Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 11, 2010

Gebe Beslenmesinde Bulunması Gereken Vitamin ve Mineraller


Gebelik öncesi kilosuna göre her gebenin besin ihtiyacı farklıdır ve her gebe için gerekli beslenme düzenine doktoru karar vermelidir.

Yapılan kan testleri sonrasında vücut depolarının ne durumda olduğu belirlenerek annenin sağlık durumuna ve ihtiyaç duyacağı ek besinlere göre bir beslenme tablosu oluşturulmalıdır.

Miktarı değişmekle birlikte her gebenin sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için beslenme düzeninde mutlaka bulunması gereken vitamin ve mineraller vardır. Tıpkı gebenin sigara ve alkolden uzak durmasının tartışılamayacağı gibi, bu vitamin ve minerallerden zengin beslenme düzenine geçiş yapması da tartışılmaz.

Proteinler:
Gelişen bebeğin vücut hücreleri, annenin vücudu ve plesenta proteine ihityaç duyar. Dolayısıyla gebe olmayan bir kadın günde 50-60 gr protein ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilirken gebelik döneminde bu oran +20 gr olarak değişmektedir.

Mineraller:
Gebelik öncesi demir tüketimine +10-20 mg demir takviyesi yapılmalıdır. 
Sağlık bakanlığının politikası olarak gebelerde klinik anemi tablosu görülmese dahi 4. aydan itibaren demir takviyesi yapılmaktadır. Bu durumu doktorunuzla değerlendirerek ihtiyacınızı belirleyebilirsiniz. 
Gebelikte kalsiyum ihtiyacı da artmaktadır. Bir gebenin alması gereken günlük kalsiyum miktarı 1000-1300 mg olmalıdır.

Vitaminler:
Gebelik beslenmesine +300 kalori/gün enerji eklenmesiyle birlikte B vitaminlerinin (tiamin, riboflavin ve niasin) tüketimi artar. Yeni hücrelerin yapımında B6, B12 ve folik asit kullanılır ve depolar boşalmaya başlar. Bu vitaminlerin alımı için düzenleme yapılması gereklidir.

- Gebelikte vitamin kullanımı zorunlu mudur?
Düzenli ve sağlıklı beslenme ile vitamin kullanılmasına gerek yoktur ancak folik asit ve demir miktarı besinlerden alınanla karşılanamayabilir. Anne adayının ihtiyacına göre doktor yönlendirmesine uyulmalıdır.

Özellikle vegan besleniyorsanız, çoğul gebeliğiniz varsa, adolesan gebelikse, genel beslenme düzeniniz gebelik için uygun değilse ve eksiğiniz varsa mutlaka genel sağlık durumunuz değerlendirilmelidir.

- Gebelerin normalden fazla yemesi gerekli midir?
Kültürümüzde "iki canlı" olduğu gerekçesiyle gebelerin gereksiz bir biçimde aşırı beslendiği görülür. Ancak sağlıklı beslendiği var sayılan bir kadın için gebelikte ekstra tüketilmesi gereken yiyecek miktarı aşağıdaki şekilde sınırlı kalmalıdır;

Ekstra bir su bardağı süt ya da yoğurt ya da bunu karşılayabilecek peynir
Ekstra bir yumurta ya da bu boyutta et, tavuk, balık (vegan beslenmede kurubaklagil)
Her öğünde bol C vitaminli meyve ve sebzeler
İyotlu tuz
Bol sıvı
Yağ tüketimi iyi yağlara yönlendirilmelidir.

Önemli olan çok yemek değil, kaliteli beslenmektir.

Çiğ sebze ve meyve tüketimi gebelik döneminde çok önemlidir ancak tarım ilaçlarının kalıntılarından kurtulabilmek için sirkeli su içinde bir süre bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Et, yumurta gibi ürünlerin tüketiminde hayvansal bakterilerden korunmak için iyi pişmiş olarak tüketilmeli, taze peynirden ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.