Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 19, 2011

Anneler Çocuğun Yemekle İlişkisini Nasıl Bozuyor?


Aslına bakarsanız, çocuklar keşfetmeyi çok sever. Dolayısıyla onlar için yeni bir şey olan "yemek" de keşfedilecek şeyler arasında olmalı. Çocuk yemeği ellemeli, ilk kez karşılaştığı her şeyde yaptığı gibi ağzına sokmalı (ki burada amaç zaten bu değil mi?), tatmalı, mıncıklamalı. Halihazırda anne sütü almaya devam eden çocuklar için ek gıda bu aşamayla kalmalı aslında. Ağzına soktuğu üç-beş parçaya damağını alıştırarak yemek yemeye başlamak sürece bırakılırsa, çocuğun yemek serüveni anne ve çocuk için bir savaşa dönüşmez.

Çocuğunuza herhangi bir yiyecek için diretirseniz kaybedeceğinizi baştan kabullenin.

Yemeğin keyifli olması gerekir. Kendi başına yemeye başlamasına yardımcı olurken onunla birlikte eğlenin. Küçük kesilmiş haşlanmış sebzeler, kendi tutabileceği şekilde hazırlanmış yiyecekler, ellerini daldırıp parmaklarını yalayabileceği çorbalar, püreler... Çocuğun ek gıdaya geçiş aşamasında olması gereken şeyler bunlar. Göz yaşı ve ısrar değil. 

-Çocuğunuza doğrudan yutmadan lokmasını nasıl yavaşça çiğneyebileceğini öğretin. Bunun için her öğününde siz de çocuğunuzla birlikte bir şeyler atıştırın, onu yalnız yedirmeyin. Sizi izlesin ve öğrensin. Çatal nasıl kullanılır, kaşık nasıl kullanılır, yemek nasıl çiğnenir hepsini sizi izleyerek öğrenir. Ve asla boğazına kaçacağından korktuğunuz için yalnızca püre ve çorbalarla beslemeye alıştırmayın. Pütürlü yiyecekler olmazsa asla yemek yemeyi öğrenemez. Çocuğunuzu aceleye zorlamayın ve ona yemesi için zaman tanıyın.




Yemek saatlerinde güç mücadelesine girmekten sakının! Anne şöyle düşünür; "patron benim! neyi ne kadar yiyeceğine ben karar veririm!" Çocuksa şöyle düşünür "iyi ama aç değilim ki!" Yemek yemezse ayrıcalıklarını alarak cezalandırmayın. (O tabaktakiler bitmezse televizyon yok!, Yemeğini bitirmeden sokağa çıkmak yok... vs.. ve en sakıncalısı; yemezsen tatlı yok!)

Çocuğunuza küçük porsiyonlar sunun. Midesinin küçük olduğunu ve büyük tabakların onu korkutabileceğini unutmayın!

İştahına saygı duymayı öğrenin. Çocuklar kendi yiyecek tüketimlerini düzenlemeyi öğrenmelidir. Yemeyeceğini söylediği anda yemeği alın fakat yerine alternatif sunmayın. Daha sonra da iştahını kesmezseniz (kurabiye vermezseniz) bir sonraki öğünde yeterince aç olacaktır.

Yemek yemeyi eğlenceli hale getirin. Bölmeli ve renkli tabaklar dikkatini önündekine çekecektir. Renkli ve eğlenceli şekilli yiyecekler onu kandırmaya yetebilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın