Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Kasım 13, 2010

Tracy Hogg'dan Yemek Sorunlarına Çözümler



Tracy çocukların yemek sorunlarının "anneden" ve "dönemden" kaynaklandığını düşünüyor. Çözümlerini aşağıda sıralamış;

Beslenme artık çocuğunuzun önceliği değildir ama -etrafta koşturmayı ve dolaşmayı yeğler- bu aşamada beslenmeden yemek yemeğe geçer.
Çocuğunuz bir zamanlar meme emerken veya biberonla beslenirken artık katı gıdalar yiyebilmektedir. Siz onu beslerken, kaşığı yakalar ve ufak yiyeceklerini yiyebileceği için atık bağımsız yemek ister.
Beslenme bebeklikte basit bir işti. Ama büyüdükçe yalnızca katı gıdaya gerek duyulmaz, aynı zamanda kendi başına yemeği de öğrenir. 
Farklı gıdalar karşısındaki performansı, herhangi bir alandaki iştahı veya yeme kapasitesi değişkendir. 
Kendi yemek tercihleriniz veya seyahat zamanlarındaki gibi düzensiz yemek yedirme sorunları da buna eklenir. 
Bunun nasıl gelişeceği üç şeye bağlıdır.

- Atmosfer (yemeğe karşı olan tutumunuz ve bunun evde yarattığı hava)
- Yemek deneyimi (yemek zamanlarından haz alma / alamama)
- Yemeğin kendisi

Atmosfer ve yemek deneyimini kontrol edebilirsiniz. Ama çocuğunuz yemeğini kendisi kontrol ediyorsa yaşam daha kolay olur.

Atmosfer:
Çocukları iyi yemek yiyen ebeveynler genellikle buna ayak uydururlar ve yemek zamanları eğlenceli geçer. Belli bir yiyeceği yemesi için ya da çocuk toksa ısrarcı olunmaz. Bu ebeveynler yemek yemenin bir deney olduğunu bilirler. Davranış biçimleri öğretilebilir ama damak zevki öğretilemez. Evinizdeki yemek atmosferini sizin davranışınız etkiler; Şu soruları yanıtlayın:

- Ailenizde yemek alışkanlığı nasıldı?
Her ailenin kendisine has bir yemek yeme değer yapısı vardır ve çocuklar bundan çok etkilenir. Sonuç olarak yemek ile ilgili düşünceler farkında olmadan sonraki nesillere aktarılır. Kendi durumunuza dikkat edin. Yemek zamanlarının gergin; sorunlu olduğu bir ailede yetişmişseniz farkında olmadan aynı havayı kendi ailenizde yaratabilirsiniz. Bu da çocuğunuzun yemek yemesini engeller. Eğer tabakta yemek bırakmanın doğru olmadığını öğrenerek büyüdüyseniz, bunun için çocuğunuzu da zorlarsınız!!!

- Çocuğunuzun yemek alışkanlıkları sizi endişelendiriyor mu?
Çocuğunuzun daha hareketli bir yaşamı olsa da, her zaman yemek yemek istemeyebilir. Ayrıca önüne koyduğunuz her şeyi sevmek zorunda da değil... İstemediği yemeği yemek için zorlamak yerine çocuğunuzu izleyin. Dikkatli, hareketli ve mutluysa gereken besini alıyor demektir. İyi bir beslenme sonrasında bir kaç gün yemek istemeyebilir. Etrafınıza bir bakın; yaşıtlarının çoğu onunla aynı davranıyordur...

-Kendi yemek alışkanlıklarınız ve beğenileriniz nasıl?
Eğer muz sevmiyorsanız çocuğunuzdan muz yemesini bekleyemezsiniz. Eğer iştahsız sanız muhtemelen çocuğunuz da iştahsızdır. Eğer hep aynı yemeği yemek konusunda takıntılıysanız çocuğunuzun tek bir yemeğe saplanması mucize değildir. Çocuklar ebeveynlerinin tam aksine de davranabilirler. Önemli olan durumu fark etmektir.

-Çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesi düşüncesini nasıl karşılıyorsunuz?
Bazı anneler "istenmek" isterler. Çocuklarını beslemekten hoşlanırlar. Bebeği "artık emmek istemiyorum" sinyali verdiğinde üzülürler.Davranışlarınıza dikkat etmenizi öneririm. Eğer çocuk onu bırakmak istemediğinizi hissederse bağımsızlık dürtüleri önemli derecede etkilenecektir. Bebek kaşığa ya da bardağa uzandığı anda şunu söyler "artık bu işi kendim yapmak istiyorum" Kendi başına yemesi için onu teşvik etmelisiniz.

Eğer çocuğunu bırakmak istemeyen ebeveynlerden seniz hayatınızı bir inceleyin; neyden mutsuzsunuz? Neyden tatmin olmuyorsunuz? Aynaya bakıp kendinize sorun "yüzleşmek istemediğim bir şey var mı bu yüzden mi bebeğimi kendime bağımlı kılmaya çalışıyorum"...

Yemek Deneyimi
Masada sizinle birlikte oturan çocuğunuz büyüklerin yemek zamanlarında ne yaptıklarını ve kendisinden ne beklendiğini öğrenir. Aslında yemek deneyimi; çocuğunuzun yediği yemek kadar önemlidir.Yemenin sosyal yönüne ne kadar çok karışırsa masada oturmaya o kadar çok alışır. Kendisini beslemekten ve masada ailesiyle birlikte olmaktan hoşlanır. Yemek yemek sosyal bir beceridir.

- Çocuğunuzu erken yaşta masaya oturtun
- Onunla beraber yemek yeyin
- Dolu kaseyi onun önüne koymayın
- 4 kaşık alın ( attıkça ve sizinle tutmak için savaştıkça bir sonraki kaşığı kullanın)
- Elle yenebilecek yemekleri seçip önüne koyun (hepsini değil)
- Yemekte oyun oynamayın ve yemeği oyunla eşleştirmeyin
- Çabalarını takdir edin
- Yemek istemediğinin ilk sinyalinde onu masadan kaldırın

Yemeğin Kendisi

Daha önce de belirttiğim gibi bu konu "çocuğa" aittir. Tabii ki ailesinin yediklerinden hoşlanması konusunda ona "yardımcı" olacaksınız fakat bu olurken çocuğunuzun bir kişiliği olduğunu, kendi başına karar verebildiğini ve en önemlisi "hayır" diyebildiğini fark etmelisiniz. Ona mükemmel yemekler hazırlayabilirsiniz ama "yemek" kararı kendisinindir. Yeni yürümeye başlayan çocuklar günde 1000/1200 kaloriye ihtiyaç duyarlar ve çoğunu da anne sütünden alırlar...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın