Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Nisan 20, 2011

Çocuklu Evlerde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri




Çocuklar büyüdükçe çevreye karşı daha meraklı olurlar. Günlük yaşamda bir yetişkin  için tehlikeli olmayan pek çok cisim ve davranış biçimi, çocuklar için son derece ciddi tehlikeler içerir. Tehlike olasılığı bulunan hallerde, çocuklar için olduğu kadar yetişkinlerin günlük yaşamlarını daha güvenli geçirmelerine yardımcı olacak bazı önlemleri almak gerekir.




Ev Kazalarına Karşı Alınabilecek Önlemler

 Pencere ve balkon güvenliği
 Çocuk güvenlik kilitleri
 Ocak bariyerleri
 Köşe-kenar koruyucuları
 Elektrikli ev aletlerinin güvenliği
 Kapı tutucuları
 Elektrik güvenliği
 Banyo güvenliği
 Suda çocuk güvenliği


Pencere ve Balkon Güvenliği

Pencere ve balkonlar, özellikle çocuklar için düşme olasılığı bulunan tehlikeli yerlerdir. Pervaz yüksekliği 150 cm’ nin altında olan tüm pencerelere 10 cm’ den fazla açılmasına izin vermeyecek, çocuğun açamayacağı şekilde, acil durumlarda ise yetişkinler tarafından kolayca çıkarılabilecek konumda pencere kilitleri monte edilmelidir. Pencere önüne herhangi bir mobilya veya eşya konulmamalıdır. Balkonların demir aralıkları ve yükseklikleri çocuklar için güvenli değilse balkon kapıları kilitli tutulmalıdır.


Çocuk Güvenlik Kilitleri

Ellerini, parmaklarını sıkıştırmaması ve merdiven gibi kullanıp üzerlerine tırmanmaması için çekmeceler ve dolaplar özel çocuk güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmelidir. Çocuk; boyu 89 cm’ yi geçtiğinde çocuk karyolasından, yerden yüksekliği 61 cm’ den fazla olmayan erişkin yatağına (erişkinlerin kullandığı yatak ölçülerindeki yatak) geçirilmelidir. Yatağın her iki yanına da mutlaka yataktan düşmeyi önleyen özel çocuk güvenlik bariyeri konulmalıdır. Çocuk güvenlik bariyerleri erişkin yatağı büyüklüğündeki
yataklara geçen 18 ay - 5 yaş arası çocuklar için kullanılmalıdır. Bariyerler çift taraflı uygulanmalıdır (yatağın her iki uzun tarafına konulmalıdır). Bariyerin keskin kenarları ve çıkabilir küçük parçaları olmamalıdır. Bariyerler, su yatağında ve şişme yataklarda kullanılmamalıdır. Dolap, elbiselik, komodin gibi eşyaların açma kapama kulpları, özellikle küçük, yuvarlak olanları çocuğun boğulmasına sebep olabileceğinden, çok iyi monte edilmiş olmalı, zaman zaman gevşeyip gevşemediği kontrol edilmeli, küçük yuvarlak kulplar kullanılmamalıdır. Yüksek bebek sandalyelerini kullanmak uygun olmamakla beraber, eğer kullanılıyorsa emniyet kemerli olmasına dikkat edilmelidir.


Ocak Engelleri

Dokunup ve üzerlerine düşüp yanmalarını önlemek için ocak, radyatör ve diğer ısı kaynaklarının önlerine özel güvenlik bariyeri konulmalıdır. Tavaların sapları fırının ön kısmına değil, ters yöne doğru uzatılmalıdır. Böylece çocuğun, tavanın sapını tutup içindekileri üzerine dökmesine engel olunabilir. Sıcak fırının kapağı kesinlikle açık bırakılmamalıdır. Kullanılacak ışık kaynağı kordonlu değil, duvara veya tavana sabitlenmiş olmalıdır. Çocuk uyurken ya da yalnızken, odasında yanar durumda gazlı ya da elektrikli ısıtıcı bırakılmamalıdır. Çakmak, kibrit gibi yanıcı şeyler gelişigüzel yerlere bırakmamalıdır. Sıcak içecekler çocuklardan uzak tutulmalı, sıcak içecek ve çocuk aynı anda taşınmamalıdır.

Köşe-Kenar Koruyucuları

Çocuk karyolaları, çocuk üzerinde sürekli hareket edip tırmanacağından sağlam olmalıdır. Karyola parmaklıklarının arası parmak ve el sıkışmaması ve başını sokup boğulmaması için 2,5 cm’ den az 6 cm’ den geniş olmamalıdır. Yatak ile karyola arasına yüzünün gelmesi ile havasız kalmasını önlemek için yatak ile karyola arasındaki boşluk arası 2-3 cm’ den fazla olmamalıdır. Karyolanın üst köşesinden yatağın üstünün arasındaki yükseklik en az 75 cm olmalıdır. Duvara monte edilen raflar, çocuğun üstüne düşmeyecek şekilde sağlam olarak monte edilmelidir. Çocukların üzerine çıkabileceği, 90 cm yüksekliğin altındaki eşyaların köşe ve kenarları keskin olmamalı, yuvarlatılmış olmalıdır.


Elektrikli Ev Aletleri

Elektrikli aletlerin fişleri, kullanılmadığı zamanlarda prizde bırakılmamalıdır. Ütü, güvenli ve çocuğun ulaşamayacağı bir yerde durmalıdır. Duvara monte edilmiş bir ütü askısı en idealidir. Evdeki su ısıtıcıları açık bırakılmamalı, kahve, çay gibi sıcak içecekler çocuğun erişemeyeceği yerlere konmalıdır. Bir fincan kahve bile önemli yanıklara sebep olabilir. Bu tür aletlerin kordonları toplu durumda bırakılmalı ve kenardan sarkmamalarına dikkat edilmelidir. Banyodaki su ısıtıcısının ayarıyla oynamaması için ısıtıcının çocuğun
ulaşamayacağı yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Su ısısının ayarı düşük derecede tutulmalıdır, çocuk sıcak su musluğunun ayarıyla oynayabilir. Elektronik cihazların kabloları süpürgeliklere monte edilmeli, prizlere koruyucu kapak takılmalı, cihazlar duvara dayanmalı ve çocukların ulaşamayacağı yerlere konmalıdır. Çamaşır makinesi kullanılmadığı zamanlarda fişi mutlaka prizden çekilmeli, kapağının da kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Çocuk içine girmeyi deneyebilir ya da içine oyuncaklarını doldurabilir.Gece lambası olarak kalite belgeli, ısınmayan, mini neon lambaları kullanılmalıdır. Karyolalar, pencere, perde ve prizlerin yanına konmamalıdır. Gece lambası yatak ve perde gibi yanabilir eşyalara uygun uzaklıkta olmalıdır.


Kapı Tutucuları

Oda kapısının, çocuk oyun oynarken gözlenebilmesi için yarı dolu, üstü şeffaf şekilde tasarlanmalı, üstü cam ise kırılsa bile dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi yapılmalıdır. Kapının kapanmasını önleyecek, çocuk güvenliğine uygun özel aparatlar takılmalıdır. Kapılar içeriden kilitlenmemeli ve içeride kalınması hali gibi tehlike anlarında dışarıdan açılabilir olmalıdır, anahtar üzerinde tutulmamalıdır.


Elektrik Güvenliği

Çocukları elektrik çarpmasından korumak için, elektrik çıkışlarına (prizler) plastik kapaklar takılmalıdır. Ayrıca evdeki elektrik düzeneklerinin tümü sık sık kontrol edilmeli ve kaçakların olması halinde önlemler alınmalıdır. Evin genel elektrik güvenliği yanında, mutfak, banyo, çocuk odası, salon-oturma odası gibi mekânlar özelliğine, taşıdığı riske göre ayrı ayrı dikkate alınıp değerlendirilmelidir. Prizler, ara kabloları, fişler ile pişirici ve ısıtıcı gibi elektrikli ev aletleri özelliklerine ve bulunduğu mekâna göre güvenli hale getirilmelidir.


Banyo Güvenliği

Banyoda zehirlenme, düşme, yanma gibi nedenlerle pek çok kazalara meydana gelmektedir. Bu kazaları olmadan önlemek için banyonun kaymasını önleyecek şekilde kuru olması ya da kaymayan bir paspas serilmesi, kullanılan soba, şofben vb. araçların elektrik ya da gaz sızıntısına karşı kontrol edilmesi, suyun sıcaklığı kontrol edilmeden açılmaması gerekir. Küvetin içine de kaymayı önleyen bir yaygı serilmelidir. Bebekler ve küçük çocuklar küvette oldukları zaman daima bir yetişkin tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Çocuklar birkaç dakikada birkaç parmak derinliğindeki suda boğulabilirler. Kendi kendilerine sıcak suyu açarak yanabilirler.


Elektrikli aletler (radyo, saç kurutma makinesi, ısıtıcı vb.) banyonun dışında ya da  fişleri çekilmiş, sudan uzakta ve çocukların ulaşamayacağı yerde olmalıdır. Elektrikli araçlar fişleri takılı iken çocuğun bulunduğu küvete ya da çocuğun kullandığı lavaboya düşerse ciddi elektrik çarpması ya da ölüme neden olabilir. Su ısıtıcı güvenli bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. Temizlik ürünleri ve dezenfektanlar çocukların ulaşamayacağı bir dolapta kilitli olmalıdır.

Suda Çocuk Güvenliği

Çocuk havuzda yüzüyorsa her zaman bir yetişkin tarafından kontrol edilmelidir. Havuzun çevresi 120-150 cm yükseklikte ya da daha yüksek bir çitle tamamen kapalı, bütün çit kapıları kendiliğinden kapanıyor ve kilitlenir olmalıdır. 12 yaş ve üzerindeki tüm aile üyeleri yaşam desteği uygulamasını biliyor olmaları gerekir. Çocuklar 6 yaşından önce tek başına havuza girmemelidir


Açık Alanlarda ve Oyun Sırasında Güvenlik

 Oyun alanı donanımı güvenli olmalıdır, mevcut araç gerecin montajının uygun ve doğru yapıldığından emin olunmalıdır.
 Bisiklete yolun sağ yanında, koruyucu bir başlık (kask) giyerek tek kişi binilmelidir. Köpeklerin araçları kovaladığı yerlere bisikletle gitmemelidir.
 Çocuklar havai fişek, maytap gibi yanıcı-patlayıcı maddelerle oynamamalıdır.
 Çocuklar paten kullanırken uygun bir şekilde korunmalı, kask, dizlik ve dirseklik takmalı, trafiğin olmadığı park ve patinaj yerlerinde kaymalıdır.
 Çocuk kızak ya da kar diski üzerinde kayarken iyi bir direksiyon mekanizması olan ve keskin kenarları olmayan sağlam bir kızak kullanmalı, sadece gün ışığında ve güvenli, görülebilen, motorlu taşıtlardan uzak bir alanda kızakla kaymalı, buz tutmuş alanlarda kaymamalı, kızağı nasıl döndürebileceğini ve durdurabileceğini bilmelidir.
 Çocuk temas sporlarına katılırken, yetişkin talimat ve bakımını sağlamalı, çocuklar uygun kilo ve boydakilerle eşleşmeli, uygun güvenlik aksesuarları olmalıdır (göz koruyucu, kask, ağız koruyucu vb.).
 Çocuk, hayvan ısırmalarından titiz bir şekilde korunmalı, yeterince büyüyüp hayvanlara nasıl davranılacağını anlayıncaya kadar bir hayvan edinmesi ertelenmelidir. Evde beslenen (bakılan) hayvanlar hastalıksız, uygun bir şekilde aşılanmış ve sağlıklı bir tarzda bakılmalıdır. Çocuğa yabancı hayvanlardan özellikle vahşi, hasta ve yaralı olanlardan sakınması öğretilmelidir. Çocuk, bölgedeki tehlikeli ya da sinirli hayvanlar konusunda uyarılmalı, ona bu hayvanların bulunabileceği ev ya da avlulara girmekten kaçınması öğretilmelidir.


Oyuncakların Güvenliği

 Oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olmalı
 Etiketinde güvenlik uyarıları bulunmalı ve bunlar mutlaka okunmalı
 Kullanma kılavuzu olmalı ve dikkatlice incelenerek çocuğa bilgi verilmeli
 Çocuğun, oyuncağın ambalajı ve poşetiyle oynamasına izin verilmemeli (bunlar çocuğun yüzüne yapışınca nefes almasını engelleyip boğulmasına neden olabilir)
 Büyük çocuk için alınan oyuncaklar küçük çocuk için tehlikeli olabilir. Bu nedenle oyun sırasında çocuklar gözetim altında tutulmalı
 Çocukların bakımını üstlenen bakıcı ve aile büyükleri oyuncak güvenliğiyle ilgili bilgilendirilmeli
 Oyuncaklar için güvenli saklama koşulları sağlanmalı
 Oyuncaklar sık sık gözden geçirilip tehlike arz edecek şekilde kırılmış ya da bozulmuş olanlar atılmalı
 CE (Ürünün AB teknik mevzuatına uygunluğunu belirten resmi işaret) işareti olmayan oyuncaklar satın alınmamalı
 Güvenliği tehdit eden ürünler Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesindeki "ürün  güvenliği şikâyet ve ihbar formu" kanalıyla bildirilmeli



Kaunam: Megep