Her "Bebek" doğduğunda bir "Anne" doğar.

Bu Blogda Ara

Beylikdüzü Mekanları

Işığını Takip Edenler

Beylikdüzü Anaokulu

Bumerang - Yazarkafe

Mayıs 23, 2012

Gebelikte 19. Hafta



Deniz'le yolculuğumuzu yarıladık, bugün itibariyle 19.haftamızı bitirdik ve ilk yarı bitmiş, ikinci 20 haftalık döneme geçmiş olduk. Zor bir gebelik geçiriyorum. Psikolojik olarak da bedensel olarak da epeyce zorlandım 20 haftadır. Son iki haftada kanamanın kesilmesi ve her şeyin bir nebze olsun normale dönmüş olmasıyla derin bir nefes almaya, haftada bir çok fazla ayakta kalmamak kaydıyla dışarı çıkmaya, evin içinde dolaşmaya başlamıştım ki, bu kez de 5. ay kontrolümde yeniden kabuslarımızı başlatacak bir şey tespit edildi bebeğimde. Koroid pleksus kisti var Deniz'in beyninde. Hem de hem sağ, hem sol lobda. Duyduğum an kanım çekilmiş gibi hissetsem de Dilek Hanım'ın açıklamaları biraz içimi rahatlattı. Sonrasında sağlıklı doğumlar yapmış arkadaşlarımdan duyduğum "bize de söylemişlerdi" cümleleri sayesinde biraz daha toparladım kendimi ancak anne yüreği denen ve değme senaristlere taş çıkartacak senaryolar yazma kapasitesi olan bir gerçek var.

Koroid Pleksus Kisti nedir?
Koroid Pleksus, beynin omurilik sıvısını salgılayan bir bölümü. Burada oluşan kistler gebeliklerin %1 inde görülebiliyor. Genellikle 18. haftada oluşan ve 26.  haftada yok olan bu kistlerin varlığı tek başına bir şey ifade etmiyor. Bu kistlerin çok büyük bir bölümü kendi kendine eriyerek yok oluyor ve bebekte hiç bir anomali yaratmıyor. Kistlerin eriyip yok olmadığı durumlarda-ki çok nadir durumlarmış bunlar da, %98 i kendiliğinden yok oluyormuş- eğer yanında ek bir anomali durumu yoksa yine herhangi bir sorun görünmüyor, bebekte zihinsel ya da bedensel bir engele rastlanmıyor.

Ancak, eğer ikinci bir bulgu varsa, bu kistler dışında herhangi bir anomali gözleniyorsa, işte o zaman bebeğin sağlıklı doğma, doğduktan sonra yaşama ihtimali çok düşükBu da ancak detaylı USG ile tespit edilebiliyor.

Beni en fazla endişelendiren kısmı, düşük tehdidi ardından böyle bir gelişme olmasıydı. Acaba bebeğimde bir sorun olduğundan mı yaşadım bu düşük tehdidini diye sordum ilk olarak Dilek Hanım'a ve "Eğer bebekteki bir anomali sebebiyle düşük tehdidi oluşursa o tehdit olarak kalmaz, bebek düşer" dedi.

Bu kistlerin herhangi bir sebebi ya da tedavisi yok, gebeliğin normal seyri içinde görülebilen sıkıntılar olarak değerlendiriliyor tıpkı mide bulantısı, gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri vs. gibi kendiliğinden oluşan ve kendiliğinden yok olan, sebepsiz etkilerden biri.

19. haftayı genel olarak iyi geçirdik. Gaz ve çok sık tuvalete gitmek dışında bir şikayetim olmadı -gebeliğimin başından beri ilk kez-. Hatta beni çok mutlu eden bir gelişme de oldu; sütüm geldi.



Koroid Pleksus Kisti (Choroid Plexus Cysts) (CPC)
Koroid pleksus beyinde bulunan ve beynin içinde bulunduğu sıvıyı üreten bir dokudur. Bu dokunun içinde içi sıvı dolu ve koroid pleksus kisti diye adlandırılan kistler bulunabilir. Bu kistler normal gebeliklerin de %2'sinde bulunabilir, beynin tek tarafında veya iki taraflı olabilirler. Bu kistler gebelik ilerledikçe genellikle kaybolurlar ve bebeğin beyin gelişimini veya zekasını etkilemezler. %90'dan fazlası 28. gebelik haftasına kadar kaybolur ve kaybolduktan sonra tekrar oluşmazlar. Kaybolmaması durumunda da genellikle bir probleme sebep olmaz (Eşlik eden başka anormallik yoksa).
Ancak bu kistlerin küçük bir kısmı trizomi 18 (Edward's sendromu) denen kromozomal bozukluk sendromu ile birlikte olabilir. Ancak koroid pleksus kisti bu sendromun tek belirtisi değildir. En sık trizomi 18 eşlik etmekle beraber daha nadiren trizomi 21 yada trizomi 13 de eşlik edebilir. Bu nedenle koroid pleksus kisti saptanan hastalar ayrıntılı ultrason ile başka anomalilerin varlığı açısından araştırılmalıdır. Ayrıca anne yaşı ailede kromozomal hastalık olup olmadığı ve üçlü tarama testi sonuçları da değerlendirilmelidir. Eğer ultrason ve diğer bahsedilen testler normalse bunun izaole (tek başına) bir kist olduğu düşünülür, kromozomal anomali olmayacağı düşünülür ve amniosentez önerilmez, gebeliğin normal takibine devam edilir, ek girişim yapılmaz.
Bu kistlerin boyutu, sayısı, kaybolup kaybolmaması trizomi 18 olma riskini değiştirmez. Trizomi 18 riski ultrasonda koroid pleksus kisti dışında başka anomaliler görülüp görülmemesi ile ilişkilidir. Ultrason ile başka anomaliler de görülüyorsa yüksek oranda kromozomal anomali olabileceği için amniyosentez (karından su alarak inceleme) ile tanı kesinleştirilmelidir.
ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) tarafından izole yani tek başına koroid pleksus kisti varlığında (başka anomali izlenmediğinde) amniosentez sadece üçlü tarama testi sonuçları anormalse veya hasta 32 yaşından büyükse önerilmektedir