Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Nisan 23, 2011

Okul Çağı ve Ergenlik Çağı Çocuklarının Özellikleri


Okul Çağı (6- 12 Yaş)

6- 12 yaş arasındaki dönem, çocukların kendi fiziksel özellikleriyle en az ilgilendikleri, aileden uzaklaşmaya başlayıp kendi sosyal ortamlarını ilk kez kurmaya çalıştıkları, çevrelerinde olup bitene daha fazla ilgi gösterdikleri, arkadaşlık ilişkileri kurarak gerçek anlamda sosyalleşmeye başladıkları dönemdir. Okul çağının başlamasıyla belirlenen bu dönem, aynı zamanda çocuğun sosyal ortamının en radikal şekilde değiştiği zamandır. Çocuk evinde tanıdığı ve benimsediği kişilerden uzaklaşıp tanımadığı bir çevreye ve insanlara uyum sağlamaya çalışır. Bu yeni ortamda kendini tanıtmak ve kendini kabul
ettirmek zorundadır. Kendisini kayıtsız şartsız seven ve kabul edenlerin oluşturduğu aile ortamından sonra, beklide ilk hayal kırıklarını yaşar. Bu dönem temel eğitimin birinci kademesini kapsar. Genel olarak bu çağda çocuksu davranışlardan kurtulur. Büyüklerin kendisinden beklediği davranışları geliştirmeye çalışır. Kendine ve büyüyen organlarına karşı olumlu tavır takınır. Kendi cinsinin yapması gereken rolleri öğrenir. Toplumsal kuralları ve dayanışmayı öğrenir.


Okul çağında,
 Büyük ve küçük kaslarını kullanmayı öğrenir.
 Kurumsal kurallara uyarak yaşamayı öğrenir.
 Yaşıtlarıyla birlikte oynamayı öğrenir.
 Ev dışında diğer yetişkinlerle ilişki kurabilir.
 Bedenine bakma ve temizlik alışkanlığı kazanır.
 Kendi davranışlarının sorumluluğunu yüklenebilir.
 Somuttan soyuta doğru düşünme yeteneği kazanır.





Ergenlik Çağı (13 -19 Yaş)

Ergenlik çağı üç dönemde incelenir.

Ön ergenlik: Bu yaşlarda çocuklar temel eğitim çağındadır. Erinlik çağı hem kızlar hem de erkekler için önemli bir dönemdir. Bedensel büyüme yeniden hızlanır. Hızlı büyüme yüzünden bedenin iç ve dış organlarında dengesizlik artar. Çocuk yetişkinlikte alacağı görünüme geçmeye başlar. Karşı cinse ilgi duymaya başlar.

Ön ergenlikte; Bedenine iyi bakma alışkanlığı kazanır, bedensel fonksiyonlarına karşı sağlıklı bir tutum geliştirir. Fiziksel ve sosyal çevreye çeşitli biçimlerde uyum yollarını öğrenir.Cinsel konularda ilgilerini gizli tutar. Sosyal aktivitelerde başarılı olmaya çalışır çünkü bu başarı ona sosyal statü kazandırır. Karşı cinsle iyi ilişkiler kurmaya çalışır.


Ergenlik : Bu yaşlarda ergen temel eğitimi bitirip orta öğretime geçer. Ergenin erinlik çağındaki hızlı beden büyümesi giderek yavaşlar ve azalır. Ön ergenlik çağındaki güçsüzlüğünü yenerek güçlenmeye başlar. Bu güçlenme gençlik çağının sonuna kadar sürer. Soyut düşünme basamağına geçtiği için ergen artık soyut kavramları rahatlıkla anlayabilmektedir. Cinsel konulardaki sorunlarının büyük bir kısmını henüz çözememiştir. Bu yüzden zaman, zaman bunalıma düşer.
Ergenlik çağında; Soyut düşünce yeteneğine sahiptir.Semboller yoluyla kavrayabilme yeteneği gelişir.Genel ilkeleri soyut durumlara uygulayabilir.Küçük kas gelişimine dayalı işlerde başarılıdır.Kendine özgü değerler sistemi gelişir.

Son Ergenlik: Bu çağda ergenin orta öğrenimi bitirip yüksek öğretime geçmesi
beklenir. Ergen bedensel yönden en güçlü dönemine yaklaşmaktadır. Bir işin ve mesleğin gerektirdiği tüm becerileri yapabilecek düzeyde hareket gelişimini tamamlamıştır. Dünyayı ve yaşadığı çevreyi daha akıllıca eleştirdiği için bunalımlarında azalma görülür.
Son ergenlik çağında; Hızla gelişen bedensel değişikliklere uyum sağlar.Yaşıtları arasında yer edinmeye başlamıştır.Meslek seçme ve buna hazırlanma çabaları içindedir.Yetişkinlerin sosyal statüsüne erişmeye başlamıştır. Ekonomik özgürlük kazanma çabasını gösterir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın