Vejetaryenler ise sekonder ürünleri tükettikleri halde (süt, yumurta, bal) hayvan eti tüketmezler.
Gebelik döneminde vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum gibi önemli gıda ögelerinin alışkın olduğumuz beslenme diyetlerinde hayvansal gıdalardan karşılandığı göz önünde bulundurulduğunda, vegan beslenmenin gebelikte anne ve bebek sağlığı açısından riskli olup olmadığı tartışma konusudur. Oysa yapılan araştırmalar vegan beslenmenin diğer beslenme çeşitlerine göre daha sağlıklı olduğunu, vegan beslenen kişilerin kolestrol düzeylerinin düşük seyrettiğini, obeziteye ve diyabete yatkınlık göstermediklerini, kalp ve damar sağlıklarının daha iyi durumda olduğunu ortaya çıkartmaktadır. Ayrıca veganların kansere yakalanma riski etle beslenen insanlara oranla daha azdır. Sağlıklı bir diyet uygulandığı sürece veganlığın etle beslenmeye göre daha sağlıklı bir beslenme çeşidi olduğu ortadadır.
Veganların dengeli beslenmeme halinde kansızlık, B12 eksikliği, osteoporoz gibi riskler altında olduğu bilindiğinden veganlık sağlıksız bir diyet olarak düşünülmektedir. Ancak her beslenme çeşidinde olduğu gibi vegan beslenmede de dengeli ve kaliteli beslenme çok önemlidir.
Özellikle az yağlı vegan beslenme hem gebelik hem çocukluk dönemlerinde kalp sağlığı açısından diğer beslenme türlerine göre daha sağlıklıdır. Peter Clarys ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmaya göre iyi düzenlenmiş bir vegan beslenme diyeti diğer iyi düzenlenmiş beslenme diyetlerine göre en sağlıklı beslenme şekli olarak belirlenmiştir.
Diyeti bilinçli bir şekilde hazırlanmış olmak koşuluyla, gebelikte veganlığın etle beslenen bir anne adayının gebeliğinden daha sağlıksız olabileceği hiçbir koşulda iddia edilemez.
Düzenli beslenme diyetinde bulunması gereken dört grup yiyecek türü vardır;
- Süt grubu yiyecekler; vegan beslenmesinde bulunmadığından kalsiyum ve yağ içeriğini bitkisel olarak almaları gerekmektedir.
- Tahıl grubu yiyecekler; vegan beslenmesinde de diğer diyetlerde olduğu gibi bulunmalıdır.
- Et grubu yiyecekler; veganlar hiçbir hayvanın etini tüketmediklerinden kurubaklagiller ve yağı tohumları bu grup yiyeceklere muadil olarak diyetlerinde bulundurmalıdırlar.
- Sebze - Meyve Grubu yiyecekler; veganlar da diğer beslenme türlerinde olduğu gibi tüketmektedirler.
Beslenme türü vegan olsa da olmasa da gebelik ve emzirme döneminde beslenme ihtiyacı artar. Anne adayının vücut depolarının kontrol edilmesi ve yeni beslenme düzeni oluşturulması gerekliyse bazı besin ögelerini ilaç yoluyla takviye alması gerekebilir.