Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Şubat 27, 2011

Konjonktivit


Adettendir, özel bir gün oldu mu çocukların hasta olacağı tutar. Doğum günü yaklaşıyor ve Ada'nın konjonktiviti azdı yine. İki gözünde de hem de. O kadar uzun zamandır uğraşıyoruz ki bu dertle. Ada'nın umurunda değil. "Gözü şişti" diye haber veriyor, "kaşınıyor", "acıyor" diye durum raporları veriyor. Kanıksadı artık. Benimse o gözler kırmızı olduğu her an içim acıyor.

Kullanmadığımız bir şey kalmadı. Hep geçici çözümler. Doktor da söyledi zaten. Tamamen geçmeyecek. Allah daha büyük dertlerden korusun ama insan tırnağı kırılsa kıyamıyor işte.

Konjonktivitin bir sürü çeşidi var. Bizdeki Preniyal Alerjik konjonktivit...


Mevsimsel En sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır, genellikle çocuklukta başlar, aile öyküsü vardır, astım gibi benzer alerjik şikayetler bulunabilir. Yatkın bireylerin, konjonktivasına temas eden havadaki allerjen maddeler, konjonktivada, tip I alerji reaksiyonu oluşturur.

Konjonktivada yer alan bazofil ve mast hücrelerinin IgE antikorları için reseptörleri vardır. Hücre içerisindeki salgısal taneciklerden, histamin proteoglikan (heparin), proteazlar (triptaz), gibi etken maddeler de salgılanır. Bu etken maddeler, damar duvar geçirgenliğinde artış, akciğer bronşlarında daralma, yangı hücrelerinin ortama çekilmesi gibi etkilere sahiptir.
Konjonktivada bu açığa çıkan maddelere bağlı olarak. Gözlerde, kaşınma, kızarma ve sulanma görülür. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea çoğunlukla salimdir ve kişinin görmesi etkilenmemiştir. Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da olabilir.


Pereniyal (Sürekli)Pereniyal, kelime anlamı olarak yıl boyunca süren demektir. Pereniyal alerjik konjonktivit, aslında mevsimsel alerjik konjonktivitin türevidir, belirtileri ve bulguları bir miktar daha hafif olmakla birlikte mevsimsel alerjik konjonktivitte olduğu gibidir. Bu hastalıkta mast hücreleri sürekli aktiftir ve etken maddeleri sürekli bir şekilde salgılarlar. Zaman zaman alevlenmeler ve, eşlik eden alerjik rinit bulguları da olabilir. Bu hastalıktan genellikle, mevsimsel özellik göstermeyen allerjenler sorumludur, bunlar, akarlar, mantarlar, ev tozu, kuş tüyleri gibi daha çok organik kökenli moleküllerdir.
Akut anaflaksi Allerjene maruz kalma ile ani olarak, ağır kapak ödemi, konjonktivada kızarıklık, ve ödem gelişebilir. Allerjen etken olarak, topikal ilaçlar, polenler, mantar ve böcek ısırması sayılabilir. Aynı zamanda alerjinin diğer belirtileri olan rinit ve ürtiker de görülebilir. 
İleri olgularda anaflaksi bulguları (anjioödem, bronkospazm ve hipotansiyon) bulunabilir. Tedavisinde, soğuk kompresler, sistemik ve topikal antihistaminikler, ve damar büzücü (vazokonstriktör) ilaçlar genellikle yeterli olur. Ağır olgular, ölüm riski içerir, anaflakside olduğu gibi tedavi edilmelidir.
Dev papiller konjonktivit Bu tip, konjonktivada ve korneada daha şiddetli bir tutulum yapar. Dev papiller alerjik konjonktivit oluşumunda Tip I aşırı duyarlılık yanı sıra hücresel bağışıklık da sorumludur.
Kornea ve konjontiva tutulumu (vernal konjonktivit)
Vernal konjonktivit 
Vernal konjonktivit, tipik olarak çocukluk çağlarında, 10 yaş öncesinde başlar ve 20’li ve 30’lu yaşlarda sıklığı azalır. Ergenlikten önce erkeklerde kızlara göre 2-3 kat daha fazla görülür ancak 20 yaşından sonra cinsiyetler arasında bu görülme sıklığı farkı ortadan kalkar. Limbal ve palpebral olmak üzere iki formu vardır. Palpebral formda, özellikle üst göz kapak konjonktivasında, limbal formda ise kornea ve sklera bileşke bölgesindeki konjonktivada tutulum vardır. Erken evrelerde küçük ve sayıca az olan papillalar, zamanla sayıca ve hacim açısından artış gösterirler, ve konjonktivada kaldırım taşı manzarasında dev papillalara dönüşürler. Konjonktiva ödemli ve kalınlaşmış olarak izlenir. Her iki formda da ağır olgularda kornea tutulumu olabilir. Bir önceki konuda sözü geçen genel tedavi önlemleri bu hastalık için de geçerlidir. Tedavinin temel bileşeni mast hücre membran stabilazörü ilaçlardır. İlaçların yıl boyunca kullanılması gerekebilir. Ağır olgularda kısa süreli kortikosteroidli damlalar kullanılabilir.
Atopik keratokonjonktivitGenellikle ailesel veya kişisel olarak, atopik dermatit, astım, alerjik rinit, ürtiker veya besin alerjisi gibi atopik hastalığı olan kişilerde görülür. Atopik keratokonjonktivit olan hastalarda en sık rastlanan atopik hastalıklar, astım ve atopik dermatitdir. Atopik dermatiti olanların yaklaşık %25’inde atopik keratokonjonktivit vardır. Çocuklukta başlayabilse de vernal konjonktivitden farklı olarak daha geç olarak 20’li yaşlar civarında başlar. Göz kapakları sıklıkla tutulmuştur, göz kapaklarının cildi kızarık ve pul pul olmuştur. Konjonktiva tutulumu genellikle alt kapaktadır, papillalar vardır ancak bunlar vernalde olduğu kadar belirgin değildir, daha çok skatrizan -yara yeri iyileşme dokusu- bir görünüm vardır. Kornea tutulumu vardır. Tedavisi vernal olduğu gibidir, kirpik diplerinin temizliği ve hijyeni önemlidir. Cilt tutulumu için sistemik ilaç tedavisi gerekebilir.
Etkene bağlı dev papiller konjonktivitKontakt lenslere, göz küresine uygulanmış bazı protez veya eksplantlara veya göz ve çevre dokularında kullanılan dikiş malzemesine bağlı olarak gelişir. Oluşmasında mekanik irritasyonunun önemli bir yeri vardır. Tedavisinde yol açan etkenin ortadan kaldırılması ve antialerjik ilaçların kullanılması gerekebilir.

Doktor görmesinde herhangi bir problem teşkil etmeyeceğini ve tamamen gözün üst tabakasında olduğunu söylese de bir anneyi ikna etmenin ne kadar imkansız bir şey olduğunu unutuyor sanırım. 
Her seferinde "bu kadar panik yapmayın","çok önemli bir şey değil", "alerjik bir reaksiyon" şeklinde eve gönderilsek de gözleri eski haline dönünceye kadar hiç keyif kalmıyor bende.


Belirtiler - Gözlerde kızarıklık
- Gözde kaşıntı
- Gece kabuk halini alan göz akıntısı
- Gözde bulanıklık ve ışığa duyarlılık

Konjonktivit, göz kapaklarını ve göz kümesini kornea kadar kaplayan şeffaf zarın (konjonktiva) iltihabıdır. Bir bakteri veya virüs sebebiyle olabileceği gibi, alerjik bir reaksiyon veya yeni doğanlarda gözyaşı kanalının tam olarak açılmamış olmasından da kaynaklanabilir. Yeni doğanlar doğum kanalını enfekte edebilecek olan bakterilere karşı da zayıftırlar. Bu tip Konjonktivit, ophtalmia neonatorum olarak bilinir ve gözün tahribi tehlikesini önlemek için derhal tedavi edilmelidir.

Hem virüs hem de bakteri konjonktiviti çocuklar arasında yaygın olup son derece bulaşıcıdır. Konjonktivit aynı sınıftaki çocuklar arasında birkaç gün içinde yayılabilir

Teşhis Konjonktivitin bütün çeşitleri aynı belirtileri gösterir. Göz akı pembe veya kırmızı olur ve göz kırpıldığı zaman kuruymuş gibi bir duygu verir. Aynı zamanda göz gece kabuk, çapak halini alan, kaşındıran bir akıntı yapar. Bu yapışkan çapak, gözleri kapalı durumda yapıştırabilir ve zorlayarak açmak veya ıslatarak temizlemek zorunda kalabilirsiniz.

Viral konjonktivit genellikle az mikarda sulu akımı yapar, oysa bakteri kökenli Konjonktivit daha fazla miktarda ve daha koyu akımı yapar. Bazı Konjonktivitler solunum yolu enfeksiyonu veya boğaz ağrısıyla da bağlantılı görülmüştür.

Alerjik Konjonktivit, enfeksiyondan ziyade, bir alerjik tepkidir. Duyarlı olduğunuz bir madde ile temas ettiğiniz zaman (polen gibi bir madde) vücudunuz saldırgan olarak algıladığı maddeyi defetmek için bir bağışıklık tepkisi gösterir. Bunun sonucu genelde kaşıntı, göz yaşarması ve konjonktivanın iltihaplanıp şişmesidir. Muhtemelen burnunuzda da bir ölçüde kaşıntı ve sulu akımı hissedersiniz.

Eğer sizde konjonktivitin belirtilerinden herhangi biri varsa, derhal doktorunuza gidin, Doktorunuz konjonktivadan, ne tip enfeksiyonunuz olduğunu belirlemek için bir örnek alabilir.

Konjonktivit Ne Kadar Ciddidir? Konjonktiva iltihabı rahatsızlık verici bir durum yaratır, ama genellikle görmeyi engellemez. Fakat, çok bulaşıcı olabileceği gibi, erken teşhis edilip tedavi edilmelidir. Bazen konjonktivit yetişkinlerde sonuçta komplikasyonlar meydana getirebilir.

Tedavi Konjonktivitlerin verdiği rahatsızlığı kompresle hafıfletebilirsiniz. Alerjik konjonktivit çoğu zaman soğuk kompreslerle rahatlar. Aynı zamanda hem antihistaminik hem de vasokonstrüktör ihtiva eden özel göz damlalarıyla rahatlayabilirsiniz.

Ilaç tedavisi Eğer enfeksiyon bakteri enfeksiyonu ise doktorunuz antibiyotikli göz damlaları verebilir. Viral konjenktivit kendi kendine geçer.

Koruma Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar kolayca ve süratle yayıldığı için bunları önlemenin en uygun yolu sağlık kurallarına dikkat etmektir. Enfeksiyon teşhis edildikten sonra aşağıdaki öneriler yararlı olabilir.
1.Ellerinizi gözünüzden uzak tutun.
2.Ellerinizi sık sık yıkayın.
3.Havlu ve banyo takımınızı her gün değiştirin.
4.Giyim eşyalarınızı her giyişinizde yıkayın.
5.Yastık kılıfını her gece değiştirin.
6.Göz makyaj malzemelerini, özellikle rimeli birkaç ay kullandıktan sonra atın.
7.Başkalarının göz makyaj malzemelerini kullanmayın.
8.Başkalarının havlusunu ve mendilini kullanmayın.



"Hasta çocuk olduğundan engellemek ya da korumak için bir şey yapılamaz zira sürekli elleri her yerde" dedi doktor! Doğru söylüyor! Kumla, çamurla oynayıp duruyoruz evde! Yine de olabildiğince temiz tutmak gerek elleri.

Alıştık artık tam bir hafta sürüyor. Bir hafta boyunca oğlumun ağlar gibi duran gözleri karşımda olacak...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın