Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Temmuz 18, 2011

Ebeveynlik Tarzınıza Göre Tuvalet Eğitiminiz


Her ebeveynin gece uyumasından tuvalet eğitimine, ödevlerini yapmasına yardım etmesine kadar çocuğunu eğitirken açıkça belli olan bir tarzı vardır. 

Ebeveynlikte üç tarz vardır;

Müdahaleci Ebeveyn
Çocuklarını yakından denetler, beklentileri konusunda katı ve nettir. Bu soğuk ya da sevgisiz olduğu anlamına gelmez. Kararlıdırlar. Bir plan geliştirip kendilerinden emin bir şekilde ilerlerler.

Diplomatik Ebeveyn
Bir hedefleri vardır fakat çocuklarının ihtiyaçları konusunda hassas olmak için bilinçli girişimlerde bulunurlar. Genellikle uzlaşmak ve konuşmak isterler. Çocuklarının yaradılışına ve gelişimine bağlı olarak beklentileri değişir. Ebeveynlikteki hedeflerini net tutarlar fakat sürekli olarak çocuklarının gelişimini gözler ve onun yararına olacak tepkiler verir.

Laissez Faire (Bırakın yapsın) Ebeveyn
Bu ebeveynler çocuklarına yol gösterme konusunda daha az müdahalecidirler. Çok fazla talepte bulunmazlar. Çocukların zamanla -kendi zamanlarıyla- davranış biçimlerini öğreneceğine güvenirler. Disiplinli değil hatta gevşektirler. Bu tarz ebeveynler genellikle ilgisizdir. Çocuğu kendi haline bırakmanın sevilen ve becerikli çocuklar yetiştireceğinden emindirler.

Siz hangi kategoriye uyuyorsunuz?

Tuvalet eğitimi konusunda her eğitim tarzı bazı çocuklarda işe yararken bazılarında kesinlikle işe yaramaz fakat diplomatik ebeveynlerin bu konudaki en başarılı ebeveynler oldukları söylenebilir. Örneğin müdahaleci ebeveynin tuvalet eğitimi esnasında geri çekilmesi, Laissez Faire ebeveynin ise kurallar koyması gerekebilecektir.

Diplomatik ebeveynin yanlışlık yapacağı nokta ise; çocuğun durumuna göre eğitim şeklini değiştirmesi ve çocuğun kafasını karıştırması olabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın