Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 26, 2015

Denemediğim Yol Kalmadı!





Benim gibi davranışa değil, davranışın sebebine takık anneler için, harika bir kitap "Denemediğim Yol Kalmadı." Çocuğunuzun yaptığı her şeyin, bilimsel ya da psikolojik bir açıklaması olduğunu bilseydiniz, eminim ona bakışınız değişirdi. Kitaptan bazı kısa notları instagram hesabımda paylaştım.  Kitapta beni en çok etkileyen şey ise "sevgi haznesi" oldu. Çocuğunuz "sorun" çıkarttığında, sevgi haznesini kontrol edin, belki boşalmıştır, biraz eksilmiştir, doldurun. Günde bir kaç defa sevgi haznesini dolduracak sözler söyleyin, kucaklayın, vesaire... Bu biraz Harvey Karp'ın en sevdiğim "ıslak cips" teorisine benziyor. Acaba ilgi yok da ona kızarak da olsa ilgilenmenizi mi bekliyor?

Kitap iki yaş çocuklarının öfke nöbetlerinden, kıskançlık krizlerine, büyük çocuğun kardeşi doğduktan sonraki geri adımlarından, duygusal patlamalara kadar pek çok "çocuk sorunu"na "Her Şeyin Bir Sebebi Var" düsturuyla yaklaşmış. Kitabı okuduktan sonra daha sakin bir anne olabilmek, çocuğa daha anlayışlı davranabilmek, yaptığı şeye değil de bunun altında yatan sebebe odaklanmaya çalışmak mümkün. Ancak, sanırım benim bu kitabı yazacak kadar donanımım olsaydı, bu kitap bir ansiklopedi serisi olurdu, zira konuları kısaca geçilmiş buldum. Bir konu ve bir teori üzerine yalnızca tek paragraf yazılmış mesela. Teori mantıklı gelse de içeriğini tam anlayabilmek ve ikna olabilmek için biraz daha doyurucu bilgiler olsun istiyor insan.

"Bir yaşındaki çocuğunuza sinirlenirken, onun beyninin saniyede bir milyon sinaps ürettiğini kendinize hatırlatın!" (isabelle fillizoat)

Kitapta yaş yaş çocukların neyi neden yaptıklarını, psikolojik ve fizyolojik boyutuyla görebiliyorsunuz. Bir yaşında neden "yapma" dediğinde gözünün içine baka baka yapar, iki yaşında neden sürekli "hayır" der, neden çocuk bahçesinden ayrılmak istemiyor, neden yeniliklerden korkuyor, neden uyumak istemiyor... vs. vs. Hepsi için küçük paragraflar ayrılmış -ki bir anne bunlar için bu kadarcık bilgiyle yetinemez asla.

Yine de bir başucu eseri olmayı hak eden bir kitap.

Sekiz aşamalı sorun çözme taktiği geliştirmiş yazar bir de kitapta;
1- Daima ilişkiye öncelik tanımak
2- Her yaşın kendine has gereksinim ve olasılıklarını değerlendirmek
3- Sorun kimde diye düşünmek
4- Bu belirti hangi soruna işaret ediyor diye düşünmek
5- Amacımızı belirlemek
6- Farklı davranış seçenekleri geliştirmek
7- Karar verdiğimiz davranışı uygulamak
8- Sonuca varmak