Her anne çocuğu yemek yesin ister. İştahlı olsun; besin değeri yüksek gıdaları çok sevsin ve tüketsin. Fakat çocuklar genel kodlarla doğuyorlar sanırım; hepsinde yüklü olan program aynı! "Faydalı olanı yeme" "Şekere, çikolataya, cipse yumul!"
Maalesef çoğumuz aynı şeyleri yaşıyoruz ve maalesef çoğumuz hatırlamasa bile (benim annem çok net hatırlıyor) bunları annelerimize yaşattık...
Ben şahsen 31 senedir ağzıma süt koymuş bir insan değilim! (hamilelik dönemlerimi saymıyorum) Öldüm mü? Ölmedim! Bir şekilde doğa tolere ediyor diye düşünüyorum bu yüzden. Sütten alacaklarımı başka şekilde karşılamışım demek ki. Kendin söz konusu olunca böyle konuşması kolay. Ama çocuğun süt içmiyorsa çıldırıyorsun!
Ada da süt içmiyor.Bir dönem buna epeyce kafayı taktım. Ama zamanla çocuğum sevmiyorsa yapacak bir şey yok deyip kabullendim ve başka çareler aramaya başladım. Mesela süt yerine sütün yerini tutabilecek ne tüketebilir onun peşine düştüm.
Sütün besin değerleri neler önce ona bakmak lazım;
1.2 SÜTÜN BİLEŞİMİManda, koyun, keçi, inek, deve gibi birçok hayvanınsütü insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Sütün besinöğesi içeriği elde edildiği hayvan türüne göre farklılıkgöstermektedir. Ortalama % 88’i su olan inek sütü 100’denfazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein,kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikleriboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır
Bileşimine bakınca; "evet yahu! çocuk süt içmeli"diyor insan. E içmiyorsa ne yapacağız? İçmezse içeriği nereden karşılar ona bakmaktan başka çare yok.
Sütü en çok neden içirmek istiyoruz; çünkü süt eşsiz bir kalsiyum kaynağı. Bize öğretilen bu.
Süt ürünlerinin çoğunda ve bazı gıdalarda sütten daha fazla kalsiyum içeriği varmış oysa ki;
100 gr tam yağlı sütte bulunan kalsiyum miktarı 120 mg...
Bu kalsiyumu karşılayabilecek diğer gıdalar;
Bu kalsiyumu karşılayabilecek diğer gıdalar;
KURU BAKLİYAT TÜRLERİNİN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)Barbunya: 128
Fasulye: 86
Nohut: 134
Mercimek: 68
Bezelye: 64
Badem içi: 254
Yer Fıstığı: 66
Soya Fasulyesi: 226
Kestane: 30
Fındık: 209
Yeşil fıstık: 140
Ceviz içi: 84
Susam: 1200SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)
İnek sütü: 120
Yoğurt: 120
Çökelek: 505
Kaşar peyniri: 700
Beyaz peynir (yağlı): 162
Beyaz peynir(yağsız): 96
Süt tozu: 950
Krema: 99TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİNİN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)
Mısır: 9
Pirinç: 14
Arpa: 50
Bulgur: 40
Ekmek: 20
Makarna: 16
Tarhana: 78
ET TÜRLERİNİN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)
Sığır eti: 8
Koyun eti: 7
Tavuk eti: 15
Karaciğer: 10
Sosis (2-3 Adet): 7
Salam (4-5 Dilim): 7
Balık eti: 50
Yumurta (1 Adet):25
SEBZE TÜRLERİNİN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)
Bakla: 48
Bamya: 78
Bezelye: 25
Enginar: 50
Domates: 7
Yeşil biber: 12
Taze fasulye: 55
Lahana: 43
Havuç: 35
Hıyar: 16
Karnıbahar: 38
Kabak:19
Patlıcan: 23
Marul: 79
Patates: 12
Pırasa: 56
Soğan: 34
Pancar: 20
Ispanak: 80
Asma yaprağı (sarma yapmakta kullanılır): 392
Semizotu:. 79
MEYVE TÜRLERİNİN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)
Elma: 6
Kayısı: 30
Muz: 10
İncir: 54
Üzüm: 15
Kiraz: 30
Ayva: 6
Erik: 10
Kavun: 15
Karpuz: 6
Şeftali: 6
Armut: 6
Nar: 10
Çilek: 29
Portakal: 34 (özellikle suyu sıkılarak içildiğinde...)
Mandalina: 30 (özellikle suyu sıkılarak içildiğinde...)
Limon: 41
DİĞER BAZI GIDALARIN KALSİYUM İÇERİKLERİ (100 gram içindeki kalsiyum-miligram olarak)
Tahin helva: 91
Bal: 15
Pekmez: 400
Tereyağı: 19
Margarin: 4
Siyah zeytin: 77
Yeşil zeytin: 90
Velhasıl çocuğum süt içsin de kalsiyum alsın diye boğazına basmaya gerek yokmuş; 2 yeşil zeytin bile kalsiyum açısından sütle aynı işi görüyormuş.
Başka ne var sütün içine peki?
Sodyum(mg) 50Potasyum(mg) 150Magnezyum(mg) 12Fosfor(mg) 95Demir(mg) 0,05Çinko(mg) 0,35
Bir yetişkinin bile bir günlük sodyum ihtiyacı 2-3 gr civarındadır ve 5 gr sofra tuzuyla karşılanabilir. Ayrıca peynir, kırmızı ve yeşil biber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç bol miktarda sodyum içeren besin maddeleri arasındadır.
Potasyum?
Bir yetişkinin bile günlük alması gereken miktar 2000/3000 mg arasındadır. 1 muzda ise 550 mg potasyum bulunur. ürünleri, muz, kurukayısı, portakal, kabak, avokado, incir, sarımsak, hurma, kuru üzüm potasyum içeren yiyecekler arasındadır.
Magnezyum?
Bir yetişkinin bile günlük magnezyum ihtiyacı 300 mg.
Magnezyum içeren gıdalar
Tozkakao 420 mg/100 gr
Buğday filizi 400 gm/100 gr
Badem 260 mg/100 gr
% 70 kakaolu çikolata 200 mg/100 gr
Kuru fasulye 160 mg/100 gr
Fındık ve ceviz 140 mg/100 gr
Tam pirinç 140 mg/100 gr
Yulaf gevreği 130 mg/100 gr
Mercimek 90 mg/100 gr
Fosfor?
1 yaşına kadar olan bebeklerde günlük fosfor ihtiyacı 250 mg, 10 yaşına kadarki çocuklarda ise ortalama 800 mg dır. 11–24 yaş arasındaki dönem fosfor ihtiyacının en fazla olduğu dönemdir. Bu yaşlarda günlük ortalama 1200 mg kadar fosfor alınması gerekir. 24 yaşın üzerindeki yetişkinler için ise günlük ortalama 800 mg fosfor yeterli kabul edilmektedir...
Gıdalardaki fosfor içeriği; Proteinden zengin gıdalar, aynı zamanda fosfordan da zengindir. Süt, yumurta, et, tahıllar ve kurubaklagiller, zengin fosfor kaynaklarıdır. 1 bardak kolada 500 mg fosfor bulunur. Fazla tüketilmesi bu sebeple sakıncalıdır.
Demir ve çinkoyu zaten yazmaya gerek yok... Sütün içinde çok az miktarlarda mevcutlar;
Demir içeriği yüksek olan gıdalar ; Bakliyat,Soya fasulyesi,Kuru fasulye ve bezelye,Barbunya,Kurutulmuş meyveler,Kuru erik,Kuru üzüm,Kayısı,Brokoli,Ispanak,Lahana,Karalahana,Kuşkonmaz,Karahindiba,Pazı
Zerdeçal,Kekik,Yumurta (özellikle yumurta sarısı),Demirle güçlendirilmiş tahıllar,Karaciğer,(Özellikle sığır eti) Yağsız kırmızı et,Istiridye,Kümes hayvanları,Somon,Ton balığı.... çinkoyu ise; Et, deniz ürünleri, süt ürünleri, fındık, baklagiller ve tam tahıllar gibi besinlerden alabiliriz.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Fikrinizi paylaşın