Çocuklarda korku dönemsel olarak görülebildiği gibi ebeveyn tutumları sonucunda oluşan korkular da vardır. Ebeveynler çocuklarda endişe yaratabilecek her şeyden, özellikle tehdit etmekten kaçınmalı, çocuğa "bunun korkulacak bir şey olmadığını" söyleyerek korkusunu hafife almamalı ya da durumu dramatikleştirmekten kaçınmalıdır.
Korku kimi zaman kendini davranışlar ya da çocuğun sözleri ile dışa vursa da kimi zaman gizlice anlaşılmayı bekleyebilir. Çocuğun bastırılmış korkunun etkisi ile dışa vurduğu davranışlardan bazıları şunlardır:
1- Regresyon (Gerileme): Aileye yeni bir bebek katıldığında ebeveynlerin ilgisini kaybetmekten korkan çocuğun bebeksi hareketler yapması, parmak emmeye, çişini yeniden altına yapmaya başlaması gibi davranışlarla duygularını belli etmesi bu duruma örnek olarak verilebilir.
2- Çiş ve Kaka Kaçırma: Stres altındaki çocuklarda sıklıkla görülen bir dışa vurma davranışıdır. Çocuğun yaşamında son dönemde gelişen değişikliklerin çocukta yarattığı stres ortadan kaldırıldığında normale dönme görülebilmektedir.
3- Hiç Merak Etmeme Tavrı ile Durumdan İzole Olma: Okul değiştiren çocuklar içine kapanık bir tutum takınarak çevresine karşı ilgisiz davranabilirler bunun nedeni bulundukları yeni ortamdan korkmalarıdır.
4- Pasiflik ve Aşırı Uyumluluk: Aileye yeni bir ebeveyn katıldığında (anne ya da baba yeniden evlendiğinde) çocuk durumu olağan karşılamış gibi davranabilir ve sorun çıkartmamak için üstün bir çaba harcamaya başlayabilir. Ailenin yeni haline kendini kabul ettiremeyeceğinden korkan çocuk uyumlu davranarak kendini sevdirmeye çabalayabilir.
5- Sabırsızlık, hareketlilik ve saldırganlık: Anne babasının sınırsız özgürlük tanıyan yetiştirme tarzını kendini umursamamak olarak algılayan çocuk, dikkati üzerine çekmek için aşırı hareketlere girişebilir.
6- Mesafesizlik: Sevilmekle ilgili kaygıları olan çocuklar aşırı sevimli görünmeye çalışabilir, herkesle ahbaplık yapma çabasına girişebilir.
Kaynak: Jan Uwe Rogge- Çocukların Korkuları Vardır.
Bu Blogda Ara
Bu Blogda Okuyabilirsiniz:
Şubat 25, 2017
Jan Uwe Rogge