Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mart 21, 2012

Gebelikte 10. Hafta



10. haftayı da bitirdik. Zaman hem geçmiyor hem çabuk geçiyor hamileyken, unutmuşum bunu... 40. haftaya ne çok var ve çabucak da ... haftaya geliverdik arasında gidip geliyor insan... Evet çabucak 11 haftalık oldu minik Deniz. Önümüzdeki hafta ilk trimesteri kapatıyoruz hayırlısıyla.

10. haftamızı özetlemek gerekirse; uyu... uyan... yemek ye... uyu... uyan...yemek ye... uyu... uyan.. yemek ye... şeklinde üç faaliyeti yazmak yeterli olur sanırım. Bu hafta sürekli uyudum çünkü. Kullandığım progestanın da etkisi olduğunu düşünüyorum bu durumda. Diğer etkileri de bulantı, ağız kuruluğu ve baş dönmesi bu ilacın. Doktorumun bu konudaki gayet mantıklı açıklamasını buraya not düşmek istiyorum ki belki birilerine faydası olur; progesteron gebelik hormonu ve bu ilaç bir dozda 200 mg gebelik hormonunu vücuduna dışarıdan veriyor dolayısıyla gebelik belirtilerini arttırması çok normal-ki bende yaptığı da tam olarak bu.

Günün çoğunu uyumakla geçirdiğim halde bulantılarım ve koku hassasiyetimin devam ettiğini fark edebildim. (yine progestan kaynaklı olabilir)  Apartmandaki tüm komşuların akşam yemeği menülerini sayabilecek kadar hassaslaştı koku alma duyum.

Ayrıca depresyona yakın bir ruh hali içindeydim hala tam olarak değiştiğini söyleyemeyeceğim bu durumun. Sürekli ağlamak ve saçmasapan şeylere sinirlenmekle geçen bir haftanın sonunda kendimi çok yorgun hissediyorum.


Bedensel pek bir sıkıntım yok diyebilirim, kasık ve karın ağrım için idrar tahlili ve kültür istedi doktorum zira enfeksiyon varsa kanama bundan kaynaklanmış da olabilirmiş...


Gebelik ve İYE
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonları
Gebelik süresi boyunca en sık görülen enfeksiyonlardan biri idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar yolu enfeksiyonları, diğer adı ile mesane enfeksiyonları bakteriler ile oluşur.Sıklıkla sistit olarak bilinirler. En sık olarak  6-24. gebelik haftaları arası görülürler.
Gebelik sırasında neden idrar yolu enfeksiyonları sık görülürler?
Gebelikte  sık görülmesinin sebebi gebeliğe bağlı idrar yolu sisteminde oluşan değişikliklerdir.Büyüyen rahim idrar torbası üzerine bası yaparak mesanenin tam boşaltılmasını engellemektedir.Ayrıca artan gebelik hormonları idrar yollarının, üreterlerin yapısını değiştirerek mesanedeki idrarın böbreklere geri kaçmasına sebep olmaktadırlar.

İdrar yolu enfeksiyonlarından bebek nasıl etkilenmektedir?
İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmedikleri zaman böbrek enfeksiyonuna (piyelonefrit’e) sebep olmaktadır.Böbrek enfeksiyonları erken doğuma ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere sebep olmaktadır. Mutlaka tedavisi gerekir.Basit bir idrar yolu enfeksiyonu dahi saptandığında doktorlar  5-7 gün süren bebeğe zararı olmayan bir antibiyotik tedavisi planlamaktadırlar.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı nasıl konur?

Şikayetlerin varlığında yapılacak basit bir tam idrar testi genellikle yardımcıdır.Gerektiğinde idrar kültürü yapılmalıdır.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi nasıl yapılır?
Gebelik sırasında güvenli olan antibiyotik grubu ile öncelikle ağızdan 5-7 gün devam eden bir tedavi planlanır. Tedavinin 3’üncü günü olup da şikayetler geçmemiş ise veya artmış ise doktor hemen haberdar edilmelidir. Büyük ihtimalle tedavi şekli değişip antibiyotikler iğne şeklinde damardan veya kalçadan yapılacaktır.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak mümkün mü? Engellenebilinir mi?
Gebelik, enfeksiyon ihtimalini arttırdığı için idrar yolu enfeksiyonlarını hamilelik süresince tamamen engellemek maalesef mümkün değildir.Fakat alınacak bazı önlemler ile risk önemli ölçüde azaltılmaktadır.
    * Günde en az 6-8 bardak sıvı tüketimi önerilir. Fakat özellikle şekerli meyve sularından şekerin enfeksiyon riskini arttıracağı için kaçınmak gerekir.
    * Vitamin takviyesi önemlidir. Bazı vitaminlerin  vücut direncini arttırdığı ve gebelikte enfeksiyonları azalttığı bilinmektedir. Önerilen günde 250-500 mg C vitamini, 25.000-50.000 iü/gr Beta Karoten ve 30-50 mg Çinko (zinc) alınmasıdır. Kullandığınız multivitaminin bunları ihtiva etmesine özen gösterin.
    * İdrar mümkün olduğunca çok sıkışıncaya kadar tutulmamalıdır. Müsait olunduğunda sık sık tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.Tuvalette mesane tamamen boşaltılmaya çalışılmalıdır.
    * Cinsel ilişki  öncesi ve sonrası tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.
    * İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi sırasında cinsel ilişki önerilmez.
    * Tuvalet sonrası genital bölge iyi temizlenmelidir.Önden arkaya  doğru temizleme işlemi yapılıp  sabun,şampuan ve parfüm türü kimyasal maddeler mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.
    * İç çamaşırları ve hijyenik pedler günde en az 2 kez değiştirilmelidir.
    * Sıkı pantolon ve iç çamaşırı tavsiye edilmez.Ayrıca iç çamaşırlarının ve pantolonların pamuklu olması önerilmektedir.


(www.e-gebelik.net)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikrinizi paylaşın