Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Aralık 01, 2010

Çocuğunuzun Benlik Saygısını Geliştirme



Elizabeth Pantley bu konuya çok güzel bir örnekle başlamış fakat biraz uzun olduğu için buraya alamıyorum.

Çocuklarınızın kendisine saygı duymasının ve kendisini sevmesinin sizin elinizde olduğunu hiç düşünmüş müydünüz?

İşte;

Sözcüklerinizi çok dikkatli seçin!Çocuklar kendileri ile ilgili imajlarını özellikle ilk yıllarda bizden aldıkları verilere göre oluştururlar. Çocuklar kendi varlıklarını doğrulayacak veriler isterler. Onların "kim" oldukları konusunda verdiğiniz sözlü ya da sözsüz iletilere karşı çok duyarlıdırlar.Çocuklar içgüdüsel olarak ebeveynlerinin sevgi ve saygısını isterler.
Tepki veren çocuk; karşılanmamış bir ihtiyaçla ilgili mesaj göndermektedir. Bu ihtiyaçlar yapı, sınırlar, ilgi, zaman veya sevgi konularından herhangi biri olabilir. -Çocuk- oldukları için bunu tam olarak açıkça ifade etmeyi bilemezler.
Çocuklarınıza söylediğiniz sözlerin kendisinde ya da -alt metninde- incitici, aşağılayıcı bir şey olmamasına dikkat edin.
Çocuklarınızın olumlu düşünme becerisi kazanmasına yardımcı olun;Büyüme ve gelişme dönemlerinde çocuk sık sık kendisi ile ilgili şüphe ve korku duyar, her zaman kendilerini başkaları ile kıyaslar ve genellikle de eksik bulur. Ebeveynler çocuklarına olumlu düşünmeyi aşılayarak bu doğal eğilimi engelleyebilir.

Bunu yapamıyorum diyen çocuğunuza yeterince denediğinde başaracaksın ben sana güveniyorum diyebilirsiniz...
Çocuklarınızın En iyi Yönlerini Ortaya Çıkarın ve Geliştirin
Her çocuğun daha yetenekli ve güçlü olduğu alanlar vardır. Kimisi müzikte, kimisi sporda veya iletişimde daha başarılı olabilir. Bir çocuğun kendi özel yeteneklerinin farkında olarak büyümesinde ve onları keyifle kullanmasında ebeveynlerin çok önemli bir rolü vardır. Farkında olunmayan ve beslenmeyen yetenekler yok olmaya veya hep saklı kalmaya mahkumdurlar.
Övme ve Yüreklendirme
Övgü kişileri motive etme konusunda çok güçlü bir araçtır. Çocukların olumlu davranışlarını pekiştirmede maddi ödül veya cezadan daha etkili bir yoldur. Övgü çocukların kendi kendilerine ilerlemelerini sağlar.
Hiç bir zaman çocuğunuzu gereğinden fazla övdüğünüzü düşünmeyin. İçten bir övgü, onay ve takdir çocuğunuza sunacağınız en önemli ödüllerden biridir.
Yürekten Dinleyin
Büyümek çok zordur... Kendi büyüme çağınız boyunca yaşadıklarınızı bir düşünün...
Çocuklar bütün dünyanın başlarına yıkıldığını hissettikleri zamanlarda sığınabilecekleri emin, güvenli bir yerin ve onları sonsuz ve önkoşulsuz bir duyguyla seven birilerinin varlığını bilmek ihtiyacındadır...
Etkili Dinleme;-Elinizdeki işi bırakın.-Hemen öneri, fikir veya ders vermeye kalkmayın. Çocuklar genellikle kendi seslerini dinlemek için konuşurlar.
-Arada uygun sorular sorarak ya da "hmmm""hay allah" "evet" gibi "dinleme" sözcükleri kullanarak dinlediğinizi belli edin.-Çocuğunuzun korkularını ve duygularını önemseyin ve onaylayın. Size üzülerek bir şey anlattığında "ne var bunda" gibi tepkiler vermeyin. Korktuğu zaman "korkma" "korkulacak bir şey yok" demeyin.  Bu sözler çocuğa duygularının "yanlış" ya da "önemsiz" olduğu mesajını verir. Dinlerken "çok korkunç görünüyor evet" "bu gerçekten insanı üzer" gibi tepkiler verin!-Çocuğunuzun problemin içinde kaybolmasına izin vermeyin. Onu "böyle olsa ne iyi olurdu" "şimdi ne yapmayı düşünüyorsun" veya "benim ne düşündüğümü öğrenmek ister misin"  gibi ifadelerle olumlu düşünmeye yönlendirin.
Sevgi... Kanatlarımızın altındaki rüzgar...Çocuğunuza sevginizi -her zaman- gösterin. Süreki bağıran, söylenen,tehdit eden ya da şikayet eden ebeveynlerin çocukları zamanla onların sevgilerini sorgulamaya başlarlar.  Çocukların ihtiyacı -güven, disiplin ve destek- tir. Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Çocuk takdir edildiği ve olduğu kişi olarak kabul edildiği zaman gerçekten sevildiğini hisseder.
Çocuğunuza bol bol dokunun, kucaklayın ve öpün.
Sevginizi sözlerinizle ifade edin. Anladığını -varsaymayın- . Her gün ona onu sevdiğinizi söyleyin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın