Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 22, 2017

Çocukluk Döneminde Görülen Rüya ve Kabusların Yorumlanması

Seni Korkularınla Seviyorum kitabının en ilgimi çeken bölümü Freud'un teorilerine göre çocukların rüyalarının yorumlandığı son bölümü oldu. Çocuklar ve gençler arasında en sık görülen rüya ve kabusların incelendiği bölümde şu uyarı var; "Unutmayın ki bunlar aslında başka sorunların işareti de olabilir."






1- Rüyada Düştüğünü Görmek:
Anksiyete belirtisidir. Peter Pan sendromu diye de adlandırılan bir soruna işaret edebilir. Sevdiklerinin ilgisini kaybedebileceklerinden korktukları için büyümekten korkan çocuklar bu rüyayı sıklıkla görürler. Bu çocuklar aynı zamanda zayıflıklarını kabul etmekten kaçınan çocuklardır. Rüyada düştüğünü görmek sembolik olarak gerilemeyi, çocukluğa geri dönme arzusunu işaret eder.

Çocuğunuz bu rüyayı sık sık görüyorsa sizden yardım istiyor demektir. Muhtemelen kendini güvende hissetmiyordur. Bu nedenle de yardımınıza ihtiyaç duyuyordur. Altından kalkamayacağı sorumluluklar vermemeli ve aldığı sonuçlardan dolayı onu takdir etmelisiniz. Sabırlı davranmalı ve doğal gelişimi içinde yardımcı olmalısınız.

2- Rüyada Birilerinden Kaçtığını Görmek:
Çocuğun korunmaya ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sık sık tekrarlanıyorsa çocuğun korktuğu bir şeyler olabilir. Yeni kardeş geldiğinde sevilmeyeceği ya da anne babasının ayrılacağına dair korkuları olabilir.

Bu rüyaları gören çocuklar fazladan anlayış istiyorlar demektir.

3- Rüyada Canavarlar Görmek:
Çocuğun kendine imkansız gelen bir şeyi başarmak istediğini ya da bir hedefi olduğunu gösterir. Bu rüyayı gören çocuklar muhtemelen bu canavarların olduğu görüntülere maruz kalmış ve hayal dünyasını yaratıklarla doldurmuştur. Rüyasında canavarlarla savaştığını sıklıkla gören çocuklar istismara uğramış olma, akran zorbalığına maruz kalmış olma, kardeşleri arasında rekabetçi tutumunuz dolayısıyla hırs geliştirmiş olma gibi tehditler nedeniyle gözlenmelidir.

Bu rüyayı sık gören çocukların ebeveynleri altında yatan nedeni mutlaka bulmaya çalışmalıdır.

4- Rüyada Hayalet Görmek:
Çocuğun hayatına yeni dahil olan insanlardan korktuğunu gösterir. 8 Yaşından önce çocuklara içinde hayali karakterler olan filmler izletilmemelidir. Çocuk hayalet figürüne maruz kaldığında bilinçaltı bunu kaydetmiş olabilir.

Rüyasında sık sık hayalet gören çocukların güven duygularının sağlanması önemlidir. Aileye ya da çocuğun yaşamına yeni dahil olan kişilere karşı önyargısından kurtulmasına ve kendini güvende hissetmesine yardımcı olunmalıdır.

5- Rüyada Büyücü ya da Peri Kızı Görmek:
Çocuğun yaşamında rahatsız olduğu bir şey olduğunu ve onu değiştirmek istediğini gösterir. Bu tür rüyalar aslında çocuğun üzgün bir ruh halinde olduğunu gösterir.

Çocuğun değiştirmek istediği konuda destek verilmeli, kendine olan güveni sağlamlaştırılmaya çalışılmalı ve küçük sorumluluklar verilerek ihtiyaç duyulan biri olduğuna inandırılmalıdır.

6- Rüyada Cadı Görmek:
Çocuğun güven sorunu olduğu ve aldatıldığını düşündüğünü gösterir. Karşınızda hayal kırıklığına uğramış bir çocuk olabilir.

Bu durumdaki çocuğa fazladan ilgi ve şefkat gösterilmelidir. Hayatta bazen aldatıcı şeyler olabileceği her şeyin düşündüğü gibi olmayabileceği konusunda konuşmalar yaparak düş kırıklığını onarmaya çalışabilirsiniz.

7- Rüyada Palyaço Görmek:
Çocuğun hüzünlü bir hayatı olduğunu gösterir. Gülmeyi, eğlenmeyi özlediği anlamına gelmektedir. Eğer çocuk korkutucu ve kendini takip eden bir palyaço görüyorsa korunmaya ihtiyaç duyuyor olabilir. Palyaço eğlenceli bir figür olarak rüyasına giriyorsa, çocuğun yaşamında bir stres olduğuna ya da oyun oynamayı özlediğine dair bir işaret olabilir.

Bu çocuklar özellikle şiddetten uzak tutulmalı, baskı altına alınmamalı, onun yaşına inip oyun oynamaya gayret edilmelidir.

8- Sınavda Bir şey Yapamadığını Görmek:
Çocuğun kapasitesine dair korkuları olduğunu gösterir. Okul dönemi çocuklarının sık gördüğü bir kabustur. Aynı zamanda çocuğun karşılığını alamadığını düşündüğü çabaları olduğunu ya da boyunu aşan sorumluluklarla boğuştuğunu gösterir.

Çocuğun yanında olmalı, yeteneklerine ve kendisine güvenmesi sağlanmalı, başarının öz benliğinin önüne geçmesine engel olunmalı, mükemmel olma baskısından kurtulması sağlanmalıdır.

9- Rüyada Yangın Görmek:
Hem dönüşüm hem de yok etme isteğidir. Anne babaya isyan anlamına gelebilmektedir. Normalde çocuklar rüyalarında ateş veya yangın görmemekle beraber sıklıkla küçük bir yangından kaçmaya çalıştıklarını görürler. Çocuğun hayatında olacak değişiklikten kaçmaya çalıştığını gösteren bir rüyadır. Çocuğun yaşamında olacak değişikliğe hazırlanması ve güvende olacağının hissettirilmesi gerekir.

10- Rüyada Güneş Görmek:
Hayatı ve canlılığı temsil eder. Özgürlüğüne düşkün, canlı, emir almadan hareket etmeyi seven çocuklar sıklıkla güneşin olduğu rüyalar görürler. Çocuğun yaşamında hoşlanmadığı bir sorumluluk olabilir ya da bazı kurallarınızı katı buluyor olabilir. Çocuğun kendini özgür hissetmek istediğini gösterebilmektedir.

11- Rüyada Su Görmek:
Anne rahmindeki güveni temsil eder. Su fobisi olmayan çocuklar çok sık görmezler.

12- Rüyada Kanatlanıp Uçmak:
Kuş olmak ya da rüyada melek görmek özgürlük isteğini ve bağımsızlık arzusunu temsil eder. Rüya sık tekrarlanıyorsa çocuk kendini baskı altında hissediyor olabilir. Ona güvenin. Bırakın uçsun.