir. Ben o annelerden biri olsaydım; gerekli tüm dökümanları toplar,benim gibi zarara uğramış annelerden imzaları alır, gidip sağlık bakanlığının kapısına dayanır, elimden geleni ardıma koymazdım. Bence o anne az bile yapmış.

Aynı firma isimleri açıklandıktan sonra mail yoluyla kendilerine işin ciddiyetini soran bir tüketiciye;

Sayın*********
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 06.12.2012 tarihinde yaptığı açıklamada firmamızdan bahsedilmektedir. Firmamız 2009 yılından beri yarım yağlı uht keçi sütünü Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretmektedir. 


Ürünümüz özellikle inek sütüne alerjisi olan müşterilerimiz tarafından memnuniyetle tüketilmekte olup 3 senedir alerjik bir sağlık sorunu ile de karşılaşılmamıştır.
Bakanlık yayınladığı listede yarım yağlı uht keçi sütü içerisinde inek sütü var olduğunu belirtmiştir. 


Sütün analiz yöntemi DNA testi ile olmakta ve bu analizde, 1 litre keçi sütünün içerisinde 1 damla inek sütü karıştığında inek sütü varlığı çıkmaktadır.  
Firmamıza bu rapor Bakanlık tarafından bildirildikten sonra bu durumun nedenleri araştırılarak gerekli önlemler alınmıştır. 

Söz konusu dönemde köylerden toplanarak keçi sütü alımı yaparken şimdi sadece keçi çiftliklerinden alım yapıyoruz. Bizde bir analiz metodu ile artık çiğ gelen keçi sütünde inek sütü varlığını tespit edebilir duruma geldik.  Üretim aşamasında da gerekli aksiyonlar alınmıştır. Bu çalışmalardan sonra ürettiğimiz sütlerden Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’na gönderdiğimizde ekte sunmuş olduğumuz 11.09.2012 tarihli raporda da görüldüğü gibi inek sütü bulunmamıştır.

Ürünümüzü güvenle tüketebilirsiniz.
Saygılarımızla…


Şeklinde bir cevap vermiş. Yani bu firma olay öncesi köylerden gelişigüzel sütleri toplayıp kutulara doldurup satıyormuş.  Özürleri kabahatlerinden büyük...  Üstelik daha önce şikayet almadıklarını iddia eden firma hakkındaki iki şikayeti sadece google a adını yazarak bile bulabilirsiniz;

Nevin K. | 09 Temmuz 2012 12:21
053.A.7 19:12 22 Temmuz 2012 son kullanma tarihli Kay Süt ve aynı kodla 2 adet daha süt bozuk çıktı. Süt sulu ayran gibi. Hafif ısıtmaya kalkınca ekşimik gibi topaklaşıyor. Bu sütleri çocuklarımıza içiriyoruz. Farkında olmasaydım kızım rahatsızlanacaktı.

Gereğinin yapılmasını rica ederim.

-----

Kay Süt Alerjiye Sebep Oldu! emirkara | 09 Temmuz 2012 11:33
İnek sütüne alerjisi bulunan tanıdığım Kay Süt'ün keçi sütünü kullanıyordu. Son yaptırdığı kontrollerde, tahlil sonuçlarında alerji oranı yüksek çıktı. Tahlil yaptırmak istiyorum. Çünkü çocuğun gelişimini engelliyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın