Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 19, 2011

Bebekler İçin Beyin Geliştirici Zeka Oyunları

Bebekler için beyin geliştirici zeka oyunları kitabını sırf meraktan almıştım. Bu kadar iddialı bir ismi olan bir kitapta neler yazıyor cidden merak etmiştim zira. Pek doyurucu bir içeriği yok kitabın bence. Tek doyurucu yanı ismi. Bebeklerin zekasını geliştiriyor mu bilmem ama ben kendimi balık kılçıklarını İdris'ten satın alan Temel gibi hissettim. (Ne işe yarıyor bu kılçıklar? -Zeka geliştiriyor. -Sen beni kandırdın mı İdris? -Gördün mü bak hemen gelişti)

İçeriğinde aslında her annenin doğal olarak yaptığı şeyler var; ce-e oynamak, sarılmak, bebeği ile şarkılar söylemek, dans etmek.. vs. kitaptan okuyarak yapılmasına gerek olmayacak ve karşılığında zekanın gelişmesinin beklenmeyeceği türden şeyler. Fakat benim ilgimi araştırmalarla ilgili notlar çekti. Bunları paylaşmak istedim.

* Beyin araştırması der ki; görme ve motor yetenekleri ile bağlantılı olan nöronlar erken yaşlarda çalıştırılmazlarsa erişkin yaşlarda değişik yetenekler için yeniden bağlantı için yeterince esnek olmayacaklardır.

* Baylor Koleji Tıp Fakültesi Psikiyatristlerinden D.R. Bruce Perry'e göre ilk yıllarda sevecenlik kotalarını dolduramayan çocuklar yakın ilişki kurma bağlantılarını oluşturamayabilirler.

* Temas, çocuğunuzun büyümesine izin veren en önemli hormonların salınması için beyni uyarır. Sevginiz, ikiniz arasındaki bağlılığın anahtarıdır ama sizin sevginizi ifade ediş şekliniz onun beyin bağlantılarını oluşturma şeklini belirler.

* Son çalışmalar müziğin uzaysal-temploral nedenlendirmeyi nasıl etkilediğini göstermiştir. Parçalara bölünmüş bir resmi görebilme ve zihinden onu tekrar bir araya getirebilme yeteneği. Bu tür nedenlendirmeler matematik, mühendislik ve diğer disiplinlerin temelini oluşturur.

* Sevecen, hassas, tutarlı bakıma sahip olan çocuklar çocukluk çağlarında sosyal ve konuşma yeteneklerine sahip olacaklar ve bu bakıma sahip olmayan çocuklara göre bu tür yeteneklerin faydasını daha fazla göreceklerdir.

* Küçük bir çocukla konuşmak onun tanıyacağı ve kavrayacağı kelime sayısını arttırır. Melodik biçimde söylenen kelimeleri daha çabuk kavrarlar.

* Küçük kasları çalıştırmak beynin gelişimini uyarır. Araştırmacılar parmak ve el becerilerilerinin beyin üzerinde olumlu etkiler yaptığını ispatlamışlardır.

* Bir yetişkinin kelime haznesi büyük oranda yaşamının ilk üç yılında dinlediği kelimelerden oluşur.

* Miniğinizi değişik duyusal uyaranlara maruz bırakın ki -renkler, müzikler, mekanik sesler, temas, koku, tat- erişkin olduğunda daha çabuk öğrenebileceği esnek bir zekası olsun.

* Belirli endorfinlerin salınması işlev gören beyin bağlantılarını güçlendirir. Endorfinlerin salınmasına olumlu, mutlu hisler neden olur.

* İnsan beyni doğumdan altı yaşına kadar çok hızlı gelişir. Araştırmacılar genel olarak üç yaş civarında kişilik, eğilimler, kendini algılama, dil, başa çıkma yetenekleri ve öğrenme yapılarının oluşmuş olduğu konusunda hemfikirdirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın