Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 30, 2010

Cezaya gerek kalmadan davranışları disipline etmek

Elizabeth Pantley'den devam ediyorum; aşağıda yazılan önerilerin hiç biri benim ebeveynlik tarzım içinde kullanabileceğim öneriler değil. Cezaya gerek kalmadan disipline etmek demiş Elizabeth Pantley ancak bunlar bence düpedüz ceza. 



- Kurallarınızı ve beklentilerinizi belirleyin!  Önceden düşünülmüş kurallar ve ilkeler ebeveynlerin çocukları ile daha tutarlı ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Eğer bir çocuk kendisinden "tam olarak ne beklendiğini bilirse" buna uygun davranma olasılığı artar. (bana biraz Marshall'ı hatırlattı)
Evin kuralları nasıl belirlenir;
- Evinizde tekrarlanan yanlış davranışları belirleyin- İlk 4 ya da ilk 6 durum için bir kural geliştirin ( bu rakamlar başlangıç için yeterlidir. Eğer her problem için bir kural yaratmaya kalkarsanız hem kendinizi hem de çocuğunuzu çıldırtırsınız)- Her kural için bozulduğunda izlenecek sonucu bulun
Örneğin:Yanlış Davranış: Dövüşmek! Kural: Birbirini incitmek yok!Sonuç: 5 dakikalık mola ardından kardeşten özür ve onun görevi olan bir şeyi yapmak

Yanlış Davranış: Ödevlerin zamanında yapılmaması  Kural: Yemekten önce ödevler bitirilmiş olacak  Sonuç: Yemek sonrası oyun ve televizyon yasak, ödevler dışında bir şeyle ilgilenilmeyecek!
Az konuşup Çok iş yapınEbeveynler çok konuşarak bütün etkilerini kaybederler.  Üstelik çok konuştuklarından söylediklerinin çoğunu takip edemezler. Bu davranışla çocuklara kendilerini dinlememeyi ve daha da kötüsü kendilerini dikkate almamayı öğretirler.
Mola verin Mola vermek önemli bir disiplin aracıdır. Yıllardır pek çok ebeveyn tarafından kullanılmaktadır. Mola vermek işe yarar çünkü çocuğun olumsuz davranışını yer,zaman ve sessizlikle bölmektedir.
Molanın faydaları;- İstenmeyen davranışı o anda durdurur.- Çocuğa yatışması ve sakinleşmesi için zaman tanır.- Ebeveyne yatışması ve sakinleşmesi için zaman tanır.
Molanın sırları;1- Hızlı davranın. Davranış esnasında yakalamak önemlidir. Sonrasında işe yaramaz.2- Mola için sıkıcı bir yer seçin. (SIKICI AMA GÜVENLİ)3- Molayı vurmak veya kötü konuşmak gibi belli davranışlar için kullanın. her davranış için kullanılırsa etkisini yitirir. 4- Tekrarlanan davranışlar için artan süreler ekleyin. Bu yöntemde bazen çocuğunuz tüm günü banyoda geçirmek zorunda kalabilir. Olabilir! Ama bir şeyi de öğrenir "bu sefer ben kazanamadım" 5- Unutmayın ki mola sadece davranışı durdurur yerine ne yapabileceğini öğretmez. Mola sonrasında bunu çocuğunuzla konuşabilirsiniz.
Doğal sonuçlarına katlanmasına izin verin. Deneyim harika bir öğretmendir ve hayat bazen çok tarafsız ve doğrudan öğretir.
Örneğin arkadaşına kaba davranırsan yalnız kalırsın! Eldiven giymezsen ellerin üşür! Doğal sonuçlar çocukların kendi davranışları aracılığı ile öğrenmelerini sağlar. En iyi öğrenme çocuğun zoru denemesine izin verildiği zaman oluşur. Bu cümledeki anahtar sözcük "izin vermek"tir. Ebeveynler genellikle çocuklarının mutsuz olmasına izin vermezler. Çocuklarını mutsuz edecek olaydan hemen önce müdahale edip onların ancak biraz zorlanırsa öğrenebilecekleri bir dersi öğrenmelerini engellerler.
Kenarda durup çocuğunun bir yanlış kararından dolayı acı çektiğini izlemek kolay değildir fakat bazı ebeveynler çocuğuna sadece ağlayacak omuz aradığında bir omuz veya bir kucak sunmayı tercih ederler.
Mantıksal Sonuçlar Doğal sonuç her zaman kullanılamaz. Çocuğunuza karşıdan karşıya geçmeyi öğretmek için araba çarpmasına veya sorumluluğu öğretmek için bisikletinin çalınmasına göz yumamazsınız. Çocuğunuzun yanlış davranışı karşısında o davranışla ilgili mantıklı bir sonuç bulun. (bunu her zaman yapamayabilirsiniz, böyle durumlarda sonucunu daha sonra söyleyeceğinizi bildirin)
Dikkatini Dağıtma ve Kaçınma Bu kural çocuğunuzun yanlış bir davranışa yöneleceğini fark ettiğiniz anda geçerlidir. Örneğin arkadaşı ile kavga etmek üzere olduğunu fark ettiğinizde "kim pizza yemek ister" diye seslenmek ikisinin de ilgisini çekecektir.
Davranış Beyzbolu Ebeveynleri bıktıran durumlardan biri de aynı problemle sürekli karşılaşmaktır. Beyzbol yönteminde; üç başarısız atış sonrası oyuncu oyun dışı kalır.
Kedisi ile ilgilenmeyen çocuğunuz için bu tabloyu hazırlayın!Kural: Kediye her gün taze yemek ve su verilecek. Yuvası her salı ve cumartesi temizlenecek. Anne istenirse hatırlatabilir fakat görevi üstlenmeyecek!
Başarısızlık durumunda: Kedi evden gidecek!
Şimdi kağıda üç kutucuk çizip buzdolabına asın ve her kural ihlalinde bir tanesini karalayın.

* Bu yöntemi sık sık tekrarlanan -önemli- ve her seferinde -tek- bir problem için uygulayın* Gerçekçi davranın* Vuruşlar konusunda tartışmayın (bunun için kuralları belirlerken ve kutucuğu karalamadan önce iyi düşünün)
Beraberce Problem Çözme Problemi konuşmak için rahatsız edilmeyeceğiniz ve sakin bir ortam seçin, duygularınızı katmadan problemi tanımlayın, problemi çocuğunuz açısından sessiz bir şekilde dinleyin, mümkün olan çözümleri tartışın ve birine karar verin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın