Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 19, 2011

12-18 Ay Bebek Beslenmesi




Gelişim Değişiklikleri
Çocuğunuz birinci yılında olduğu gibi hızlı büyüme dönemleri yaşarsa üç yaşına geldiğinde bir dev gibi olur. 12 ay civarında gelişim yavaşlar ve ikinci yılda daha düzenli bir hale gelir. Çocuğunuz giderek daha hareketli olurken vücut yağının bir kısmının kaybolmaya ve kas gelişiminin oluşmaya başladığını göreceksiniz.
Emzirilen bir çok bebek birinci yılın sonunda anne sütünü kendiliğinden azaltır veya tamamen keser. Kucaklaşmayı, size sokulmayı, sarılmayı seven bazıları ise bu yakınlıktan vazgeçmek istemeyecektir. Çocuğunuz artık kendi başına yemeyi öğrenmek zorunda olduğu için hazır mamaların katı yiyeceklerin yerini tutamayacağını anlamalısınız.

Bu yılda bebeğinizi nasıl besleyeceksiniz?
Bebeklerin mideleri çok küçüktür ve enerji sağlamak için her 2-3 saatte bir yemeleri gerekir. Sürekli hareket halindedirler ve etraflarındaki dünyayı keşfetmeye çalışırlar. Bazı çocukların bu dönemde iştahı azalsa da diğerleri yürümeye ve koşmaya başladıklarında sürekli aç olacaklardır.Bazı süper kahramanlar ise yemekle ilgilenmeyecek kadar meşguldürler. Eğer sabahın erken saatlerinde ve akşamüstü atıştırmalıklar verirseniz ufaklığınız bu enerjiyi bekleyecek ve yemeye hazır olacaktır.

Bebeklerin iştahı günden güne ve öğünden öğüne değişebilir. Dolayısıyla sağlıklı atıştırmalar ihtiyaçları olan besinleri verecektir. Arada bir atıştırmak iyi bir fikir olsa da bebeğinizin  öğünsüz yaşamasına izin vermeyin. Ona küçük ve düzenli atıştırmalar ve öğünler verin.

Bu dönem aynı zamanda sıvıları azaltma dönemidir. Büyük miktarlarda alınan su,süt ve meyve suları onu doyurabilir fakat bazı besinlerden mahrum kalmasına sebep olabilir. Bazı çocuklar bu dönemde demir eksikliği sorunu ile karşılaşabilirler ve bunun nedeni genellikle fazla süt ve meyve suyudur. Tipik olarak 12-24 ay arası bir çocuğun günde yarım kilodan fazla süt içmemesi gerekir.

Bebekler hala ağızlarını tatmin etmeye çalışırlar. Özellikle de diş çıkartırken. Bu yüzden istikrarlı bir beslenme düzenini koruyun. Ağlayan, canı sıkılan veya huysuzluk eden çocuğunuza bu saatler dışında atıştırmalık vermeyin.Bunun yerine onunla oynamayı ve onu kucaklamayı deneyin.




Değişen tat alma duygusu
Bazı bebekler bu dönemde yiyebildikleri yeni yiyecekleri benimserler ama diğerleri yeni olan şeyleri reddeder. Daha önce dönemlerin tat ve rahatlığına tutunmaya çalışırlar. Bir kez "ıyy" demeye başladıklarında yemek dönemleri bir daha asla eskisi gibi olmaz.Bebekler kendi bildiklerini okumak için harika beceriler geliştirirler ve yemek zamanları bu becerilerin okulu gibidir.

Bir çok ebeveyn yeni tatlar tanıtılmaya çalışırken bebeklerin kaşığı kapmaya çalıştıklarını ve heyecanlandıklarını hatırlar. Peki o çocuk şimdi nerededir? Sabırlı olun; bebeğiniz ailenin o yiyeceği yediğini gördükçe zamanla kendisi de yemek isteyecektir. Tipik olarak bebeklerin yeni bir yiyeceğe alışması için onu 10 - 12 kez görmeleri ve tatmaları gerekir. Bir çok ebeveyn bu kadar sabredemeden vazgeçer. Denemeler sonuç vermiyorsa yiyecekleri başka sevdiği şeylerle karıştırmayı deneyin.

Yeni Davranışlar
Giderek daha hareketlenir ve yürümeyi öğrenirken bebeğinizin dünyası genişler. İkinci yılda yepyeni beslenme kalıplarına hazır olun! Bebekler yutmayı reddedebilir veya sonsuz gibi gelebilecek bir sürede çiğneyebilirler. Aniden bezelyelere dokunmamaya başlayabilir ya da onları yemek yerine onlarla oynamayı tercih edebilir. Belki en sevdiği tabakta olmazlarsa hiç yemeyecektir.

Sevdiği bir tabak varsa o tabaktan bir kaç tane edinin. Böylece sürekli sevdiği tabaktan yiyebilecektir.

Yemek ve atıştırma saatleri onu rahatsız edebilir çünkü o sırada oynuyor ya da araştırıyor olabilir. Bu dönemdeki çocukların daha küçük bebeklere göre daha güçlü hafızaları olduğundan bütün gün yemek yiyeceklerini bilirler ve daha sonra da yiyebilirim düşüncesinde olurlar. Belli yiyecekleri reddetmeye veya istemeye başlayabilirler. Biraz yaratıcılık kullanarak çocuğunuzu doğru bir şekilde besleyebilirsiniz. Çoğu çocuk zaman içinde seçiciliği geride bırakacaktır.

Ama unutmayın; Mönüyü son anda değiştirmemelisiniz. Ona bir kez ödün verirseniz bunu hep isteyecektir ve üç yaşına geldiğinde bu davranış daha da kötüleşecektir.

Alerjen yiyecekleri tanıtmak!
12 ayda ilk yılda uzak durulan potansiyel alerjenleri tanıtmaya başlayabilirsiniz. Çilek, turunçgiller, yumurta, inek sütü, keçi sütü, soya, kuruyemiş, buğday ve çikolata!

Her yeni yiyeceği tanıtmadan önce en az 3-4 gün bekleyin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın